email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Va rog sa-mi spuneti cu date exacte daca TVA-ul din facturile de leasing pentru masini pana in 3,5 tone si TVA-ul din facturile de combustibil se deduc!

tvaleasingcodul fiscal

Intrebare

Va rog sa-mi spuneti cu date exacte daca TVA-ul din facturile de leasing pentru masini pana in 3,5 tone si TVA-ul din facturile de combustibil se deduc.

Raspuns

Chiar daca are pana in 3.500 kg. si cel mult 9 locuri pe scaune, pentru vehiculul utilizat in baza unui contract de leasing financiar, nu se limiteaza dreptul de deducere daca se incadreaza intr-una sau mai multe exceptii privind limitarea dreptului de deducere a TVA reglementata prin articolul 145^1.

Astfel, trebuie sa aveti in vedere faptul ca poate fi limitata la deducere suma TVA aferenta valorii reziduale in cadrul unui contract de leasing sau suma TVA aferenta combustibilului aprovizionat pentru alimentarea unui vehicul utilizat in cadrul unui contract de leasing in situatia in care vehiculul respectiv este utilizat pentru alte activitati decat cele exceptate de la limitarea acestui drept.

Vehiculele exceptate de la limitarea dreptului de deducere a TVA sunt cele reglementate detaliat pe sapte grupe prin in H.G. nr. 488/2009 de aplicare a O.U.G. nr. 34/2009. Reglementarile au fost preluate si in normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 45^1 emis pentru punerea in practica a articolul 145^1.


Cele sapte grupe exceptate sunt:

1. vehiculele utilizate doar pentru reparatii si/sau interventie;
2. vehiculele utilizate doar pentru paza si protectie;
3. vehiculele utilizate doar pentru curierat;
4. vehiculele utilizate doar drept care de reportaj;
5. vehiculele utilizate doar de catre agenti de vanzari;
6. vehiculele utilizate doar pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii;
7. vehiculele utilizate doar exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca.

Deci, daca vehiculul se incadreaza in categoria celor cu o greutate pana in 3.500 kg. si cel mult 9 locuri de pasageri, trebuie sa analizati daca trebuie sa limitati dreptul de deducere a TVA sau daca sunteti indreptatit sa exercitati integral al drept de deducere pentru:

* suma TVA aferenta combustibilului utilizat pentru functionarea vehiculului;

* suma TVA aferenta valorii reziduale.

Daca vehiculul nu se incadreaza la exceptii, suma TVA aferenta valorii reziduale este nedeductibila indiferent de faptul ca este vorba despre un contract de leasing financiar extern pentru care se aplica regimul de taxare inversa (4426=4427) sau despre un contract de leasing financiar intern pentru care locatorul emite factura cu TVA colectata 19%.

Dreptul de deducere a TVA este limitat doar pentru cumpararea unui vehicul, nicidecum pentru utilizarea acestuia.

Mecanismul exercitarii dreptului de deducere aferenta ratelor de leasing, indiferent de natura vehiculului utilizat are la baza faptul in cadrul unui contract de leasing firma dvs. nu achizitioneaza vehiculul, ci doar il utilizeaza pe o perioada determinata.

Pe parcursul derularii contractului de leasing firma dvs. care utilizeaza vehiculul in calitate de locatar nu este un cumparator al vehiculului ci un beneficiar al unui serviciu furnizat de proprietarul vehiculului care are calitatea de locator. Deci, in cadrul unui contract de leasing, utilizatorul nu are calitatea de cumparator, ci aceea de utilizator.

In cadrul contractelor de leasing nu este limitat dreptul de deducere a TVA aferenta ratelor de leasing deoarece se considera ca firma dvs. nu achizitioneaza vehiculul, ci doar il utilizeaza pe o perioada determinata.

Firma dvs. poate achizitiona vehiculul doar la sfarsitul perioadei de leasing, caz in care, la incheierea contractului, va recomand multa prudenta la clauzele contractuale care nu trebuie sa prevada in componenta ratelor de leasing o cota parte a valorii reziduale.

Astfel, contractul poate fi considerat de un organ de control drept un contract de vanzare cu plata in rate, caz in care se limiteaza dreptul de deducere a TVA.

Avand in vedere ca limitarea dreptului de deducere este reglementata doar pana la data de 31 decembrie 2010, iar contractul dvs. urmeaza a fi incheiat pe o perioada de minimum doi ani, nu ma pot pronunta asupra tratamentului fiscal al TVA aferent valorii reziduale la inchiderea contractului.

Doar din momentul finalizarii contractului de leasing materializat prin emiterea facturii pentru valoarea reziduala, firma dvs. poate fi considerata un cumparator al vehiculului.

Din acest moment firma dvs. isi pierde calitatea de beneficiar al unui drept de folosinta acordat de locator si devine un cumparator care trebuie sa analizeze daca pentru vehiculul respectiv are sau nu are un drept limitat de deducere a TVA.

Este posibil ca la inchiderea contractului de leasing dincolo de anul 2012 sa se suspende aplicarea prevederilor articolului 145^1 privind limitarea dreptului de deducere.

Pe parcursul derularii contractului de leasing trebuie sa aveti in vedere faptul ca este deductibila limitat doar suma TVA aferenta combustibilului auto achizitionat, fara a fi limitat si dreptul de deducere a TVA pentru reparatia acestuia.

Deductibilitatea reparatiilor se pune in discutie doar la impozitul pe profit prin care se face precizarea ca pentru vehiculele utilizate de catre director, sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil doar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii.

