email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4. Majorarea capitalului social

prime de emisiunereevaluari

 

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

 

– emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;

– inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, rezervele); sau

– transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi

resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt

un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vanzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generand primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmand a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decat in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capi-tal intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Exemplu:

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotarat sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite.

 Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

 

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si instalatii de lucru“

asociatii privind capitalul“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decat valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Exemplu:

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul exprimat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exigibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

 

 

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

 

– emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;

– inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, rezervele); sau

– transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi

resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt

un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vanzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generand primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmand a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decat in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capi-tal intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Exemplu:

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotarat sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite.

 Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

 

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si instalatii de lucru“

asociatii privind capitalul“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decat valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Exemplu:

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul exprimat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exigibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

 

 

 

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

 

– emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;

– inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, rezervele); sau

– transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi

resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt

un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vanzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generand primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmand a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decat in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capi-tal intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Exemplu:

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotarat sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite.

 Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

 

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si instalatii de lucru“

asociatii privind capitalul“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decat valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Exemplu:

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul exprimat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exigibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

 

 

 

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

 

– emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;

– inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, rezervele); sau

– transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi

resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt

un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vanzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generand primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmand a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decat in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capi-tal intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Exemplu:

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotarat sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite.

 Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

 

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si instalatii de lucru“

asociatii privind capitalul“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decat valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Exemplu:

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul exprimat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exigibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

 

 

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

 

– emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;

– inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, rezervele); sau

– transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi

resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt

un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vanzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generand primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmand a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decat in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capi-tal intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Exemplu:

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotarat sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite.

 Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

 

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si instalatii de lucru“

asociatii privind capitalul“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decat valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Exemplu:

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

 

Capital social =       100.000 = 1 leu/actiune
       Numar de actiuni 100.000

VMCveche= Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiune

                  Numar de actiuni        100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul exprimat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exigibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

Majorarile de capital social se efectueaza prin:

  1. – emitere de noi actiuni sau aport suplimentar creator de noi parti sociale;
  2. – inglobarea in capitalul social a unor parti din capitalul propriu (de regula, re-zervele); sau
  3. – transformarea unor angajamente financiare in actiuni.

Majorarea de capital prin emiterea de noi actiuni sau crearea de noi parti sociale

Ca si in cazul constituirii capitalului social, aportul asociatilor sau al actionarilor la capitalul social poate sa fie in bani si/sau in natura. Scopul acestei majorari poate fi consolidarea situatiei financiare sau atragerea de noi resurse pentru finantarea investitiilor necesare continuarii activitatii, in conditiile unei prime de competitii din ce in ce mai ridicate in toate domeniile. emisiune Este o operatiune, in buna masura, similara aportului initial de capital, fiind de fapt un nou aport. Ca particularitate, trebuie avuta in vedere vånzarea de noi actiuni la preturi diferite de valoarea de emisiune, generånd primele de emisiune. Conform legislatiei, primele de emisiune se achita integral la data subscrierii, impreuna cu 30% din capitalul subscris, restul urmånd a se achita in maximum 3 ani.

Atentie! Primele de emisiune nu apar decåt in cazul majorarii de capital la societati pe actiuni. In cazul S.R.L., se poate pune cel mult problema primelor de aport, in cazuri speciale de admitere a unui nou asociat sau de schimbare a proportiei detinerii de capital intre asociatii existenti.

Decizia financiara de a apela la majorari de capital prin aport, dimensiunea si momentul efectuarii majorarii, ordinea in care noua emisiune este oferita actionarilor actuali, investitorilor institutionali si in final, pietei sunt aspecte complexe, care fac obiectul managementului financiar si jurisprudentei in domeniu.

Consideram calculul pozitiei vechilor actionari inainte si dupa majorarea de capital si calculele privind atractivitatea unei emisiuni de capital pentru investitori ca fiind in afara obiectivului propriu-zis al contabilitatii, desi multe lucrari de contabilitate financiara le includ in materialul prezentat.

