email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5. Contabilitatea leasingului

Cuvinte cheie:

  • elemente de leasing financiar

In conformitate cu prevederile art. 20 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata, societatile de leasing si cele care utilizeaza bunuri mobile sau imobile in sistem de leasing au obligatia sa inregistreze operatiunile in evidentele contabile.

ATENTIE!

Clasificarea operatiunii de leasing se realizeaza la inceputul leasingului. Modificarile elementelor previzionate in contracte (durata de viata, valoarea reziduala) nu determina o noua clasificare a leasingului din punct de vedere contabil.

Potrivit reglementarilor aplicabile, exista diferentieri intre tratamentele contabile aplicabile:

â—Ź In cazul in care sunteti o societate care conduceti contabilitatea in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directia a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate pentru stabilirea politicilor nr. 94/2001 contabile corespunzatoare si a elementelor ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul financiar si operational atat in cazul in care actionati ca locatar, cat si ca locator, veti avea in vedere IAS 17 „Leasing“.

â—Ź In cazul in care sunteti o societate comerciala care aplica Ordinul ministrului finantelor publice nr. 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene pentru incadrarea intr-o categorie de leasing O.M.F.P. si implicit stabilirea elementelor ce trebuie evidentiate cu privire la leasingul financiar nr. 306/2002 si operational, veti avea in vedere dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 51/1997, republicata, si prevederile Codului fiscal, definitia leasingului financiar si operational de la art. 7 alin. (1) lit. c) 7 si c) 8 din Legea nr. 571/2003.

INREGISTRAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING IN CAZUL SOCIETATILOR CARE APLICA ORDINUL MINISTRULUI FINANTELOR PUBLICE NR. 94/2001

Incadrarea din punct de vedere contabil a operatiunilor de leasing in financiar sau operational pentru societatile care conduc contabilitatea in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 94/2001 se realizeaza in concordanta cu IAS 17 „Leasing“ astfel:

IMPORTANT:

Potrivit IAS 17, leasingul este un acord prin care locatorul transmite locatarului, in schimbul unei plati sau unei serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada convenita.

– Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera in mare masura toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului.

– Leasingul operational este operatiunea care nu intra in categoria leasingului financiar.

Clasificarea operatiunilor de leasing se bazeaza pe masura in care riscurile si beneficiile aferente titlului de proprietate a unui bun in regim de leasing revin locatorului sau locatarului.

Riscurile includ posibilitatea de a inregistra pierderi ca urmare a unui grad scazut de utilizare a bunului sau a uzurii morale si a unor variatii ale venitului datorate modificarii conditiilor economice. Beneficiile pot fi reprezentate de estimarea unei activitati profesionale profitabile pe durata de viata economica a bunului si a unor castiguri rezultate din cresterea valorii sau din realizarea valorii reziduale.

Exemple de situatii in care o operatiune se incadreaza in categoria leasingului financiar: 1) locatorul transfera locatarului titlul de proprietate asupra bunului pana la sfarsitul termenului de leasing;

2) durata contractului de leasing acopera in cea mai mare parte durata de viata economica a bunului;

3) potrivit clauzelor contractuale, valoarea ratelor de leasing este aproape egala cu valoarea bunului utilizat in regim de leasing;

4) bunurile ce constituie obiectul contractului de leasing pot fi utilizate numai de locatar.

1 Exemplu de leasing financiar:

Contractul de leasing cuprinde urmatoarele informatii:Pret echipament 10.000 euroDurata leasingului 36 luniDobanda 1.500 euroValoarea ratelor 6.500 euro. Durata de viata utila este de 4 ani

La sfarsitul contractului de leasing, daca locatarul respecta termenele de plata si sunt indeplinite conditiile contractului de leasing, beneficiarul are dreptul sa cumpere echipamentul la valoarea lui reziduala de 2.000 euro.

Toate taxele, impozitele si alte cheltuieli care afecteaza obiectul contractului de leasing vor fi suportate de catre locatar. Din clauzele principale prezentate se poate constata ca, contractul se incadreaza, din prisma IAS 17 „Leasing“, in categoria leasingului financiar avand in vedere faptul ca:

– contractul confera locatarului optiunea de a cumpara bunul;

– durata contractului de locatie acopera cea mai mare parte din durata de viata economica a activului, chiar daca la sfarsitul contractului poate sa nu apara transferul de proprietate.

Pentru utilizator, acest leasing financiar da nastere unor cheltuieli cu amortizarea aferenta bunului, precum si unor cheltuieli financiare.

2 Exemplu de leasing operational:

S.C. BIC ROM S.A. preia in baza unui contract de leasing un utilaj necesar desfasurarii productiei. Termenul de leasing, conform contractului, este de 3 ani. Valoarea totala a contractului este de 18.000 euro, platile urmand sa se faca trimestrial, in rate egale de 1.500 euro. Valoarea de piata a echipamentului la momentul semnarii contractului de leasing este de 40.000 euro. De asemenea, contractul de leasing nu contine nici o clauza prin care beneficiarul sa opteze pentru cumpararea utilajului la sfarsitul contractului de leasing.

Analizand datele prezentate mai sus in concordanta cu IAS 17 „Leasing“, contractul se incadreaza in categoria leasingului operational intrucat:

– valoarea platilor nu acopera in mare masura valoarea justa a bunului primit in locatie;

– contractul nu confera locatarului dreptul de a cumpara bunul la sfarsitul contractului.

Platile se leasing sunt recunoscute drept cheltuieli in contul de profit si pierdere in contabilitatea utilizatorului.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 07 Aprilie 2006

Votati articolul "5. Contabilitatea leasingului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X