email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de leasing

contract de leasingleasingcontabilitate

Contractul de leasing este o intelegere prin care locatorul (societatea de leasing) locatarului (utilizatorului) dreptul de a utiliza un activ pentru o perioada de timp convenita, in schimbul unei plati sau serii de plati.

Contractele de leasing pot fi de 2 feluri:

● Leasing financiar
● Leasing operational.

Distinctia dintre cele doua contracte este in functie de masura in care riscurile si avantajele aferente drepturilor de proprietate asupra bunului ce constituie obiectul contractului de leasing, apartin locatarului sau locatorului.

Revenind la reglementarile contabile si fiscale din Romania, leasingul financiar presupune respectarea urmatoarelor conditii:

1. In cazul leasingului financiar, utilizatorul (locatarul) este tratat din punct de vedere financiar ca proprietar, iar in cazul leasingului operational, finantatorul (locatorul) are aceasta calitate.

2. Partile au prevazut expres ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului.

3. Perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normala de folosire a bunului, chiar daca, in final, dreptul de proprietate nu este transferat.

4. Amortizarea bunului care face obiectul contractului de leasing financiar se face de catre utilizator sau locatar.

In contractul de leasing financiar se prevede ca utilizatorul deduce dobanda, iar in cazul contractului de leasing operational, utilizatorul deduce chiria (rata de leasing). Pentru contractele de leasing care se incheie dupa data de 01.01.2007, dobanda se include in baza de impozitare a TVA.

Art. 161 alin. (15): In cazul contractelor de vanzare de bunuri cu plata in rate, incheiate valabil anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se deruleaza si dupa data aderarii, exigibilitatea taxei aferente ratelor scadente dupa data aderarii intervine la fiecare dintre datele specificate in contract pentru plata ratelor. In cazul contractelor de leasing incheiate valabil, anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, si care se deruleaza si dupa data aderarii, dobanzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a taxei.

Atentie!

Prevederile alin. (15) nu se aplica in situatia in care acte aditionale incheiate dupa data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prevederilor prezenteim legi, valabilitatea contractelor de vanzare cu plata in rate si/sau a contractelor de leasing este prelungita dupa data aderarii.

De stiut!

Rata de leasing este formata din cota-parte din valoarea de intrare a bunului plus dobanda de leasing, care este comparabila cu rata medie a dobanzilor bancare.

Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de leasingleasingcontabilitate


Data aparitiei: 21 Septembrie 2009

Votati articolul "Contractul de leasing":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X