email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectarea in contabilitate a unor operatiuni de perfectionare activa a marfurilor (lohn)

marfurilohncontabilitate


Reflectarea in contabilitate a unor operatiuni de perfectionare activa a marfurilor (lohn)

Termenul economic utilizat pentru un anumit tip de activitate economica desfasurata in regim de perfectionare activa este lohnul. Acesta provine din limba germana, de la cuvantul „lohn” care inseamna „leafa”.

Contractele in regim de lohn sunt incheiate intre doua parti straine, fiind considerat un contract international. De regula, partile contractante sunt denumite exportator si importator, sau ordonator si executant. De obicei, ordonatorul este o firma cu prestigiu, cunoscuta pe piata internationala. Acest tip de contract se intalneste mai mult in industria usoara (textila, de fabricare a incaltamintei sau a tesaturilor si ornamentelor).

Afacerile in regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole, folosind mana de lucru necalificata sau putin calificata, considerata ieftina pe plan international. In cazul in care se foloseste o materie prima, aceasta este importata, prelucrata cu forta de munca locala si apoi exportata din nou.

Contractele in regim de lohn pot avea avantaje si dezavantaje pentru ambele parti.

Avantajul ordonatorului: gaseste o baza materiala (cum ar fi, cladiri, utilaje) in care face investitii minime, iar forta de munca este mult mai ieftina decat in tara sa de origine si astfel isi poate largi productia.

Avantajul executantului: tine ocupata forta de munca si obtine si el un profit.

Dezavantajul ordonatorului: riscul specific regimului de lohn este acela ca marfa sa se execute cu deficiente.

Dezavantajul executantului: marfa fabricata de acesta este vanduta sub marca ordonatorului, ceea ce face ca executantul sa fie mentinut in anonimat.

ATENTIE!

O asemenea activitate economica nu creeaza un avantaj durabil economiei locale, deoarece aceasta nu este insotita de transfer tehnologic sau de putere de decizie, ci dimpotriva, locurile de munca create prin afaceri in regim de lohn sunt deosebit de precare si pot fi transferate oricand rapid si simplu in alta tara.

EXEMPLU

S.C. ALFA S.A., persoana juridica romana, in calitate de executant, incheie cu o societate din Italia, aceasta in calitate de ordonator, un contract de prelucrare confectii in sistem lohn.

Prin contract, ordonatorul strain se angajeaza sa puna la dispozitia executantului materiile prime si materialele destinate prelucrarii, impreuna cu documentatia tehnica aferenta.

Valoarea contractului este de 19.600 euro, stabilita astfel: 20 euro/unit. x 980 unit.

Pretul unitar (20 euro) are la baza o antecalculatie de cost si include:

  • cheltuielile directe de productie (prelucrare) pe unitate de produs finit (de exemplu, cheltuieli cu manopera directa);
  • cheltuielile indirecte ocazionate de obtinerea bunurilor (de exemplu, cheltuieli cu amortizarea utilajelor, cheltuieli cu iluminatul sectiei de productie, cheltuieli de intretinere si reparatii, repartizate pe produse)...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
marfurilohncontabilitate


Data aparitiei: 19 Mai 2009

Votati articolul "Reflectarea in contabilitate a unor operatiuni de perfectionare activa a marfurilor (lohn)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X