email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni legate de achizitia si scoaterea din gestiune a imobilizarilor corporale

imobilizari corporaleachizitiicontabilitate


drd. Monica Julean

Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni legate de achizitia si scoaterea din gestiune a imobilizarilor corporale

Imobilizarile corporale reprezinta, conform prevederilor Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, active care sunt detinute de entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative si au o durata de utilizare mai mare de un an.

Conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 105/2007 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe, pentru recunoasterea fiscala a acestora este de 1.800 lei.

Reguli generale de identificare si stabilire a valorii imobilizarilor corporale

Imobilizarile corporale se evalueaza in general la urmatoarele momente: momentul intrarii in unitate, la inventariere, la data bilantului si, evident, la scoaterea din gestiune.

La data intrarii in entitate, imobilizarile corporale se recunosc, de regula, la costul de achizitie sau de productie.

Prin inventarierea imobilizarilor corporale se verifica atat existenta acestora, regimul lor juridic, dar si stabilirea valorii de inventar, cat si a diferentelor rezultate intre valorile contabile si cele constatate cu ocazia inventarierii.
In general, inventarierea anuala este acea operatiune care precede evaluarea conturilor anuale existente in bilant.

La data bilantului imobilizarile se evalueaza la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate de valoare.

In general, la fiecare data a bilantului imobilizarile trebuie testate pentru depreciere. Atunci cand se constata ca acestea sunt depreciate, diferenta intre valoarea evaluata a imobilizarii si valoarea sa contabila se inregistreaza ca o ajustare pentru depreciere pe seama cheltuielilor. Deprecierea se constata ca urmare a desfasurarii operatiunilor de inventariere.

Iesirea imobilizarilor corporale din patrimoniu, de regula, se poate efectua fie prin casare, fie prin vanzare.

Casarea (scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale) se face cu aprobarea consiliului de administratie.

La scoaterea din functiune a duratei de viata se inregistreaza ca si cheltuiala contabila in contul de profit si pierdere valoarea neamortizata a imobilizarii calculata pe baza valorii de intrare minus amortizarea contabila.

Odata recunoscute in patrimoniu ca active pe termen lung, imobilizarile corporale trebuie amortizate. Amortizarea se calculeaza pe parcursul duratei de utilizare (duratei de viata utila) a fiecarei imobilizari. Astfel, amortizarea contabila se determina pe baza duratei de viata stabilite si a metodei de amortizare alese.

Din punct de vedere fiscal, referintele legislative sunt facute cu privire la mijloacele fixe amotizabile si la deducerea cheltuielilor cu amortizarea acestora pe durata normala de functionare. Astfel, amortizarea fiscala aferenta mijloacelor fixe amortizabile reprezinta deducerile de amortizare pe perioada de functionare permisa de legislatia fiscala si se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala. 
 

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imobilizari corporaleachizitiicontabilitate


Data aparitiei: 29 Aprilie 2009

Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni legate de achizitia si scoaterea din gestiune a imobilizarilor corporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X