email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un TVA marit ar duce la explozia evaziunii fiscale!

tvacota unicaevaziune fiscala

Marirea TVA, scumpiri si evaziune fiscala. Romania se va adanci in recesiune. Evaziune fiscala de 90 % in agricultura...

In ultima perioada s-au vehiculat doua variante pentru a aduce bani la bugetul statului. Prima varianta se refera la majorarea cotei unice de impozitare, masura „nedorita” sub nicio forma de presedintele Traian Basescu, iar a doua masura se refera la cresterea TVA. Cu toate ca ambele variante sunt „proaste”, potrivit analistilor economic, ministerul Finantelor „pregateste” zilele acestea un proiect de majorare a TVA cu trei procente.

Teoretic, scumpirea TVA ar putea aduce in plus la buget pana la doua miliarde lei anual, adica aproximativ 500 milioane euro. In practica, potrivit analistului economic Liviu Voinea, teoria nu va „sta in picioare”, deoarece evaziunea fiscala va „inflori”, iar veniturile la buget risca sa scada. „Tarile care au crescut TVA au o colectare mult mai buna a acestor taxe. La noi, daca se va majora TVA, vor scadea colectarile. Este un calcul gresit al Ministerului de Finante, daca se creste TVA nu vor creste veniturile la buget.

Eu cred de exemplu, ca solutia adoptata de Marea Britanie este mai potrivita. Ei au scazut TVA pentru a incuraja consumul si au crescut cotele pentru impozitul pe venit, dar ei au cota progresiva, nu unica. Ambele optiuni sunt gresite. Probabil ca politic este mai dezirabil sa cresti TVA, dar optiunea este gresita pentru ca Romania are un grad scazut de conformare si nu se vor incasa venituri mai mari la buget”, este de parere Liviu Voinea.

Cota unica versus TVA

Fara indoiala, pentru romani niciuna dintre optiuni nu este de dorit. Totusi, majorarea cotei unice de impozitare ar produce efecte mai scazute in randul companiilor, deoarece profiturile sunt oricum mici. „In perioada aceasta, majorarea cotei unice si a impozitului pe profit nu ar deranja oamenii de afaceri pentru simplul fapt ca nu prea exista profit. Este la fel ca si scutirea impozitului reinvestit.

Nu ajuta la nimic pentru ca nu exista un profit. Nici FMI, nici Guvernul, nimeni nu va propune o astfel de masura ca ce s-ar incasa la buget ar fi ridicol. Banii respectivi nu ar ajunge pentru plata salariilor si nu ar acoperi cheltuielile necesare. In ceea ce priveste TVA, situatia sta altfel. In prima faza, incasarile ar fi importante.


Ramane de vazut care va fi efectul, cu cat se va reduce consumul. Nu cred totusi ca ar scadea cat se asteapta. Cuantumul TVA e undeva la 0,7 % din PIB, probabil va ajunge la 0,6, dar nu stie nimeni cu certitudine”, considera presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru. De cealalta parte, Voinea considera ca este o greseala sa se aleaga „raul mai putin rau”. Motivul invocat este ca pe timp de criza, orice masura similara nu va face decat sa adanceasca recesiunea.

„Nu este una de preferat alteia. Amandoua sunt proaste pentru ca in primul rand, sa cresti fiscalitatea intr-o perioada de recesiune este departe de a creste veniturile la buget, din contra, le va scadea si va adanci recesiunea. Va creste economia subterana, indiferent de masura adoptata. De asemenea, daca vorbim de cresterea TVA, va creste si inflatia. Ambele afecteaza in special populatia mai saraca. Ca sa nu se intample lucrul acesta, cresterea cotei unice ar trebui insotita de deductibilitati, adica cresterea plafonului pana la care nu se impoziteaza.

Pentru populatia cu venituri mici, orice ban pe care il ia statul in plus va avea efecte mult mai grav decat pentru firmele mari. Atat cresterea cotei unice cat si a TVA sunt masuri regresive, care afecteaza in special populatia cu venituri mici si sub medii. In recesiune sunt foarte greu de adus venituri la buget. Ce se poate face este sa se lupte cu evaziunea fiscala. Dupa parerea mea, ar trebui eliminata cota unica si inlocuita cu impozitul progresiv, dar nu pentru a aduce venituri la buget ci pentru a usura „povara” fiscala.”, Liviu Voinea.

Faliment, evaziune fiscala, „tot tacamul”

Ce se va intampla in conditiile in care oricum, Guvernul a decis marirea TVA? Nivelul de trai al populatiei va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va inflori, iar in domeniul agriculturii, ne putem astepta sa ajunga chiar la 90 %. „Marirea TVA pentru agricultura are doua consecinte directe. In primul rand, va creste evaziunea fiscala. In prezent, evaziunea fiscala e undeva la 45 %, eu zic ca se va dubla, va ajunge catre 90 %.

Mai mult, daca anul acesta mai incasam 50 – 60 % din TVA, anul viitor nu vom mai incasa nimic daca se majoreaza TVA. A doua consecinta directa se rasfange asupra consumatorilor. Ei vor suporta consecintele pentru ca la pietele agroalimentare se vor majora preturile cu pana la 15 % pentru anumite produse si cu 7 – 10 % pentru restul”, a declarat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae. Desigur, nu doar fermierii vor fi afectati de aceste masuri fiscale.

Oamenii de afaceri se considera nedreptatiti de impozitele pe care trebuie sa le plateasca. Impozitul forfetar a fost extrem de contestat la momentul respectiv si nu este singura masura care a determinat aceasta nemultumire. „Mediul de afaceri oricum percepe ca acum e supraimpozitat si probabil ca ar gasi mijloace sa comita evaziune fiscala. In agricultura situatia e diferita pentru ca nu e fiscalizat domeniul si atunci sunt mai multe portite de scapare. In celelalte domenii, nu stim daca s-a ajuns inca la gradul necesar pentru a se comite astfel de infractiuni.

Problema principala, din punctul meu de vedere, va fi efectul inflationist, care se va regasi in cresteri de preturi. Intr-un mediu cu instabilitate indusa prin majorarea TVA, nu se stie cum vor percepe comerciantii acest lucru. S-au mai vazut cazuri in care dintr-o crestere a TVA cu doua procente, preturile au crescut cu 5 %, deoarece comerciantii nu considera ca TVA e singura problema. Instabilitatea din mediul politic va determina ca preturile sa creasca cu mai mult de 3 %”, a declarat Florin Pogonaru.

Silvia Boncutiu,
Gazeta de Bistrita

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvacota unicaevaziune fiscala


Data aparitiei: 14 Octombrie 2009

Votati articolul "Un TVA marit ar duce la explozia evaziunii fiscale!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X