email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Necesitatea justificarii avansurilor de trezorerie

avansuri de trezoreriejustificarecontabilitate


expert contabil Constantin Tapusi

Avansurile de trezorerie reprezinta sume in numerar incredintate administratorilor, patronilor sau altor persoane imputernicite de unitate (entitate) in vederea efectuarii unor plati in favoarea acesteia.

Evidenta acestor sume se tine cu ajutorul contului 542 “Avansuri de trezorerie”, acesta fiind un cont de active circulante banesti cu functie contabila de activ.

In debitul acestui cont, de regula, se inregistreaza sumele acordate in numerar ca avansuri (ct. 531) si diferentele favorabile pentru avansurile in valuta la inchiderea exercitiului financiar (ct. 765).

In creditul contului 542 se evidentiaza: platile efectuate din avansuri (ct. 401, 404, 451, 462), bunurile achizitionate si TVA deductibila aferenta acestora (ct. 208, 301 la 381, 604, 605, 611 la 626, 6281), avansurile nefolosite restituite si diferentele nefavorabile aferente avansurilor in valuta, la decontarea avansurilor si inchiderea exercitiului financiar (ct. 665).

Pentru fiecare deplasare, persoana care urmeaza a efectua deplasarea intocmeste un “Ordin de deplasare”. Acesta serveste ca document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate si pentru stabilirea eventualelor sume de primit/de restituit de catre acesta, astfel realizandu-se justificarea avansului.

Astfel, in cazul in care la decontarea avansului, suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de primit de catre titularul de avans, se intocmeste “Dispozitia de plata catre casierie”. Daca la decontare sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie intocmindu-se “Chitanta”.

Similar, pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate cu ocazia deplasarii in strainatate se intocmeste “Decontul de cheltuieli”. De mentionat este faptul ca, in cazul avansurilor acordate in valuta, restituirea avansului neutilizat antreneaza diferente de curs valutar fata de cursul existent la data acordarii avansului. Acestea reprezinta cheltuieli/venituri financiare, dupa caz.

In practica, etapele acestui circuit sunt:

  • solicitare avans de trezorerie;
  • depunerea decontului de cheltuieli;
  • restituirea avansului neconsumat.

Modul de intocmire a documentelor justificative de cheltuieli si termenele de depunere sunt reglementate intern, prin decizii ale conducerii entitatii.
Din punct de vedere fiscal, diurna poate avea o componenta deductibila si una nedeductibila. Conform Codului fiscal art. 21, pct. 3 lit. b, are deductibilitate limitata “suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasare in Romania si in strainatate in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Pentru institutiile publice, nivelul diurnei se stabileste conform H.G. nr. 1.860/2006 la 13 lei/zi. Prin urmare, diurna maxima deductibila pentru deplasari in tara va fi de 13 lei x 2,5 = 32,5 lei/zi.

In exemplul de mai sus, diurna este integral deductibila. Daca entitatea a decis, insa, stabilirea unei diurne la nivel superior acestei limite, la evidentierea deconturilor diferentei intre suma stabilita si plafonul de 32,5 lei/zi, va fi inregistrata o cheltuiala nedeductibila fiscal.

Daca sumele acordate din trezoreria societatii ar fi alocate numai cu scopul efectuarii de plati, pentru buna desfaturare a activitatii acest cont nu ar ridica nicio problema, dar in cadrul societatilor se regasesc sume mari de bani ridicate de actionari/asociati si nejustificate in termen, ceea ce da nastere la interpretari. In functie de situatie, pot fi asimilate acordarii de dividende.

In sensul Codului fiscal, prin dividend se intelege “distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui jucator din piata la persoana juridica, ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.

Dividendele se incaseaza proportional cu cota de participare la beneficii sau la pierderi, care este sau nu proportionala cu cota de participare la capitalul social. De pilda, doi asociati ai unui SRL contribuie la capitalul social al societatii in proportie de 50% fiecare, dar in contractul de societate stabilesc ca participarea la profit sau pierdere sa fie de 60%, respectiv 40%.

Legea nr. 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare nu impune regula proportionalitatii cu forta de imperativ asupra asociatilor. Ca atare, legiuitorul le recunoaste asociatilor dreptul de a respecta regula mentionata sau de a o amenda printr-o prevedere contractuala expresa.

Profiturile nete obtinute devin distribuibile intr-o societate, daca indeplinesc conditiile stabilite de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, si anume:

  • sa fie reale,
  • sa fie utile.

Conditia ca beneficiile sa fie reale presupune ca in societate trebuie sa se fi evidentiat un excedent al activului asupra pasivului, dupa deducerea cheltuielilor si a cotelor destinate fondului de rezerva si de amortizare.

In acest context, in timpul unui exercitiu, acordarea de avansuri catre actionari devin operatiuni greu de explicat, daca la finele exercitiului acestea figureaza ca avansuri nejustificate, deoarece pot fi asimilate avansurilor din dividende. In mod normal acordarea avansurilor de trezorerie trebuie sa fie in interesul afacerii, iar justificarea lor sa se produca intr-un termen scurt.

Managementul societatilor care accepta alocarea unor sume de bani sub forma de avansuri din trezorerie, iar ulterior la data bilantului aceste sume se transfera in contul 461 ”Debitori diversi” pe motiv ca sunt nejustificate, ar trebui sa-si puna serios semne de intrebare daca nu face operatiuni ilegale.

Efectul produs de astfel de operatiuni, care in realitate nu reprezinta avansuri de trezorerie pentru procurarea de active sau pentru plata unor furnizori, ar putea fi pus pe seama producerii de efecte negative in echilibrul societatii si sustragerea unor sume de bani din potentialul societatii, in sensul ca, scoaterea nejustificata a unor sume de bani din circuitul economico-financiar al societatii poate afecta profitul impozabil al agentului economic.

Efectele negative produse asupra activitatii pot fi de genul:

  • Reducerea disponibilitatilor poate determina indirect reducerea puterii economice a societatii, ceea ce poate conduce la diminuarea rentabiltatii societatii in cauza.
  • Inexistenta lichiditatilor sau consumarea lor neadecvata in alte scopuri decat cele pentru afaceri poate determina angajarea societatii in atragerea de resurse financiare, prin angajarea de imprumuturi de la unitati de credit sau chiar de la actionari. Astfel de imprumuturi atrag costuri de indatorare suplimentare sau de multe ori, cum este cazul imprumuturilor de la actionar, se compenseaza cu debitele restante care au fost ”uitate” in vederea justificarii.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avansuri de trezoreriejustificarecontabilitate


Data aparitiei: 28 Iulie 2009

Votati articolul "Necesitatea justificarii avansurilor de trezorerie":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X