email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie privind repartizarea rezultatului

repartizarea rezultatuluimonografie contabilacontabilitate


Exemplu

O societate inregistreaza in anul 2006 o pierdere de 200.000 lei, iar in 2007 de 1.300.000 lei. Din profiturile nete obtinute in anii precedenti (1997-2005) au fost constituite rezerve in sensul ca profiturile nete nu s-au repartizat sub forma de dividende, ci sub forma de surse proprii pentru finantare (contul 1068 avand sold creditor de 3.000.000 lei).

Intrucat societatea nu are posibilitatea de a-si recupera pierderile de 1.500.000 lei (2006 + 2007) in urmatorii 5 ani si dorinta actionarilor ar fi sa obtina dividende cat mai repede posibil, intrebarea este daca din rezervele existente de 3.000.000 lei, obtinute din profiturile nete, pot fi acoperite pierderile acumulate (din 2006, 2007 si eventual in 2008) ?

Daca da, atunci trebuie sau nu platit impozit pe profit de 16% la suma acoperita, daca deja s-a platit impozitul la vremea respectiva (inainte de repartizarea profitului net pentru surse proprii de finantare)?

Care ar fi procedura si inregistrarile contabile, pentru ca organele fiscale sa nu gaseasca nimic in neregula cu aceste operatiuni? Intrucat in anii 1997-2002 au fost inlesniri la impozitul pe profit pentru investitii, ar fi mai corect sa fie acoperite pierderile din rezervele constituite din profiturile nete ale anilor 2003-2005 (cand nu existau facilitati fiscale) sau exista o regula privind ordinea (de ex. cleiologica) in care se utilizeaza rezervele pentru acoperire ?

Se poate efectua operatiunea cu data de 31.12.2008 si bineinteles in raportul consiliului de administratie asupra situatiilor financiare ale anului 2008 s-ar cuprinde propunerea catre AGA de acoperire a pierderilor din rezerve (in ipoteza ca AGA va si aproba acest lucru)?

Deoarece nu s-a mentionat nicaieri despre valoarea pierderii fiscale, consideram ca diferenta clara intre pierderea fiscala si cea contabila este bine cunoscuta, iar intrebarea se refera numai la acoperirea pierderii contabile, fara referire la recuperarea pierderii fiscale.

Se mentioneaza recuperarea pierderilor in urmatorii 5 ani, conditie care exista numai in reglementarea fiscala, nu si in cea contabila. Astfel, pierderea contabila poate fi acoperita oricand in viitor fara limita, insa pierderea fiscala poate fi recuperata numai in urmatorii 5 ani (7 ani incepand cu 01/01/2009).

Informatii financiare:

Cont 1068 „Alte rezerve” = - 3.000.000 lei provenite din profituri nete ani 1997-2005


Cont 1171 „Rezultat Reportat an 2006” = - 200.000 lei
Cont 1171 „Rezultat Reportat an 2007” = - 1.300.000 lei

Potrivit prevederilor Legii Contabilitatii Republicate nr. 82 din 24 decembrie 1991 art. 19 alin. (4), pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.

Aceleasi prevederi se regasesc si in Ordinul nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene la punctul 222 alineat (5) cu sublinierea ca ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratiei.

Astfel, pierderile contabile reportate pot fi acoperite din alte rezerve constituite din profituri nete inregistrate in anii anteriori.

Reflectarea in contabilitate a operatiunii privind acoperirea pierderii contabile se efectueaza pe baza aprobarii acesteia de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor sau de catre consiliul de administratie, dupa caz.

a) Pierderile contabile din anii anteriori pot fi acoperite la finele anului 2008 pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor sau de catre consiliul de administratie, dupa caz, deoarece rezultatele exercitiilor financiare precedente sunt aprobate de catre Conducere.

                       1068               =                117
                 „Alte Rezerve”         „Pierderi Reportate ani precedenti”

b) Pierderea contabila aferenta anului 2008 nu poate fi acoperita decat in anul 2009 la data aprobarii situatiilor financiare ale anului 2008 prin care conducerea ia la cunostinta rezultatul anului si aproba acoperirea pierderii din alte rezerve.

                          117               =                  121
„Pierdere contabila reportata an 2008” „Pierdere curenta an 2008”

                      1068                =             117

              „Alte Rezerve”         „Pierdere contabila reportata an 2008”

Din punct de vedere al impozitarii rezervelor la momentul acoperirii pierderii, Codul Fiscal aduce precizari la art. 22 alineatul (5) astfel: reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv.

Pentru rezerve constituite din profituri nete nu se pune problema impozitarii la data utilizarii pentru acoperirea pierderii.

La alineatul 6 insa, se mentioneaza ca sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor.
Norme metodologice enumera aceste rezerve ca provenind din:

a) sumele reprezentand diferentele nete rezultate din evaluarea disponibilului in devize, in conformitate cu actele normative in vigoare, care au fost neimpozabile;

b) scutirile si reducerile de impozit pe profit aplicate asupra profitului investit potrivit prevederilor legii, inclusiv suma profitului investit, diferenta dintre cota redusa de impozit pentru exportul de bunuri si/sau servicii si cota standard, precum si cele prevazute in legi speciale.

In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, asupra acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii respective, potrivit legii.


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repartizarea rezultatuluimonografie contabilacontabilitate


Data aparitiei: 04 August 2009

Votati articolul "Monografie privind repartizarea rezultatului":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X