Aceste cheltuieli sunt deductibile numai pentru un singur vehicul utilizat de catre un director. Aceste prevederi sunt in vigoare incepand cu data de 1 mai 2009 in baza modificarii articolului 21 alineatul (3), litera n) din Codul fiscal.

Deci, cheltuielile cu reparatiile si TVA aferenta vehiculelor utilizate de catre alti angajati care nu se incadreaza la “director” sau personal de conducere reprezinta sume deductibile atat d.p.d.v. al impozitului pe profit, cat si al TVA.

In concluzie, retineti trei aspecte importante, in trei momente diferite de utilizare a unui vehicul care nu se incadreaza intr-una sau mai multe exceptii de la limitarea dreptului de deducere a TVA:

*  pe parcursul derularii unui contract de leasing financiar este limitata la deducere doar suma TVA aferenta combustibilului utilizat, fara ca acest regim de limitare sa fie aplicat si pentru suma TVA aferenta urmatoarelor elemente:

- rate de leasing;

- cheltuieli de intretinere;

- cheltuieli cu reparatiile;

- cheltuieli de functionare.

*  la inchiderea unui contract de leasing este deductibila limitat suma TVA aferenta valorii reziduale negociate prin contract;

*  dupa inchiderea unui contract de leasing este limitata la deducere doar suma TVA aferenta combustibilului utilizat.

Limitarea dreptului de deducere a TVA se reflecta prin inregistrarile contabile care trebuie efectuate. De exemplu, inregistrarile contabile care se efectueaza intr-o perioda fiscala pentru achizitia combustibilului in valoare de 1.190 lei, din care baza de impozitare 1.000 lei si TVA deductibila 190 lei sunt :

- alimentarea cu combustibil:

3022 = 401 1.000

“Combustibili” “Furnizori”

- suma TVA deductibila inscrisa pe bonul fiscal emis de casa de marcat:

4426 = 401 190

“TVA deductibila” “Furnizori”

- consumul de combustibil auto:

6022 = 3022 1.000

" Cheltuieli privind combustibilul " “Combustibili”

(analitic distinct pentru consum de combustibil)

- limitarea dreptului de deducere a TVA:

6022 = 4426 190

" Cheltuieli privind combustibilul " “TVA deductibila”

(analitic distinct pentru TVA limitata la deducere)

La inchiderea lunii octombrie 2009, de exemplu, contul 6022 “Combustibili” inregistreaza un rulaj debitor in suma de 1.190 lei, structurat astfel:

Nr. crt.

Tip operatiune

Data operatiunii

Rulaj debitor

Rulaj creditor

Cont corespondent

1

contravaloare combubstibil consumat combustibil, exclusiv TVA

30.10.2009

1.000

0

3022

2

limitarea dreptului de deducere a TVA

30.10.2009

190

0

4426

x

Total rulaj octombrie 2009

x

1.190

0

x


Suma TVA deductibila pentru care se limiteaza dreptul de deducere nu se inscrie in mod distinct pe un rand din decontul de TVA deoarece un astfel de rand nu a fost creat prin O.M.F.P. nr. 1166 din 29 mai 2009 privind modificarea si completarea O.M.E.F. nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Suma limitata la deducere se scade la randul 23 in momentul in care efectuati subtotalul taxei deduse. Astfel, la randul 23 se inscrie direct suma rezultata din diferenta dintre 5.219 lei reprezentand TVA deductibila si suma de 19 lei care reprezinta TVA pentru care s-a limitat dreptul de deducere a TVA. Pentru a intelege fenomenul, in tabelul de mai jos am exemplificat situatia prezentata de dvs.:

Nr. rand

Denumire indicatori

Valoare

TVA

18

Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19% ( inclusiv combustibilul)

27.468

5.219

19

Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 9%

0

0

20

Achizitii de bunuri taxabile cu cota de 5%

0

0

21

Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile

0

x

22

TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 15 pana la rd. 20, cu exceptia celor de la rd. 15.1 ) inclusiv suma TVA aferenta combustibilului

27.468

5.219

23

SUBTOTAL TAXA DEDUSA CF. ART. 145 SI ART. 145^1 SAU ART. 147 SI ART. 145^1 (5.219 lei - 19 lei = 5.200)

x

5.200

In concluzie, retineti trei aspecte importante, in trei momente diferite de utilizare a vehiculului:

*  pe parcursul derularii unui contract de leasing financiar este limitata la deducere doar suma TVA aferenta combustibilului utilizat, fara ca acest regim de limitare sa fie aplicat si pentru suma TVA aferenta urmatoarelor elemente:

- rate de leasing;

- cheltuieli de intretinere;

- cheltuieli cu reparatiile;

- cheltuieli de functionare.

*  la inchiderea unui contract de leasing este deductibila limitat suma TVA aferenta valorii reziduale negociate prin contract;

*  dupa inchiderea unui contract de leasing este limitata la deducere doar suma TVA aferenta combustibilului utilizat.

- Spre deosebire de celelalte cheltuieli, nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil sunt doar cheltuielile cu combustibilul inregistrate in contul 6022 al carui cost de achizitie se reintregeste cu “TVA nerecuperabila” rezultata din limitarea dreptului de deducere a TVA la momentul achizitiei. Acest fapt este reglementat prin articolul 21 alineatul (4) litera t) din Codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaleasingcodul fiscal


Data aparitiei: 13 Octombrie 2009

Votati articolul "Caz practic: Va rog sa-mi spuneti cu date exacte daca TVA-ul din facturile de leasing pentru masini pana in 3,5 tone si TVA-ul din facturile de combustibil se deduc!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X