email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Excedent de ura pe impozite

impozite
Trecerea la cota unica pare sa fi inrautatit parerea romanilor despre fiscalitate. Ultimul Eurobarometru arata o inmultire a persoanelor care cred ca cea mai mare problema din Romania e fiscalitatea. Cauza este mediatizarea intensa a bilbelor Guvernului si a amenintarii continue cu mariri de taxe.


Potrivit ultimului Eurobarometru, 8% din populatie, echivalentul a jumatate din numarul de salariati, cred ca una dintre cele mai mari doua probleme ale Romaniei este impozitarea. In UE, acest sentiment s-a regasit doar la 7% dintre respondentii studiului, iar in Bulgaria la numai 5%.
Acelasi studiu arata, in toamna lui 2004, ca numai 6% dintre respondenti considerau fiscalitatea drept cea mai importanta problema cu care se confrunta.
Fara indoiala, de vina pentru aceasta tendinta sint in primul rind majorarile de taxe generate de cota unica. In mare masura, parerea publicului a fost influentata de amplul spatiu mediatic acordat modificarilor fiscale in cursul anului trecut.

Evolutii mentale
Dar "preferinta" mass-media pentru acest subiect n-a fost artificiala. Primavara trecuta, ministrul Finantelor de atunci, Ionut Popescu, anunta majorarea accizelor si preturilor administrate in aprilie in loc de luna iulie, prin modificarea Codului fiscal.
Actul a mai fost alterat o data in iulie, pentru marirea impozitelor indirecte, iar apoi am avut parte de o toamna incarcata cu vesti despre Codul fiscal pe 2006, care nu a fost adoptat nici pina in ziua de azi. Si iata cum impozitele au devenit in mintea romanilor o problema mai importanta decit altele la fel de mediatizate, cum ar fi locuintele sau educatia.
Toate studiile confirma tendinta
Ca o confirmare, rezultatele anchetelor de conjunctura a trei institutii diferite - BNR, Institutul National de Statistica (INS) si Grupul de Economie Aplicata - arata constant inrautatirea climatului de afaceri si un pesimism general cu privire la situatia economica. Una dintre cauzele de frunte, dupa parerea managerilor participanti la aceste studii, este instabilitatea legislatiei fiscale.

Taxe inghetate
Opinia populatiei a fost fara indoiala sesizata si de Ministerul Finantelor. Ministrul Sebastian Vladescu a iesit de numeroase ori in ultima vreme sa sublinieze ca anul acesta nu se va schimba nici o taxa principala. Acestea insemnind impozitul pe venit, cel pe profit si TVA. Ministrul nu a putut spune in schimb ca nu va creste nici o taxa in 2006 si chiar a estimat o posibila majorare a cotei unice in 2007.
Economia ne omoara
Revenind la ultimul Eurobarometru, ca urmare fireasca a lucrurilor de mai sus, 45% din populatie crede ca unul dintre cele mai mari rele este situatia economica. In acelasi timp, numai 26% dintre cetatenii UE cred ca aceasta este cea mai mare problema. Mai rau decit noi, de cresterea preturilor se tem bulgarii (45% dintre respondenti), care n-au uitat socul liberalizarii contului de capital. Atunci cind bulgarii aveau inflatie de ordinul sutelor pe zi. Doar 30% dintre participantii romani la studiul amintit au raspuns ca majorarea preturilor este o problema principala, in scadere cu 6% fata de Eurobarometrul precedent.

La cererea publicului
La cererea publicului, realizatorul emisiunii "Economia in 60 de minute" de la B1 Tv, Radu Soviani, explica de ce media a gasit audienta in subiectul fiscalitate. "Este normal ca fiscalitatea sa para o problema mai mare acum. In primul rind, pentru ca s-a produs o schimbare de sistem pe urma careia persoanele fizice cu venituri mici si medii nu au avut de cistigat decit poate sume de mii de lei lunar. In schimb, au fost loviti de impozitul pe dobinzi, care s-a majorat de la 1 la 16%, in conditiile in care depozitul bancar devenise principalul instrument de economisire al populatiei. Expectatia publicului era de diminuare a fiscalitatii, in schimb, cota unica a dus la majorarea multor alte impozite. In privinta persoanelor juridice, lovite au fost in primul rind microintreprinderile. Asa ca, aproape sigur, foarte multi respondenti din categoria patronilor de microintreprinderi au perceput, pe buna dreptate, anul fiscal 2005 ca pe o povara suplimentara fata de 2004. La asta se adauga lipsa de predictibilitate si amenintarea cu noi impozite", a argumentat Soviani. ?

Baltazar: "Bilbiielile fiscale au fost intens mediatizate"

"Este o falsa perceptie a populatiei, dar exista si un motiv puternic. Lipsa de vedere globala a Aliantei a facut ca, dupa introducerea cotei unice, sa fie convinsi, la presiunea FMI, sa creasca o serie de impozite. A urmat o perioada in care factorii de decizie au anuntat unele cote de impozitare, dupa care le-au modificat, au vorbit despre taxe pe care ulterior le-au abandonat. In consecinta, impozitele s-au regasit mereu in ziare. De-aici falsa impresie a publicului ca fiscalitatea este o amenintare. In realitate, fiscalitatea in ansamblu a scazut", a explicat consultantul financiar Bogdan Baltazar. In acelasi timp, el crede ca scaderea temerilor legate de cresterea preturilor e nejustificata. "Inflatia a fost mare anul trecut. E nejustificata o scadere a temerilor legate de preturi. Fie si numai pentru faptul ca dobinzile la depozite au devenit real negative. Inflatia a fost de 8,6, iar dobinda a fost de 7% pe an. In mediul urban, cresterea preturilor a fost chiar de 13 - 14%", a comentat Baltazar.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozite


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2006
Autor: Octav

Votati articolul "Excedent de ura pe impozite":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X