email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fluxurile de numerar in valuta

fluxuri de numerarvalutacontabilitate



Fluxurile de numerar privind tranzactiile efectuate in valuta se inregistreaza in moneda de raportare a firmei prin aplicarea asupra sumei in valuta a cursului de schimb al monedei de raportare din data fluxului de numerar.
Raportarea se face in conformitate cu IAS 21 Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar, care permite folosirea pentru o perioada a unui curs mediu ponderat.

IAS 21 nu permite folosirea cursului de schimb din data bilantului pentru conversia fluxurilor de numerar ale unei sucursale din strainatate.

Fluxurile de numerar ale unei sucursale din strainatate vor fi convertite la cursul de schimb dintre moneda de raportare si valuta din data fluxului de numerar.

Profitul si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar nu intra in fluxul de numerar. Exceptie face efectul variatiei cursurilor de schimb valutar asupra numerarului si echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta care este raportat in situatia fluxurilor de numerar pentru reconcilierea numerarului si echivalentelor de numerar la inceputul si la sfarsitul perioadei.

Aceasta variatie este prezentata separat de fluxurile de numerar din activitati de exploatare, de investitii si de finantare si include, dupa caz, diferentele care s-ar fi obtinut in cazul in care fluxurile de numerar ar fi fost raportate la cursul de schimb de la sfarsitul perioadei.

Fluxurile de numerar din dobanzi si dividende incasate si platite se prezinta separat.

Fiecare flux va fi clasificat in mod constant de la o perioada la alta ca provenind din activitati de exploatare, de investitii sau de finantare.
Valoarea totala a dobanzilor platite este prezentata in situatia fluxurilor de numerar, chiar daca a fost recunoscuta drept cheltuiala in

contul de profit si pierdere sau a fost capitalizata in conformitate cu tratamentul alternativ conform IAS 23 Costurile indatorarii.

Dobanda platita si dobanda si dividendele incasate sunt clasificate ca fluxuri de numerar din exploatare de catre institutiile financiare. Precizam ca nu s-a ajuns la un consens privind clasificarea acestor fluxuri de numerar de catre alte firme.

Dobanda platita, dobanda si dividendele incasate pot fi clasificate ca fluxuri de numerar:

● din exploatare, deoarece sunt luate in considerare la determinarea profitului net sau a pierderii nete;
● din investitii, pe motiv ca ele reprezinta costuri ale atragerii de resurse de finantare sau venituri din investitii.

Dividendele platite pot fi clasificate ca fluxuri de numerar din finantare, pentru ca reprezinta costuri ale atragerii de resurse de finantare. Alternativ, dividendele platite pot fi clasificate ca fluxuri de numerar din activitati de exploatare pentru a ajuta utilizatorii sa determine capacitatea unei intreprinderi de a plati dividende din fluxurile de numerar din exploatare.

Fluxurile de numerar generate de impozitul pe profit se prezinta separat si se clasifica in fluxuri de numerar din activitati de exploatare, cu exceptia cazului in care se identifica in activitati de finantare si de investitii. Impozitele pe profit sunt generate de transact ii care dau nastere unor fluxuri de numerar clasificate in situatia fluxurilor de numerar ca activitati de exploatare, de investitii sau de finantare.

In cazul in care cheltuielile cu impozitul pot fi alocate activitatilor de investitii sau de finantare, fluxurile de numerar aferente impozitelor sunt frecvent greu de alocat si pot aparea intr-o perioada diferita de cea a fluxurilor de numerar aferente tranzactiei.

Impozitele platite sunt clasificate, de obicei, ca fluxuri de numerar din activitati de exploatare.

Daca fluxul de numerar din impozite poate fi alocat unei tranzactii individuale care da nastere unor fluxuri de numerar clasificate ca activitati de investitii sau de finantare, fluxul de numerar din impozite se clasifica, dupa caz, ca activitate de investitii sau finantare. In cazul in care fluxurile de numerar din impozite sunt alocate mai multor
clase de activitati, se prezinta valoarea totala a impozitelor platite.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fluxuri de numerarvalutacontabilitate


Data aparitiei: 16 Septembrie 2009

Votati articolul "Fluxurile de numerar in valuta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X