Majorarea de capital la societatile cu raspundere limitata si la alte societati de persoane

Asociatii societatii ABC S.R.L. au hotaråt sa majoreze capitalul social prin aportul unui utilaj in valoare de 20.000 lei, pentru care s-a platit la achizitionare suma de 3.800 lei T.V.A.

Se inregistreaza actul aditional de majorare a capitalului social pentru valoarea completa a utilajului, care este reprezentata de valoarea totala din factura de 23.800 lei (20.000 lei si 3.800 lei), deoarece persoana fizica asociata care face aportul nu are drept de deducere asupra T.V.A. platite. Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) subscrierea majorarii capitalului social:

b) eliberarea aportului:

2131

456

23.800 lei

23.800 lei

„Echipamente tehnologice

Decontari cu actionarii/

(masini utilaje si

asociatii privind capitalul“

instalatii de lucru“

c) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea de capital la societatile pe actiuni

In acest caz, pretul de emisiune al noilor actiuni trebuie sa fie cuprins intre valoarea nominala si valoarea matematica contabila a vechilor actiuni. Valoarea matematica contabila se determina ca raport intre suma capitalurilor proprii si numarul de actiuni.

Daca pretul de emisiune este mai mic decåt valoarea matematica contabila, atunci „vechii” actionari care nu participa la subscrierea de noi actiuni inregistreaza o pierdere si de aceea vor trebui protejati prin distribuirea unor drepturi de subscriere.

Teoretic, acestea se determina ca diferenta intre valoarea matematica contabila veche a actiunilor si valoarea matematica contabila noua, calculata dupa majorare.

In practica, aceste drepturi de subscriere sunt titluri negociabile, cotate uneori la bursa, iar negocierea acestora se face la un curs de plata inferior celui teroretic.

Capitalul social al societatii ALFA S.A. este la nivelul sumei de 100.000 lei, impartit in 100.000 de actiuni. In categoria capitalurilor proprii, se mai regasesc rezerve legale in suma de 8.000 lei si rezultat reportat in suma de 7.000 lei.

S-a luat decizia cresterii capitalului social prin noi aporturi in numerar, pentru care se vor emite 30.000 de actiuni, la pretul de emisiune de 1,1 lei/actiune.

La majorarea capitalului social s-au efectuat cheltuieli de 1.000 lei.

VN = Capital social = 100.000 = 1 leu/actiune
Numar de actiuni 100.000

Capital social = 100.000 = 1 leu/actiune
Numar de actiuni 100.000

VMCveche = Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiuneNumar de actiuni 100.000

Capitaluri proprii = 100.000 + 8.000 + 7.000 = 1,15 lei/actiuneNumar de actiuni 100.000

In urma emiterii unui numar de 30.000 de actiuni, capitalul social va creste cu suma de 30.000 lei (30.000 actiuni x 1 leu/actiune) si se vor inregistra prime de emisiune pentru diferenta dintre pretul de emisiune al actiunilor si valoarea nominala a acestora. Astfel, primele de emisiune vor fi la nivelul sumei de 3.000 lei (30.000 actiuni x 0,1 lei/actiune).

Inregistrarile contabile care se impun sunt:

a) aprobarea prospectului de emisiune:

456

1011

33.000 lei

30.000 lei

„Decontari cu actionarii/

„Capital subscris nevarsat“

asociatii privind capitalul“

1041

3.000 lei

„Prime de emisiune“

b) inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru lansarea emisiunii:

c) la incheierea operatiunii, primele de emisiune se diminueaza cu cheltuielile efectuate pentru realizarea emisiunii:

d) eliberarea aporturilor de catre actionari:

5121 456 33.000 lei 33.000 lei „Conturi la banci in lei“ „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul“ 03/2007 Consilier – Contabilitate

e) transferul (eliberarea) capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:

Majorarea capitalului social prin operatii interne

Aceasta modalitate de majorare presupune incorporarea in capitalul social a rezervelor, a profitului sau a primelor de capital.

