email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.7 Amortizarea altor categorii de imobilizari

Amortizarea mijloacelor fixe concesionate, inchiriate sau date in locatie de gestiune se calculeaza si se recupereaza prin includerea in cheltuielile de exploatare de catre proprietarul acestora.

Investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau date in locatie de gestiune se recupereaza pe calea amortizarii de catre proprietarul investitiei. Recuperarea acestor cheltuieli se face prin includerea in cheltuielile de exploatare pe perioada initiala a contractului sau pe durata normala de functionare ramasa, dupa caz, potrivit optiunii contribuabilului.

Important:

Recuperarea investitiei pe calea amortizarii se face incepand cu luna urmatoare finalizarii si punerii in functiune a investitiei.

La incetarea contractului, valoarea investitiei, nediminuata cu amortizarea calculata, se transfera proprietarului pentru a majora corespunzator valoarea de intrare a mijloacelor fixe.

In procesul-verbal de predare-preluare a investitiei se va mentiona atat valoarea investitiei, cat si amortizarea calculata, astfel ca proprietarul sa poata reintregi valoarea de intrare a mijlocului fix si inregistra uzura corespunzatoare noii valori de intrare.

Atentie!

Daca ati decis efectuarea unor lucrari de investitii la mijloacele fixe luate in concesiune, cu chirie sau in locatie de gestiune, este indicat sa incheiati un act aditional la contractul respectiv, prin care sa se clarifice toate drepturile si obligatiile ce decurg din investitia ce urmeaza a se efectua.

Amortizarea mijloacelor fixe care functioneaza in cadrul unei asocieri in participatiune se calculeaza de catre proprietarul acestora. Cheltuiala de amortizare se evidentiaza distinct de unul dintre asociati, conform contractului. La sfarsitul perioadei de raportare, aceasta cheltuiala se transmite, pe baza de decont, fiecarui asociat, in vederea inregistrarii in contabilitatea proprie.

Amortizarea mijloacelor fixe care fac obiectul unui contract de leasing.

Contractul de leasing este operatiunea prin care o parte, denumita locator, trans-mite, pentru o perioada determinata, dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, altei parti, denumite utilizator, la solicitarea acestuia, contra unei plati denumite rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing, locatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale.

Amortizarea se calculeaza diferit, in functie de categoria de leasing, astfel:

  • in cazul leasingului financiar, amortizarea se calculeaza si se recupereaza prin leasing includerea in cheltuielile de exploatare de catre locatar (utilizator), conform financiar prevederilor Codului fiscal, in cadrul duratelor normale de functionare stabilite prin Catalog;
  • in cazul leasingului operational, amortizarea se calculeaza si se recupereaza prin leasing includerea in cheltuielile de exploatare de catre locator, in cadrul duratelor operational normale de functionare stabilite prin Catalog.

In aceasta situatie, locatarul va deduce cheltuiala cu rata de leasing.

Pentru amortizarea mijloacelor fixe care fac obiectul unui contract de leasing se poate utiliza unul dintre cele trei regimuri de amortizare, avand in vedere conditiile stabilite prin Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, pentru fiecare regim de amortizare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 27 Februarie 2006

Votati articolul "2.7 Amortizarea altor categorii de imobilizari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X