email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce vor oamenii de afaceri romani in schimbul majorarii TVA

afaceritva

Cand plata pensiilor si a salariilor depinde de im­prumutul de la FMI, care sunt sansele ca principalele impozite sa ramana neschimbate in 2010 si care ar putea fi efectele produse de posibila majorare a TVA sau a cotei unice?

Inainte ca guvernul Boc sa cada, discutiile legate de necesitatea cres­terii taxei pe valoarea adaugata au revenit in actualitate. Au existat si voci care vorbeau inclusiv de varianta majorarii cotei unice de impozitare.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a confirmat, recent, ca desi bugetul pe 2010 a fost configurat tot pe baza TVA de 19%, s-a luat in calcul existenta unei ajustari a taxelor principale „daca economia nu-si va reveni“, in timp ce presedintele Traian Basescu a spus, in cadrul unei intalniri cu investitorii straini, ca TVA ar putea creste de la anul.

Ar fi o greseala sa credem ca iesirea din scena a cabinetului Emil Boc va schimba cu ceva datele problemei: veniturile bugetare raman o mare problema, iar una dintre cele mai facile si mai sigure modalitati de crestere a sumelor colectate va fi, pentru orice guvern ar urma, cresterea unuia (sau a mai multora) dintre impozitele principale.

De la cativa bani la mii de euro

Daca TVA ar urca, din 2010, la 21%-22% (cele mai vehiculate valori) fata de valoarea actuala de 19%, impactul asupra preturilor bunurilor de larg consum ar fi, cel putin teoretic, aproape insesizabil.

O paine, de exemplu, ar urma sa coste cu unu-doi bani mai mult, un litru de lapte, cu cinci-sase bani mai mult, un kilogram de branza sau de carne de pui, cu 15-20 de bani, iar un plin de benzina, cu circa trei lei in plus. „Teoretic, majorarea este mica, dar toate preturile vor fi rotunjite in sus.

La paine, spre exemplu, 2% inseamna 200 de lei vechi, la o paine de 10.000 de lei vechi. O sa vanda cineva cu 10.200? Nu, va prefera sa o dea cu 10.500 sau cu 11.000, si la fel vor face toti retailerii mici. Masura o sa afecteze atat firmele, cat si consumatorii, dar nu cred ca va aduce mai multi bani la buget“, spune Costel Boca, patron de restaurant.

Situatia e si mai grava cand vine vorba de produse cu valoare mai mare. In cazul electrocasnicelor, de exemplu, scumpirile ar putea ajunge la cateva zeci de lei, iar in cazul autovehiculelor discutam de sute de euro. Unul dintre cele mai afectate domenii va fi cel al imobiliarelor. „Cu siguranta, cresterea nivelului TVA la 21% va lovi in vanzarile de apartamente.



Cel mai probabil, oamenii vor incerca sa incheie tranzactiile inainte de sfarsitul acestui an, pentru a evita achitarea diferentei“, spune Avi Shloush, director de marketing  al proiectului rezidential Doamna Ghica Plaza. Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Towers, crede ca, pe piata imobiliara, preturile vor creste cu mai mult de 2%. „Aceasta din cauza ca preturile apartamentelor noi au ajuns in ultima perioada la valorile finale la care pot fi reduse si e normal ca dezvoltatorii sa adauge in pret cresterea, si nu sa o suporte ca pierdere“, afirma el.

Creste colectarea sau evaziunea?

Pe langa cresterile de preturi si tarife, majorarea TVA ar putea, cel putin teoretic, sa-i descurajeze pe investitorii straini. „Cresterea taxei pe valoarea adaugata si/sau a cotei unice va avea efect zero“, crede Matei Paun, managing partner al BAC Investment. „Asta, desigur, in conditiile in care va fi vorba de o ajustare, nu de o crestere semnificativa“, a tinut el sa precizeze. Paun spune ca, din contra, folosite responsabil, aceste fonduri ar putea duce la imbunatatirea pozitiei tarii noastre in fata oamenilor de afaceri de peste hotare.

La nivelul intreprinzatorilor locali, nu se gaseste insa nicio urma de optimism. „Majorarea TVA este cea mai proasta decizie care se poate lua pentru industria alimentara. Ca o consecinta directa, este normal ca preturile sa creasca, din moment ce aceasta taxa este platita de consumatorul final. Problema nu este cresterea pretului la raft cu 2%, ci virarea spre economia neagra a si mai multor producatori si comercianti“, spune Stefan Padure, vicepresedinte Angst. El crede ca, in consecinta, efectele maririi vor fi contrare, adica de micsorare a incasarilor bugetare.

Si Alin Giurea, presedinte Pambac, este de aceeasi parere. „Daca ne referim la faina si paine, cu siguranta un alt efect va fi acela de crestere, insa nu a veniturilor la bugetul statului, ci a evaziunii fiscale, care va ajunge sa depaseasca 80% in acest domeniu“, afirma el.

Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar, spune ca, din cauza crizei, consumul s-a polarizat catre segmentele economice in care pretul este criteriul principal de alegere. „O majorare a TVA va conduce la cresterea pretului in aceste segmente, deoarece marjele de profit sunt foarte mici aici, afectand si consumul. Deoarece vinul facut in casa nu are TVA, piata neagra va avea din nou un avantaj“, explica el.

Se dau peste cap business planurile

„Ce se intampla acum imi genereaza, mie personal, o senzatie de déja vu“, afirma Mihai Lung, directorul general al antreprizei generale de constructii Inserv Holding. „Majoritatea companiilor au obiective pe termen scurt, mediu si lung, calculate si cantarite cu mare  grija. Orice modificare a acestor valori considerate initial fixe da peste cap calculele si matematic, si din punctul de vedere al pietelor, care reactioneaza la aceste dereglari intr-un mod de cele mai multe ori imposibil de anticipat“, explica Lung.

Si micii antreprenori sunt ne­mul­tu­miti. „Majorarea TVA ma va obliga sa fac evaziune fiscala pentru ca nu pot plati atat de mult. Toate preturile mele includ TVA, ceea ce inseamna ca va trebui sa umblu la alte costuri, pentru a nu scumpi si a deveni necompetitiv“, spune Gabriel Ionescu, proprietar CARIEL, firma de productie  si vanzare cosulete-cadou.

Cate capete, atatea solutii

Specialistii si reprezentantii societatii civile nu prea cad de acord cand vine vorba de cea mai buna solutie fiscala pe care ar trebui s-o adopte viitorul guvern. Dragos Pislaru, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), vede o crestere destul de serioasa a TVA, „ca sa se simta ceva la buget“, insotita de o scadere a contributiilor la asigurarile sociale.

Gabriel Biris, partner in cadrul companiei de avocatura Biris Goran, specializata, printre altele, in fiscalitate, crede ca largirea bazei de impozitare  este adevarata solutie pentru a aduce bani la buget.

„De exemplu, intre 2006 si 2008 au existat cam 25 de miliarde de euro neimpozitati – es­te vorba de tranzactiile imobiliare. Apoi, ani de zile s-a abuzat de mi­crointreprinderi. Acum, se utilizeaza PFA si drepturile de proprietate intelectuala. Asta face ca baza de calcul a CAS sa fie foarte mica“, explica el. Biris mai spune ca majorarea salariului minim si punerea la punct a unui sistem mai simplu si mai strict de colectare a TVA ar putea, de asemenea, limita evaziunea fiscala.

Reprezentantii sindicatelor nu doresc nici majorarea TVA, nici cresterea cotei unice. „Ceea ce am propune noi ar fi introducerea unui sistem progresiv de impozitare, cu doar doua trepte“, afirma Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. El crede ca problema cea mai mare in Romania nu este insa nivelul taxelor si al impozitelor, ci modul in care acestea sunt administrate si, mai ales, colectate.


0,9 miliarde de euro ar putea incasa statul in plus, in 2010, daca ar creste TVA la 21% si ar mentine gradul de colectare prevazut pentru 2009

Reactii in economie

TVA IN SUS, CAS IN JOS

Dragos Pislaru,
director executiv, GEA

„Ar trebui crescuta TVA, pana la maximum  25%, concomitent cu scaderea CAS. Cea de-a doua masura va stimula mediul antreprenorial si va scoate la suprafata o parte din economia subterana, respectiv salariile platite la negru. Daca ar fi insotita de reducerea CAS, majorarea TVA ar fi si mai usor de acceptat de public. In ceea ce priveste cota unica, sustin, in continuare, ca este un lucru bun. In acest moment de dezvoltare economica, este mai simplu si mai eficient pentru colectarea si gestionarea veniturilor statului sa existe un impozit unic. Cand vom avea o administratie performanta, vom putea discuta despre un sistem progresiv.

PLATA LA INCASAREA FACTURILOR

Maria Grapini,
presedinte FEPAIUS

„Majorarea TVA fara alte masuri care sa asigure o viteza mai mare de incasare a facturilor nu poate decat sa scada volumul vanzarilor, sa reduca lichiditatile companiei si, in consecinta, sa provoace o mai mare nevoie de credite de lucru, care pot duce la scumpiri de produse. Daca s-ar accepta plata TVA la incasarea facturilor (lucru care nu ar duce la minus in buget), atunci ar putea sa fie suportabila cresterea de doua-trei procente a TVA. Oricum, cred ca este bine sa se discute despre toate taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca o firma.“
Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
afaceritva


Data aparitiei: 23 Octombrie 2009

Votati articolul "Ce vor oamenii de afaceri romani in schimbul majorarii TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X