email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3. Impozitarea dividendelor

dividendeCodul Fiscalimpozit pe profit

In functie de beneficiari, dividendele se impun cu cote diferite, si anume:

  • cu o cota de 16%, cand beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice rezidente (art. 39 lit. a) coroborat cu art. 67 alin. (1) din Titlul III din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare);
  • cu o cota de 10%, cand beneficiarii dividendelor sunt persoane juridice romane (art. 36 din Titlul II din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare);
  • cu o cota de 16%, cand beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice sau juridice nerezidente (art. 115 alin. (1) lit. a) coroborat cu art. 116 alin. (2) lit. c) din Titlul Vdin Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

Exemplu:

Adunarea generala ordinara a asociatilor Societatii Comerciale BIOVIT S.R.L. a repartizat profitul contabil net aferent anului 2005 pentru dividende. In data de 20 iulie 2006, societatea a achitat jumatate din dividendele brute repartizate asociatilor astfel:

  1. – asociatului Marian Badea: 40.000 lei;
  2. – asociatului S.C. MIPAC S.R.L.: 160.000 lei.

Societatea platitoare a dividendelor a calculat, a retinut si a virat impozitul aferent dividendelor achitate, dupa cum urmeaza:

  1. – pentru asociatul Marian Badea: 40.000 x 16% = 6.400 lei;
  2. – pentru asociatul S.C. MIPAC S.R.L.: 160.000 x 10% = 16.000 lei.

Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dividendele platite de o persoana juridica romana sunt scutite de impozit daca beneficiarul dividendelor este:

  • o persoana juridica romana, care detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale persoanei juridice platitoare la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti la data platii acestora;
  • o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, care detine minimum15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Tipurile de intreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende sunt cele prevazute la art. 201 din Codul fiscal.

IMPORTANT:

In prezent, pentru platitorii de impozit pe profit din Romania, dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor fi neimpozabile la calculul profitului impozabil in Romania si dividendele primite de la filiale sau sedii permanente situate in alte state membre ale Uniunii Europene, cu respectarea conditiilor referitoare la participatia minima la capital, durata detinerii acesteia, obligativitatea platii impozitului pe profit etc., asa cum sunt ele stabilite prin art. I pct. 9 din Legea nr. 343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeCodul Fiscalimpozit pe profit


Data aparitiei: 24 Februarie 2006

Votati articolul "3. Impozitarea dividendelor":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X