email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea dividendelor intre persoane juridice

dividendepersoane juridicecontabilitate


drd. Monica Julean

Repartizarea dividendelor intre persoane juridice

Participarea investitorilor in calitatea de asociat/actionar la capitalul social al societatilor comerciale da dreptul acestora la primirea de dividende, in momentul in care se decide repartizarea profitului societatii pe aceasta destinatie.

Conform art. 67 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor, care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat, nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Dividendele se vor putea distribui din profiturile determinate potrivit legii.
Societatea care repartizeaza dividende le va reflecta in contabilitate in conformitate cu prevederile Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 si anume dividendele repartizate detinatorilor de actiuni, propuse sau declarate dupa data bilantului, precum si celelalte repartizari similare efectuate din profit nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In acest sens, sumele reprezentand dividende, vor fi reflectate in contul 117 „Rezultatul reportat”, la sfarsitul exercitiului financiar de unde vor fi repartizate pe destinatia stabilita, in exercitiul urmator.

Asociatii pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. In cazul asociatilor/actionarilor persoane juridice, in ceea ce priveste reflectarea in contabilitate a dividendelor primite, acestea se recunosc ca si creante atunci cand este stabilit dreptul titularului de a le incasa, respectiv dupa ce distribuitorul aproba repartizarea pe destinatii a profitului realizat, prin hotararea AGA.

Avand in vedere termenul actual pentru depunerea situatiilor financiare anuale de 150 de zile de la data bilantului, in practica entitatii care primeste dividendele pot exista doua situatii si anume:

  • dreptul de incasare a dividendelor sa survina dupa ce situatiile financiare anuale au fost intocmite si aprobate de catre AGA, situatie in care acestea se vor inregistra la momentul comunicarii lor, iar incasarea – la momentul primirii acestora, in exercitiul financiar in care a avut loc comunicarea si primirea;
  • dreptul de incasare a dividendelor sa survina ulterior datei bilantului, dar inainte ca situatiile financiare anuale ale primitorului sa fie aprobate.

In cea de-a doua situatie, entitatile obtin informatii suplimentare fata de cele existente la data bilantului. Pentru prezentarea unei imagini fidele trebuie efectuate inregistrarile necesare care sa reflecte constituirea unui drept de a primi dividendele, concomitent cu recunoasterea venitului aferent, deci situatiile financiare ale exercitiului incheiat sunt ajustate...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala. 
 

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendepersoane juridicecontabilitate


Data aparitiei: 22 Aprilie 2009

Votati articolul "Repartizarea dividendelor intre persoane juridice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X