email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurarile RCA s-au scumpit cu pana la 60%

Companiile de asigurari incearca sa isi reduca pier­derile pe segmentul auto, majorand succesiv preturile practicate la politele obligatorii de raspundere civila RCA.

Tarifele asigurarilor obligatorii RCA vandute persoanelor fiziau ajuns in prezent si cu 60% mai mari fata de cele anuntate la sfarsitul anului trecut. Euroins, BCR Asigurari si Generali au marit  chiar de doua ori in timpul acestui an primele practicate la RCA.

In cazul companiilor mentionate, ultimele majorari, efectuate in perioada august – septembrie, au insemnat cresterea tarifelor cu 4,5% - 17% in ­cazul asigurarilor vandute proprietarilor de masini cu motorizari intre 1.201 cmc si 1.400 cmc.

Daca in anii precedenti asiguratorii puteau modifica preturile politelor obligatorii o data la sase luni, din acest an tarifele pot fi schimbate din trei in trei luni. In consecinta, ­tarifele RCA nu sunt modificate de toate companiile in aceeasi perioada a anului. ABC Asigurari, de exemplu, a schimbat preturile RCA chiar la inceputul acestei luni.

Povara despagubirilor mari

Explicatia data de oficialii companiilor de asigurari pentru majorarea tarifelor RCA este nevoia de a compensa cresterea valorii despagubirilor pe acest segment. In primele sase luni ale anului, despagubirile achitate de companii in contul politelor RCA vandute au insumat 792 de milioane de lei, in crestere cu aproape 40% fata de aceeasi perioada din 2008.

In acelasi timp, indemnizatiile platite tertilor accidentati de asiguratii RCA au reprezentat aproximativ o treime din valoarea totala a despagubirilor achitate de companiile de profil.

In schimb, incasarile companiilor din vanzarea politelor auto obligatorii au crescut cu aproximativ 14%, pana la 1,16 miliarde de lei. Chiar daca incasarile depasesc despagubirile pe aceasta clasa de asigurari, asiguratorii nu ies in castig: in timp ce o parte din politele RCA sunt valabile timp de un an, valoarea despagubirilor nu reflecta decat indemnizatiile care au fost deja platite in primele sase luni.

Acestea sunt „intregite“ de sumele solicitate in dosarele de despagubire care au fost depuse dar nu au fost inca solutionate, iar alte solicitari urmeaza sa apara in urma producerii evenimentelor asigurate.

Tarife personalizate

Cei mai multi asiguratori aplica o serie de criterii cu ajutorul carora incearca sa previna pierderile pe segmentul RCA. Astfel, preturile sunt ajustate pentru fiecare client in functie de mai multi indicatori: localitatea de domiciliu a acestuia, varsta, experienta la volan, daca a utilizat polita RCA pentru a despagubi terti prejudiciati in ultimii ani sau chiar marca autovehiculului.

Pe baza unor astfel de indicatori, tarifele de baza afisate de asiguratori pot creste si cu 300%, acest nivel de corectie fiind aplicat  de Astra Asigurari. In acelasi timp,  reducerile de pret sunt limitate la 25% din tariful de baza, nivelul fiind stabilit de CSA ­printr-un act normativ.

De anul viitor, va fi introdus, la nivelul intregii piete, sistemul bonus-malus, prin care soferii buni vor fi recompensati cu discounturi, iar care au provocat accidente vor fi penalizati prin cresterea tarifelor. Nivelul reducerilor si al majorarilor urmeaza sa fie stabilit de CSA.

1,16 miliarde de lei au incasat companiile de asigurare  din vanzarea politelor auto obligatorii in prima jumatate a acestui an.
Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 30 Octombrie 2009

Votati articolul "Asigurarile RCA s-au scumpit cu pana la 60%":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X