email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prime de vacanta. Tichete-cadou

tichete cadouprime de vacanta

Multumim Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual


Andrei Savescu, coordonator Newsletter Taxe si Impozite Actual

Prime de vacanta. Tichete-cadou

Doriti sa le acordati angajatilor dumneavoastra prime de vacanta. Este avantajos din punct de vedere fiscal sa le acordati primele sub forma de tichete-cadou? Care este tratamentul fiscal al acestor tichete?

1. Pot beneficia angajatii de tichete-cadou?

Angajatii pot beneficia de tichete-cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. De asemenea, angajatorii acorda angajatilor proprii tichetecadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita „Tichete-cadou“ pentru cheltuieli sociale.

In categoria cheltuielilor sociale este inclus si costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora.

2. Sunt deductibile cheltuielile cu tichetele-cadou?

Cheltuielile sociale sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Aceste avantaje trebuie prevazute in contractele de munca, sub forma costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora.

Asadar, cheltuielile sociale sunt deductibile limitat. Per a contrario, ceea ce depaseste cota de 2% asupra fondului de salarii realizat anual reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.

3. Sunt incluse tichetele-cadou in veniturile salariale?

Costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil, in intelesul impozitului pe venit. Acest beneficiu este acordat de angajator pentru salariatii proprii, asa cum este prevazut in contractul de munca.

Prevederile art 12 alin. (2) din Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor-cadou si a tichetelor de cresa, care prevedeau ca sumele corespunzatoare tichetelor-cadou acordate de angajator nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial, au fost abrogate in parte de Legea nr. 343/2006, respectiv numai in ceea ce priveste prevederile referitoare la obligatiile fiscale stabilite potrivit Codului fiscal.

Insa, in opinia noastra, aceasta abrogare expresa nu conduce la concluzia ca aceste cheltuieli concrete la care ne referim (costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora) ar fi cuprinse in venitul impozabil al salariatilor. Aceasta intrucat, potrivit art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, cheltuielile sociale acordate sub forma costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit. Cu alte cuvinte, avem o dispozitie legala expresa care exclude aceste cheltuieli concrete din sfera celor impozabile.

Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor-cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator:

  • contributiile obligatorii de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale;
  • contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
  • contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii;
  • contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

De retinut

Sa nu uitam ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. Si decontarea costului prestatiilor pentru tratament si odihna trebuie sa o efectuam pe baza documentelor justificative.

Concluzie

Acordarea tichetelor-cadou pentru decontarea costului prestatiilor pentru tratament si odihna pentru salariatii proprii este avantajoasa din punct de vedere fiscal, atat pentru angajator, cat si pentru salariati.

Mos Craciun stie ce face...

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro" si link catre  www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.



 


NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadouprime de vacanta


Data aparitiei: 09 Decembrie 2008

Votati articolul "Prime de vacanta. Tichete-cadou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X