email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorialul zilei: A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare

liviu plesoianu

“A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare.”
Lucian Blaga

Este unul dintre exercitiile intelectuale pe care ar fi bine sa le facem cat mai des: sa ne cufundam total in sistemul de gandire al unei alte persoane, sa il intelegem cu adevarat, in toate superficialitatile si profunzimile sale si abia apoi sa ne desprindem pentru a ne pipai diferentele de viziune.

Marturisesc ca fac referire aici la un exercitiu cat se poate de dificil. Sa te lasi pe tine la o parte total pentru a-i face loc altuia in tine – nu e deloc ceva la indemana, ceva lesne de realizat. Ba chiar sunt convins ca marea majoritate a oamenilor nu reusesc nici macar o data in viata sa faca asta.

Merita insa cu prisosinta! Merita incercat. Pana la urma, cum ai putea ajunge sa judeci cu profunzime lucrurile daca esti mereu propriul tau sclav, sclavul propriilor tale habitudini interpretative si preconceptii?

Deprinderea desprinderii de sine ar trebui dezvoltata in scoli. Urmandu-i apoi practicarea empatiei, a transpunerii simpatetice in persoana altuia. Este ceva similar cu ceea ce ti se intampla ori de cate ori te identifici pana la uitarea de sine cu eroul vreunei carti, al vreunui roman bun. Este unul dintre putinele lucruri care te pot ajuta sa-i intelegi cu adevarat pe cei din jurul tau, sa-i intelegi pe ceilalti. …In conditiile in care lipsa intelegerii celuilalt este cauza tuturor turbulenteleor, a tuturor conflictelor din tara asta si de aiurea.

Admir, de pilda, pana la exaltare un ganditor precum Lucian Blaga (ca tot l-am citat mai sus). M-am hranit cu el pe indestulate. Sa ne fi intalnit insa in convingeri si abordari in mai mult de 20% din cazuri? Nu cred…

Este printre altele si ceea ce constat, ca reactie, ori de cate ori atac o tema mai sensibila, fie ea sociala, politica sau religioasa. Absolut de fiecare data, exista cel putin o persoana care “se supara iremediabil” pe mine. …N-am ce face! Eu nu pot gandi decat din libertatea, sinceritatea si unicitatea mintii mele. Asta sunt si tot eu voi continua sa fiu. Nu ma tem de adversitati. Din contra, le agreez. Imi place polemica. …E drept, cea cordiala.

Iar daca se intampla ca cineva sa-mi refuze de aici inainte complet cuvintele, atunci ma impac cu gandul ca e mai bine sa fie asa. Pentru ca nici nu ma vreau, in fond, citit de cineva care nu-mi suporta sinceritatea, sinceritatea unui om care, la un moment dat si intr-o anumita privinta, se poate intampla sa gandeasca altfel sau chiar complet diferit.

Din contra, ma simt excelent ori de cate ori cineva ma contrazice, chiar pe un ton apasat, spunand totusi ca, in alte ocazii, a mers pe-acelasi gand. Nu avem cum sa fim mereu de acord. Nici n-ar fi normal sa se intample asa. Suntem diferiti si e normal sa gandim si sa simtim diferit. E normal si sa ne contrazicem. E normal si minunat sa ne si admiram! …Chiar daca, din cand in cand, ideile nu ni le acceptam.

Liviu Plesoianu


liviup@rs.ro

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
liviu plesoianu


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Editorialul zilei: A admira un ganditor nu inseama a-i accepta si ideile ca atare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X