Trebuie sa retineti faptul ca in capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit. Astfel, rezervele provenind din reevaluarea activelor nu pot fi

  • reevaluari

  • incorporate in capitalul social.

Reevaluarile sunt simple corectii ale valorii activelor. Ele nu sunt adaugiri de valoare in termeni reali, care sa permita majorarea capitalului social.

Sumele aflate in rezerve provenite din facilitati fiscale (de natura cotei reduse de impozit pe profit la export sau altor tipuri de facilitati fiscale care au fost in vigoare in anii precedenti) nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi contabile.

In cazul in care efectuati o astfel de operatiune din rezervele „protejate” prin lege, riscati recalcularea impozitului pe profit pentru aceste sume si plata de majorari/penalitati de la data cånd ati beneficiat prima oara de facilitatea respectiva.

Creati analitice speciale in conturile de rezerve ori de cåte ori utilizati o facilitate fiscala. Daca ati preluat recent conducerea unei contabilitati la o intreprindere, efectuati un inventar asupra facilitatilor fiscale si a reducerilor de impozit efectuate in trecut si separati-le in analitic de restul rezervelor, pentru a nu le utiliza din eroare.

Situatia capitalurilor proprii ale societatii ALFA S.A., inainte de cresterea capitalului social, se prezinta astfel: capital social 100.000 lei (format din 100.000 de actiuni), alte rezerve 20.000 lei, prime de emisiune de 2.000 lei si rezultat reportat 40.000 lei.

S-a luat hotarårea majorarii capitalului social prin incorporarea de rezerve in valoare de 10.000 lei, pentru care se emit si se distribuie gratuit 10.000 de actiuni.

Inregistrarea contabila va fi:

Transformarea unor angajamente financiare in actiuni

Este o solutie la care s-a recurs pe scara larga in cazul marilor datornici (de regula, intreprinderi cu capital de stat) din economia nationala. Procedura se intålneste mai rar in cazul intreprinderilor cu capital privat, dar poate constitui o solutie in cazul aparitiei anumitor situatii, cum ar fi planurile de reorganizare in caz de faliment.

Practic, datoria pe termen scurt catre un creditor se transforma, cu acordul expri-mat prin act aditional al celorlalti actionari, in participatie la capital, suma care va fi exi-gibila numai odata cu dizolvarea societatii:

401 1012 X lei

X lei „Furnizori“ „Capital subscris varsat“

404
„Furnizori de imobilizari“
441
„Impozit pe profit“

Astfel, se asigura cresterea capitalului social prin diminuarea datoriilor fara a apela direct la trezorerie.

Mai putem intålni la unele societati si modalitatea de majorare a capitalului social prin conversia obligatiunilor in actiuni. Aceasta trebuie sa fie dorita si motivata de obli-gatari pentru a deveni actionari. In acest scop, actiunile emise trebuie sa aiba o valoare teoretica apropiata de cea a obligatiunilor. Diferenta dintre valoarea nominala totala a obligatiunilor convertite si valoarea totala a actiunilor noi emise ca echivalent se inre-gistreaza ca prime de capital (1044 „Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni”).

Societatea ALFA S.A. majoreaza capitalului social prin conversie a 7.000 de obligatiuni in 4.000 de actiuni. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 30 lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 40 lei.

Capitalul social creste cu suma de 160.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a actiunilor emise (4.000 actiuni x 40 lei/actiune).

Imprumutul din emisiuni de obligatiuni se diminueaza cu suma de 210.000 lei, care reprezinta valoarea nominala a obligatiunilor transformate (7.000 obligatiuni x 30 lei/obligatiune).

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni este de 50.000 lei (210.000 lei – 160.000 lei).

161

1012

210.000 lei

160.000 lei

„Imprumuturi din

„Capital subscris varsat“

emisiuni de obligatiuni“

1044

50.000 lei

„Prime de conversie a

obligatiunilor in actiuni“

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prime de emisiunereevaluari


Data aparitiei: 27 Februarie 2006

Votati articolul "4. Majorarea capitalului social":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X