email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inscrierea bunurilor si serviciilor in decontul de TVA pentru o societate exportatoare de bunuri si servicii

O societate exporta in UE atat bunuri cat si servicii in urma procesului de tricotare si confectionare.Unde se inscriu aceste operatiuni in momentul in care se efectueaza doar manopera?

Atat bunurile cat si serviciile se inscriu la randul 3 din decontul de TVA.In sustinerea acestei opinii, va prezentam in continuare extrase din Codul fiscal, Norma metodologica la codul fiscal si Ordin nr. 94/2008 din 17/01/2008.

Persoana impozabila romana va tine evidenta acestor operatiuni intr-un registru prevazut in normele metodologice la codul fiscal, la pct. 79 alin. (1) lit. g) si va face pe factura mentiunea neimpozabila in Romania.

Urmariti textul subliniat:

Norma metodologica la codul fiscal:
Codul fiscal:
Locul prestarii de servicii
Art. 133. - [...]
h) locul unde sunt prestate serviciile, in cazul urmatoarelor servicii:
[...]

2. expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora. Prin exceptie, se considera ca aceste servicii au loc:
- in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care aceste servicii sunt prestate unui client care ii comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, si se refera la bunuri transportate in afara statului membru in care serviciile sunt prestate;


[...]

Norme metodologice:

151 (1 ) In sensul art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale cuprind toate operatiunile umane si mecanice efectuate asupra unui bun mobil corporal, altele decat cele de natura intelectuala sau stiintifica, respectiv servicii ce constau, printre altele, in procesarea, prelucrarea, repararea bunurilor mobile corporale. Expertizele privind bunurile mobile corporale cuprind examinarea unor bunuri mobile corporale in scopul stabilirii valorii acestora. Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrari ori expertize in sensul art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat.
(2) In situatia in care pe teritoriul Romaniei se efectueaza lucrari si expertize asupra bunurilor mobile corporale de origine comunitara, persoana care primeste bunurile in vederea realizarii lucrarilor trebuie sa inscrie bunurile in registrul prevazut la pct. 79 alin. (1) lit. g). Lucrarile si expertizele asupra bunurilor mobile corporale de origine comunitara efectuate pe teritoriul Romaniei sunt neimpozabile in Romania, aplicandu-se exceptia de la art. 133 alin. (2) lit. h) prima liniuta din Codul fiscal, daca sunt indeplinite conditiile stipulate, respectiv: beneficiarul a comunicat un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania si prestatorul poate face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei dupa efectuarea lucrarilor. Daca cel putin una dintre aceste conditii nu este indeplinita, se aplica regula stabilita la art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, respectiv operatiunile se impoziteaza la locul prestarii efective, respectiv in Romania, si se va analiza daca operatiunea este taxabila sau poate fi aplicata una dintre scutirile de taxa prevazute la art. 143 alin. (1) din Codul fiscal. Prin ordin al ministrului economiei si finantelor sunt stabilite masuri de simplificare pentru anumite situatii.
(Instructiuni din 18/12/2007 de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 27/12/2007 Actul a intrat in vigoare la data de 01 ianuarie 2008).
(Pct. 151, Titlul VI, a fost introdus prin art. I lit. F pct. 13 din H.G. nr. 1579/2007.)

(pct. 79 alin. (1) lit. g) norme metodologice)

79. (1) In sensul art. 156 alin. (4) din Codul fiscal, fiecare persoana impozabila va tine urmatoarele evidente si documente:
.....
g) un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Comunitatii in Romania sau care au fost importate in Romania sau achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul expertizarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania, cu exceptia situatiilor in care prin ordin al ministrului economiei si finantelor nu se impune o asemenea obligatie.Registrul bunurilor primite nu trebuie tinut in cazul bunurilor care sunt plasate in regimul vamal de perfectionare activa (pentru bunuri provenite din afara spatiului comunitar). Acest registru va cuprinde:

1. denumirea si adresa expeditorului;
2. un numar de ordine;
3. data primirii bunurilor;
4. descrierea bunurilor primite;
5. cantitatea bunurilor primite;
6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.

Decont de taxa pe valaoarea adaugata 300

3. Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal

Ordin nr. 94/2008 din 17/01/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 68 din 29/01/2008 Actul a intrat in vigoare la data de 29 ianuarie 2008.
Randul 3 - se inscriu informatiile preluate din Jurnalul de vanzari, privind baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii care nu sunt impozabile in Romania pentru ca nu au locul livrarii/prestarii stabilit, conform art. 132 si 133 din Codul fiscal, in Romania, precum si pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum: acordarea de reduceri de pret, modificarea pretului de vanzare, nedeclararea din eroare a livrarii/prestarii sau a livrarii intracomunitare in perioada in care intervine exigibilitatea taxei, orice alte evenimente menite sa conduca la modificarea datelor declarate initial, si sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite.

Codul fiscal

Art. 155. - (5) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
.....
h) codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizat de client prestatorului, pentru serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. c)-f), lit. h) pct. 2 si lit. i);
.....
n) indicarea, in functie de cotele taxei, a taxei colectate si a sumei totale a taxei colectate, exprimate in lei, sau a urmatoarelor mentiuni:
1. in cazul in care nu se datoreaza taxa, o mentiune referitoare la prevederile aplicabile din prezentul titlu sau din Directiva 112 ori mentiunile scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabila in Romania sau, dupa caz, neinclus in baza de impozitare; ....

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 21 Aprilie 2008

Votati articolul "Inscrierea bunurilor si serviciilor in decontul de TVA pentru o societate exportatoare de bunuri si servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X