email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz taxe si impozite:

studiu de caztaxe si impoziteimpozitetaxecodul fiscal

Intrebare:
Ce impozite se platesc pentru o persoana fizica autorizata din Austria pentru servicii de consultanta oferita unei persoane juridice din Romania. Locul consultantei este in Romaniei.

Raspuns
Nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal.

Retinerea impozitului se face de catre platitorul de venit (persoana juridica romana beneficiara a serviciilor de consultanta) - prin stopaj la sursa.

La impunerea  veniturilor obtinute in Romania de nerezidenti trebuie sa se aiba in vedere si prevederile Conventiilor de evitare a dublei impuneri. In cazul Dvs. trebuie analizate prevederile Decretului   nr. 254 din 10 iulie 1978 pentru ratificarea Conventiei dintre Republica Socialista Romania si Republica Austria privind evitarea dublei impuneri asupra veniturilor si averii.

Astfel, in conformitate cu art 14 din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Austria, astfel de venituri sunt impozabile numai in Austria - nu si in Romania.

Redam art.14  "1. Veniturile realizate de catre un rezident al unui stat contractant din exercitarea pe cont propriu a unei profesii libere sau a altor activitati independente cu un caracter analog sunt impozabile numai in acest stat, daca rezidentul nu dispune in celalalt stat contractant de o baza fixa pentru exercitarea activitatii sale.

Daca dispune de o astfel de baza veniturile sunt impozabile in acest celalalt stat, dar numai in masura in care acestea sunt atribuibile mentionatei baze fixe.   



2. Expresia profesii libere cuprinde in special activitatile independente de ordin stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum si exercitarea independenta a profesiei de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist si expert contabil."

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea fiscala competenta din Austria.

Pentru a putea fi valabil, nerezidentii care sunt beneficiarii veniturilor din Romania vor depune la platitorul de venit originalul sau copia certificatului de rezidenta fiscala ori  un alt documentul eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat, tradus si legalizat de organul autorizat din Romania.

Daca va prezinta Certificatul de rezidenta fiscala la momentul platii venitului- atunci Dvs. aplicati prevederile art.22 stipulat mai sus si nu retineti impozit.  Daca nu va aduce Certificatul de rezidenta fiscala la momentul platii venitului si il va aduce ulterior, Dvs. retineti impozitul de 16 %.

In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie, in conditiile in care certificatul de rezidenta fiscala mentioneaza ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

Daca insa nu va aduce deloc Certificatul de rezidenta fiscala atunci Dvs. - ca platitor de venituri sunteti obligat sa ii retineti din venitul brut un impozit de 16%.Conform Codului Fiscal, serviciile de consultanta se incadreaza la  art.115 lit.l si se retine impozit la sursa de 16%.

Practic Dvs. va puteti afla in una din cele trei variante:

a) exista Conventiei de evitare a dublei impuneri si se prezinta certificat de rezidenta fiscala - nu se retine si nu se plateste impozit de catre platitorul de venit;

b) exista Conventiei de evitare a dublei impuneri si nu se prezinta certificat de rezidenta fiscala -In acest caz platitorul de venit  retine 16% din venitul brut datorat consultantului, impozit pe care il plateste la bugetul de stat in Romania si vireaza consultantului venitul net in procent de 84%. La sfarsitul anului, pentru impozitul retinut in Romania consultantul austriac  obtine, daca solicita, credit fiscal si isi regularizeaza impozitul in Austria. Platitorul de venit va declara pe Declaratia 100 impozitul retinut astfel la randul 23 in luna retinerii acestuia.

c) exista Conventiei de evitare a dublei impuneri, nu se prezinta certificat de rezidenta fiscala, dar prin contract s-a prevazut ca impozitul sa fie suportat de platitorul de venituri. In acest caz ii virati consultantului austriac suma bruta stabilita in contract.  La calculul impozitului datorat veti   tine cont de faptul ca impozitul se calculeaza si se retine prin stopaj la sursa, deci in acest caz,  suma bruta va deveni suma neta din punctul Dvs. de vedere.

Rezulta astfel o suma bruta la care trebuie sa se aplice cota de 16%.  Impozitul se va calcula prin metoda sutei micsorate - "gross up" impozitul datorat = 16% x( suma bruta /(1-0,16)].  De exemplu daca valoarea bruta este de 1000 euro, Dvs. virati consultantului suma de 1.000 euro si stabiliti impozitul astfel: Impozit = 16% x( 1000/0,84) = 190 euro. Impozitul in suma de 190 euro, calculat astfel este inregistrat pe cheltuieli nedeductibile fiscal pentru calculul impozitului pe profit. Art. 21, alin (4) din Codul fiscal: "Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

a. …Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania."

Atentie !!! Impozitul (indiferent de metoda prin care se retine), daca se datoreaza, se determina la cursul valutar din data platii venitului.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studiu de caztaxe si impoziteimpozitetaxecodul fiscal


Data aparitiei: 07 Octombrie 2009

Votati articolul "Studiu de caz taxe si impozite:":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X