email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.3. Microintrepinderi

Cuvinte cheie:

  • infractiuni
  • termen de plata

Pentru microintreprinderile care isi inceteaza activitatea in urma operatiunilor de divizare, dizolvare sau lichidare si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit, urmatoarele elemente sunt tratate ca dividende si se supun impunerii:

  • rezervele constituite din profitul net;
  • rezervele constituite din diferente de curs favorabil aferente capitalului social in devize sau disponibilului in devize;
  • sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, potrivit legii.

Exemplu:

Societatea Comerciala INOROGUL S.R.L. are doi asociati care au adus, in mod egal, capitalul social de

1.000 lei noi. Unul din cei doi asociati se retrage din societatea comerciala. Contractul de cesiune prevede ca asociatul care se retrage cesioneaza celuilalt asociat aportul la capital si primeste in numerar 50% din activul net contabil al societatii, determinat la data semnarii contractului.

In aceasta situatie, asociatul care se retrage va primi:

partea din capitalul social cesionat (500 lei noi) si constituit initial din contributie efectiva, care nu constituie dividend si nu se impoziteaza;

partea din activul net contabil care i se cuvine in urma detinerii partilor sociale, care este asimilata dividendului si se impoziteaza ca atare.

PLATA DIVIDENDELOR

Articolul 272 pct. 5 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, prevede si o infractiune specifica referitoare la dividendele cuvenite actionarilor sau asociatilor.

Astfel, constituie infractiune incasarea sau plata unor dividende, sub orice forma, din:

  • profituri fictive;
  • profituri care nu puteau fi distribuite in lipsa de situatie financiara;
  • profituri distribuite contrar celor rezultate din situatia financiara.

Pedeapsa pentru aceasta infractiune este inchisoarea de la un an la trei ani. Pedeapsa se poate aplica fondatorilor, administratorilor, directorilor, directorilor executivi sau altor reprezentanti legali ai societatii.

Reiese ca nu se vor putea distribui dividende decat din profiturile determinate potrivit legii. Dividendele platite contrar acestor dispozitii se restituie, daca societatea platitoare dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca. In acest caz, dreptul societatii de a solicita restituirea dividendelor necuvenite se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

Dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale.

Exemplu:

Societatea comerciala RAVEN IMPEX S.A. a aprobat in data de 31 ianuarie 2005 situatia financiara anuala incheiata pentru anul 2004 si a hotarat repartizarea sumei de 20 miliarde lei vechi (ROL) pentru dividendele cuvenite actionarilor, acestea urmand a fi achitate in functie de disponibilitatile banesti ale firmei.

Domnul Ion Tomescu este actionar minoritar al S.C. RAVEN IMPEX S.A. (detinand 5% din capitalul social subscris si varsat al firmei) si solicita plata dividendelor care i se cuvin pana la data de 30 aprilie 2005.

In data 1 octombrie 2005, dl Tomescu introduce actiune in justitie prin care solicita plata de indata a dividendelor cuvenite si obligarea firmei la care este actionar la plata penalitatilor de intarziere aferente dividendelor neplatite incepand cu data de 1 mai 2005.

S.C. RAVEN IMPEX S.A. achita dlui Tomescu dividendele cuvenite in data de 24 octombrie 2005. Intr-o atare situatie, instanta de judecata poate obliga parata S.C. RAVEN IMPEX S.A. la plata unor penalitati de intarziere in favoarea reclamantului Ion Tomescu, in temeiul art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicata, determinate astfel:

data la care se implineste termenul de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale (31 ianuarie 2005): 30 septembrie 2005 calculat in conformitate cu prevederile art. 101 alin. 4 din Codul de procedura civila;

data de la care incep sa curga penalitatile: 1 octombrie 2005;

numarul de zile de intarziere: 24 de zile;

cota de penalitate: 8,00% pe an potrivit art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, aprobata si modificata prin Legea nr. 356/2002;

suma dividendelor achitate actionarului: 20.000.000.000 lei vechi (ROL) * 5% * (100%-10%) =

900.000.000 lei vechi (ROL) = 90.000 lei noi (RON);

penalitatile aferente: 90.000 lei noi (RON) * 8,00% / 365 * 24 zile = 473 lei noi (RON) = 4.730.000 lei vechi (ROL).

IMPORTANT:

Situatiile financiare anuale, care includ si bilantul contabil, se intocmesc obligatoriu anual, precum si in situatia fuziunii, dizolvarii sau a incetarii activitatii, cu exceptia cazurilor cand Ministerul Finantelor Publice stabileste si alte perioade in acest sens (art. 28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata).

In aceste conditii, ridicarea unor avansuri din dividende in cursul anului, in contul profitului aferent exercitiului in curs, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la un an la trei ani.

Daca, pe langa calitatea de asociat, indepliniti in cadrul societatii functia de administrator sau director, in cursul anului va puteti imprumuta cu o suma ce nu trebuie sa depaseasca valoarea exigibila cumulata a echivalentului in lei al sumei de 5.000 euro (art. 153 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata).

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 24 Februarie 2006

Votati articolul "2.3. Microintrepinderi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X