email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Standardele Internationale de Contabilitate

standarde internationale de contabilitateIAS 7contabilitate

Standardul International de Contabilitate, IAS 7 „Situatia fluxurilor de numerar“ foloseste termenul de „numerar si echivalente de numerar“, unde:

(a) numerarul este reprezentat de numerarul in casa si de depozitele platibile la cerere (disponibilul in cont). Prin urmare, numerarul inseamna banii la care societatea poate avea acces imediat;

(b) echivalentele de numerar sunt investitiile financiare pe termen scurt extrem de lichide, care sunt usor convertibile in sume cunoscute de numerar si care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii. Echivalentente de numerar sunt mai degraba detinute in scopul indeplinirii angajamentelor in numerar pe termen scurt decat pentru investitii sau alte scopuri. Prin urmare, o investitie este, in mod normal, calificata drept echivalent de numerar doar atunci cand are o scadenta mica – in practica se considera de trei luni sau chiar mai putin de la data achizitiei.

Investitiile in capitaluri proprii nu sunt considerate echivalente de numerar, cu exceptia cazului in care sunt, in fondul lor economic, echivalente de numerar, de exemplu , in cazul actiunilor preferentiale achizitionate in cursul unei perioade scurte inaintea scadentei lor si cu o data de rascumparare specificata.

In general, imprumuturile bancare sunt considerate activitati de finantare.

Totusi, in anumite tari, descoperirile de cont care sunt rambursabile la vedere fac parte integranta din gestiunea numerarului unei entitati. In aceste circumstante, descoperirile de cont sunt considerate ca o componenta a numerarului si echivalentelor de numerar.

Efectul variatiei cursurilor de schimb valutar asupra numerarului si a echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta este raportat in situatia fluxurilor de numerar cu scopul de a reconcilia numerarul si echivalentele de numerar de la inceputul si sfarsitul perioadei.

Aceasta valoare este prezentata separat de fluxurile de numerar rezultate din activitatile de exploatare, de investitii si de finantare si include diferentele, daca exista, inregistrate in cazul in care fluxurile de numerar au fost raportate la cursurile de schimb de la sfarsitul perioadei. Ajustarea este inclusa la sectiunea „fluxuri de numerar din activitatile de exploatare“ drept castig sau pierdere din diferentele de curs valutar.

Definirea elementelor de numerar, precum si a instrumentelor financiare, este prezenta si in cadrul Standardului International de Contabilitate IAS 32 „Instrumente financiare – prezentare si descriere“, care stabileste urmatoarele distinctii:

Un instrument financiar reprezinta orice contract ce genereaza simultan un activ financiar pentru o intreprindere si o datorie financiara sau un instrument de capitaluri proprii pentru o alta intreprindere.

Instrumentele financiare se delimiteaza prin:

(a)

activele financiare, delimitate prin urmatoarele elemente calificate:
(a1) numerar;
(a2) un drept contractual de a incasa numerar sau alte active financiare de la alta intreprindere;
(a3) un drept contractual de a schimba instrumente financiare cu alta intreprindere in conditiile in care sunt potential favorabile;
(a4) un instrument de capitaluri proprii al unei alte intreprinderi;

(b) datorii financiare, ca orice datorie contractuala:
(b1) de a varsa numerar sau alt activ financiar unei alte intreprinderi; sau
(b2) de a schimba instrumente financiare cu alta intreprindere in conditii in care sunt potential favorabile.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
standarde internationale de contabilitateIAS 7contabilitate


Data aparitiei: 09 Septembrie 2009

Votati articolul "Standardele Internationale de Contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X