email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii medicale suportate de angajator. Cum se inregistreaza aceste cheltuieli?

Servicii medicale suportate de angajator. Cum se inregistreaza aceste cheltuieli?
servicii medicaleinregistrari contabilemedicina munciicalcul profit

Analizam astazi situatia unei firme care plateste pentru salariati anual controlul medical la medicul de medicina muncii.

Cum se inregistreaza aceste cheltuieli? In 628 sau 6458? Daca aceste cheltuieli sunt prevazute in RI, ele sunt deductibile la calculul profitului impozabil?

Raspunsul specialistului:

Inregistrarea facturii de servicii medicale primita de la furnizorul de servicii medicale se face prin articolul contabil:
6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 401 Furnizori

Acestea trebuie sa fie trecute in RI si sunt considerate venituri neimpozabile, in limita plafonului de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat (cumulat cu celelalte venituri) si a plafonului anual de 400 euro/salariat, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament si suportate de angajator pentru angajatii proprii.

Serviciile trebuie sa fie medicale (sa se faca dovada ca este vorba de astfel de servicii MEDICALE, in folosul salariatilor), sa fie suportate de angajator (reiese ca pot fi suportate si indirect, prin intermediar) si sa fie furnizate sub forma de abonament.

Contractele vor trebui sa reflecte clar serviciile medicale asigurate, pentru a evita incadrarea altor servicii suportate de angajator drept avantaje impozabile.

Pentru fiecare salariat se tine o evidenta a primelor de asigurare/servicii medicale suportate de angajator, astfel incat sa se urmareasca incadrarea in plafonele legale.

Baza legala


Potrivit art 76 alin 4_1 din Codul fiscal:
,,(4 1)Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
(...)
f)primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;

Conform prevederilor art. 25, alin. (1) din Codul fiscal si ale pct. 13, alin. (2) din Normele metodologice, societatea poate deduce cheltuielile efectuate pentru securitatea si sanatatea in munca a salariatilor, efectuate potrivit reglementarilor legale (Legea nr. 319/2006, Legea nr. 346/2002, HG nr. 355/2007 etc.). Obligatia angajatorilor de a asigura accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii este stipulata si in Codul muncii.

Potrivit art. 1 alin. (1) si art. 3 din Legea nr. 319/2006 privind protectia si securitatea muncii:

"Art. 1. - (1) Prezenta lege are ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor.
.....................
Art. 3 (1) Prezenta lege se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor."

Art. 5 din acelasi act normativ aduce clarificari cu privire la intelesul unor termeni utilizati, si anume:
"Art. 5 - Jurisprudenta In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;
b) angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii;
c) alti participanti la procesul de munca - persoane aflate in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale in vederea angajarii, persoane care presteaza activitati in folosul comunitatii sau activitati in regim de voluntariat, precum si someri pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala si persoane care nu au contract individual de munca incheiat in forma scrisa si pentru care se poate face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba;"

Servicii medicale sub forma de abonament

Primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca 400 euro anual (impreuna cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament) nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. t), art. 142 lit.s) pct. 6 (CAS), 157 alin. (2) –CASS si art. 220 ^ 4 alin. (2) din Codul fiscal (contributia asiguratorie pentru munca).

Cheltuielile sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal potrivit caruia:
"(2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4)."
 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
servicii medicaleinregistrari contabilemedicina munciicalcul profit


Data aparitiei: 24 Martie 2023

Votati articolul "Servicii medicale suportate de angajator. Cum se inregistreaza aceste cheltuieli?":
Rating:

Nota: 2 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X