email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Definirea si structura capitalului si rezervelor

capitalrezervestructuradefinire

Capitalurile „permanente“ reprezinta totalitatea surselor de finantare de care dispune unitatea patrimoniala pentru o perioada mai mare de un an.

Altfel spus, ele constituie sursele de finantare cu caracter stabil pe care le poate utiliza intreprinderea pentru procurarea tuturor elementelor patrimoniale de activ.

Capitalul social reprezinta aportul in numerar si/sau in natura subscris de catre actionari sau asociati atat la constituirea unitatii patrimoniale, cat si ulterior, cu prilejul majorarii acestei categorii de capitaluri proprii. La infiintrea societatii comerciale, marimea capitalului social este stabilita prin actul constitutiv, avandu-se in vedere ca pentru societatile pe actiuni si in comandita simpla, precum si pentru cele cu raspundere limitata, nu poate fi mai mic de 25.000 euro in echivalent lei si, respectiv, 200 lei.

Majorarea sau diminuarea capitalului social se realizeaza pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, asa cum se va prezenta ulterior, si impune efectuarea modificarii corespunzatoare a actului constitutiv.

Sub aspectul marimii sale, capitalul social se identifica cu valoarea nominala a tuturor actiunilor sau partilor sociale, respectiv cu valoarea aportului in natura sau in numerar, a rezervelor incorporate si profitului net repartizat pentru majorarea capitalului sau altor operatii care conduc la modificarea acestuia.

Actiunile sau partile sociale se pot evalua la urmatoarele valori:

a) Valoarea nominala este data de raportul dintre valoarea capitalului social si numarul de titluri emise (actiuni sau parti sociale).

La infiintarea unei societati cu raspundere limitata se constituie un capital social de 1.000 lei, care este divizat in 20 de parti sociale.

Valoarea nominala a unei parti sociale: 1.000 : 20 = 50 lei.

b) Valoarea de piata sau cotatia titlurilo r este valoarea de vanzare – cumparare a titlurilor, care se stabileste, de regula, prin negociere la bursa de valori, pe baza raportului dintre cerere si oferta. Pretul de piata al unei actiuni depinde de mai multi factori, cum ar fi: marimea dividendelor asteptate de catre actionari, stabilitatea financiara a societatii, situatia generala a pietei de capital, rata dobanzilor etc.

c) Pretul de emisiune sau cursul actiunilor este pretul care trebuie platit de catre persoanele care subscriu actiunile sau partile sociale. Pretul de emisiune poate fi egal sau mai mare decat valoarea nominala.

d) Valoarea financiara exprima echivalentul corespunzator capitalizarii dividendului anual pe o actiune la o rata medie a dobanzii pe piata.

Valoarea financiara = dividendul distribuit pe actiune/rata medie a dobanzii pe piata

Pentru o actiune s-a primit un dividend de 5 lei, iar rata medie a dobanzii este de 8%. Valoarea financiara = 5 : 8/100 = 62,50 lei.

Suma de 62,50 lei corespunde sumei totale care ar trebui plasata la dobanda de 8% pentru a obtine un avantaj egal cu marimea dividendului de 5 lei.

e) Valoarea de randament este valoarea corespunzatoare profitului net pe o actiune care se poate capitaliza in cursul exercitiului financiar la o rata medie a dobanzii pe piata. Venitul titlurilor este egal cu dividendele plus profitul incorporat in rezerve.

Valoarea de randament = (dividendul distribuit pe actiune + cota-parte din profit pe actiune incorporata in rezerve): rata medie a dobanzii pe piata.

Dividendul pe actiune este de 5 lei, partea din profit incorporata in rezerve este de 2 lei pe actiune, iar rata dobanzii este de 8% pe an. Valoarea de randament = (5 + 2) : 8/100 = 87,50 lei.

f) Valoarea contabila sau bilantiera se calculeaza ca un raport intre activul net contabil si numarul de titluri; activul net contabil = activ total – datorii – active fictive sau activul net contabil = capitaluri proprii – active fictive.

Constituirea capitalului social se face prin subscriere de aport social de catre asociati sau actionari.

Prin actiunea de subscriere, asociatii sau actionarii se angajeaza in actul de constituire la o contributie in bani sau in natura, in vederea infiintarii sau dezvoltarii unei societati comerciale.

Pentru ca intre subscriere si depunerea efectiva a capitalului promis poate exista un anumit decalaj in timp, capitalul social imbraca doua forme:

  • capital subscris nevarsat;
  • capital subscris varsat.

La constituirea societatilor pe actiuni trebuie varsat cel putin 30% din capitalul subscris. Restul de capital se va varsa in termen de 12 luni de la inmatriculare.

In cazul societatilor cu raspundere limitata, capitalul social subscris se varsa, de regula, integral inainte de inceperea formalitatilor de constituire.

Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.

Daca societatea comerciala are asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

Orice modificare a capitalului social se poate face numai pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor si cu indeplinirea tuturor formalitatilor juridice legate de aceasta hotarare.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalrezervestructuradefinire


Data aparitiei: 14 Septembrie 2009

Votati articolul "Definirea si structura capitalului si rezervelor":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X