email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii in probleme de contabilitate si fiscalitate in saptamana 11 - 15 mai

contabilitatefiscalitate


Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

Provizioanele nu isi au expresia in fonduri financiare care se gasesc depozitate undeva. Provizioanele sunt simple conventii contabile care, in fapt, urmaresc sa se evite distribuirea unor sume din profitul entitatii catre actionari, nedistribuirea lor avand un efect asupra disponibilitatilor banesti ale entitatii. Din punct de vedere operational insa, se poate dispune de aceste sume pentru activitatea curenta, rolul provizioanelor fiind acela de mentinere a capitalului financiar.

Practic, provizioanele nu reprezinta altceva decat corelarea inregistrarilor scriptice cu ceea ce se prezinta de fapt in activitatea entitatii, corelare facuta prin reglarea valorii activelor si datoriilor inregistrate in evidentele contabile la costul istoric si aducerea lor la valoarea de utilitate sau valoarea justa.

Constituirea provizioanelor ar trebui privita din prisma principiului prudentei, principiu care este legat de evaluare si care urmareste evitarea transferului in viitor a incertitudinilor din prezent, care ar putea influenta negativ patrimoniul si rezultatele entitatii...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Calculul si contabilizarea proratei privind taxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat.

Din punct de vedere fiscal, trebuie avute in vedere prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a normelor de aplicare a acestuia.

In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plata;
  • locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
  • livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Contabilitatea operatiunilor din turismul intern

Ca ramura de activitate, turismul reprezinta un domeniu complex ce reuneste un ansamblu de servicii si bunuri, proprii mai multor sectoare, asigurand legatura intre prestatori si turisti prin vanzarea serviciilor solicitate de acestia.

Activitatea unitatilor de turism este una foarte diversificata, constand in principal in prestari de servicii, ce pot fi grupate astfel:

1. activitatea de turism intern, organizata prin intermediul agentiilor de turism din cadrul societatilor comerciale de turism, cuprinzand:

  • actiunea turistica de trimitere la odihna si tratament, prin vanzarea biletelor de odihna si tratament de catre alte societati decat cele detinatoare de baza materiala si
  • organizatoare de actiune turistica, precum si valorificarea locurilor pentru odihna si tratament din statiuni si a spatiilor de cazare la cetateni, omologate prin turism...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Inchirierea suprafetelor locative de la persoane fizice

Prin derularea operatiunilor de inchiriere a unor suprafete locative se realizeaza de fapt transmiterea dreptului de folosinta de la proprietarul spatiului catre chirias.

Aceste operatiuni au la baza clauzele contractuale stipulate in contractele de inchiriere semnate de cele doua parti.

Ce este contractul de inchiriere?

Contractul de inchiriere este conventia (intelegerea scrisa) prin care o persoana numita locator (proprietar) se obliga sa asigure altei persoane numita locatar (chirias) folosinta temporara (totala sau partiala) a unei suprafete locative in schimbul unei sume de bani, si anume chiria (art. 1411 din Codul civil).

Daca imobilul supus inchirierii are destinatia unui spatiu de locuit, principalul act normativ care reglementeaza inchirierea locuintelor este Legea nr. 114/1996 – Legea locuintei.

Indiferent de destinatia imobilului, trebuie mentionat ca acest tip de contract se incheie in forma scrisa si trebuie semnat de catre ambele parti implicate, nefiind obligatorie perfectarea sa si in forma autentica (la notarul public) ca in cazul contractelor de vanzare-cumparare, ipoteca sau donatie...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatefiscalitate


Data aparitiei: 15 Mai 2009

Votati articolul "Solutii in probleme de contabilitate si fiscalitate in saptamana 11 - 15 mai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X