email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum te prinde Fiscul daca eviti sa declari veniturile?

Cum te prinde Fiscul daca eviti sa declari veniturile?

Persoanele fizice trebuie sa inregistreze la Fisc orice contract din care obtin venituri, in caz contrar amenzile ajun­gand pana la 1.000 de lei. „Evazionistii“ sunt insa greu de depistat.

In cel mult 30 de zile de la incheierea unui contract care aduce venituri, persoanele fizice trebuie sa il inregistreze la Fisc, conform Codului de procedura fiscala.

Chiar daca angajatorul plateste o parte din impozit sau chiar daca persoana fizica trebuie sa depuna declaratia anuala de venit, obligatia ramane valabila. „Persoanele fizice ar trebui sa se inregistreze la administratia financiara pentru absolut toate veniturile pe care le realizeaza si pentru care impozitul nu este retinut in intregime de catre platitorul de venit.

Obligatia de inregistrare a contractelor nu este a persoanei juridice, ci a persoanei fizice“, explica Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Pentru veniturile din drepturi de proprietate  intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile si din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, angajatorii trebuie sa calculeze, sa retina si sa vireze un impozit de 10% din venitul brut.

**********************************************************************************
Consilier Contabilitate + Abonamentul pe 3 luni, acum la pretul de numai 186,39 lei (TVA inclus)! ...clic aici pentru detalii!
**********************************************************************************

Pe de alta parte, persoanele care incheie un contract in cursul anului si pentru care angajatorul nu are obligatia de a vira o parte din impozit mai trebuie sa depuna, in cel mult 15 zile, la administratia financiara si o declaratie cu estimarea veniturilor si cheltuielilor.

La randul lor, persoanele care incheie contracte de inchiriere trebuie sa le inregistreze si sa faca o declaratie privind venitul estimat tot in 15 zile de la semnarea acestuia. Si cei care vand proprietati imobiliare prin alta procedura decat cea notariala sunt nevoiti sa inregistreze contractul.

Amenzi si penalitati

Atat neinregistrarea contractelor, cat si nedepunerea in termenele legale a declaratiilor privind veniturile impozabile sau taxele si impozitele datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 de lei. De asemenea, pentru taxele si impozitele calculate si neachitate in termenul scadent se platesc si majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi.

Cum poate depista Fiscul neinregistrarea contractelor? Intamplator si destul de dificil. In unele cazuri, niciodata. „In urma controalelor la firme pot fi iden­tificate tranzactii economice efec­tuate in baza unor relatii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu si-au indeplinit obligatiile de inregistrare si de declarare a veniturilor“, arata Sorin Istrate. In astfel de situatii, Fiscul ar putea demara inspectii fiscale la acele persoane fizice si poate, eventual, sa descopere obligatii de plata pentru veniturile nedeclarate si impozite neachitate.

Cum afla Fiscul

„O alta modalitate de depistare a celor care nu si-au respectat obligatiile declarative si de plata este verificarea anuala a corelatiei dintre datele declarate de persoanele juridice prin declaratia 205 (declaratie informativa privind impozitul pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit) cu cele declarate de persoanele fizice prin declaratia 200 privind veniturile realizate“, spune Istrate. Aceasta verificare se poate face, insa,  doar in cazul veniturilor pentru care firmele retin la sursa impozitul, nu si pentru celelalte.

In cele mai multe situatii, sunt „depistati“  si amendati cei care se duc de buna voie sa-si inregistreze, la un moment dat, contractele pentru ca au nevoie de o adeverinta de la Fisc in relatiile cu tertii.

Ce ar trebui sa depuna la fisc persoanele fizice

- Declaratie de inregistrare fiscala (formular 020) pentru alte activitati decat cele independente sau profesii libere.
- Declaratie de inregistrare fiscala pentru persoane fizice straine (formular 030) pentru activitati independente.
- Declaratie de inregistrare fiscala (formular 070) pentru activitati economice in mod independent sau profesii libere.
- Declaratie privind veniturile realizate (formular 200).
- Declaratie privind veniturile din strainatate (formular 201).
- Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare (formular 2009) prin alta procedura decat cea notariala.
- Declaratie privind venitul estimat (formular 220).
- Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit  (formular 221).
- Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice (formular 223).
- Pentru persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA exista zece formulare in functie de activitatea desfasurata.
sursa: Capital

**********************************************************************************
Consilier Contabilitate + Abonamentul pe 3 luni, acum la pretul de numai 186,39 lei (TVA inclus)! ...clic aici pentru detalii
**********************************************************************************

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 02 Octombrie 2009

Votati articolul "Cum te prinde Fiscul daca eviti sa declari veniturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X