email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Credit in lei sau credit in euro?

credit

Creditele in lei continua sa fie scumpe pentru romani, in ciuda faptului ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a asigurat bancilor comerciale terenul pentru reducerea dobanzilor la imprumuturile in moneda locala.

De cealalta parte, unii bancheri considera ca banca centrala ar trebui sa ia in continuare masuri de sprijinire a creditarii in lei. "Bancile omoara gaina care poate aduce oua de aur", a declarat ieri Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, la seminarul cu tema "Ce credit este mai bun - in lei sau in euro?", organizat de Ziarul Financiar.

Cu alte cuvinte, in ciuda faptului ca BNR a redus dobanda de referinta cu peste doua puncte procentuale incepand cu octombrie 2008 - ceea ce ar fi permis iefitinirea creditelor in lei -, bancherii au crescut marjele la aceste credite, de la 2,4 puncte procentuale in decembrie 2008 la 7,3 puncte in august.

Or, in acest interval, "nu am vazut la bancile comerciale o urmare macar pe jumatate fata de ce a facut BNR", a subliniat Lazea. Astfel, in loc sa creasca, creditarea in lei s-a contractat cu 9% in august 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar creditul in valuta a crescut cu 13,25%.

Prin marirea marjei, bancile nu au facut altceva decat sa acopere eventualele pierderi din credite trecute, a explicat oficialul BNR. In acelasi timp creditarea in lei a mers incetinit si din cauza ca bancile au preferat sa lucreze anul acesta cu sectorul de stat, care are risc zero.

Bancherii pariaza pe creditul in lei

Cu toate aceste masuri luate de banca centrala pentru incurajarea creditarii in lei, unii bancheri considera ca mai este loc de o interventie in acest sens. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, este de parere ca BNR ar trebui sa reduca rezervele minime obligatorii la lei de la 15% la 2%, pentru a incuraja creditarea in moneda locala. Din aceeasi tabara face parte si Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, care mizeaza si pe reducerea dobanzii de politica monetara.

Chiar si cu dobanzile actuale, majoritatea celor prezenti la eveniment "pariaza" pe creditul in lei, desi la prima vedere, imprumutul in euro pare mai avantajos.

"Foarte multi din doritorii de credite se uita in general la o perioada foarte scurta si chiar daca angajeaza un credit pe 20-30 de ani, fac socoteala la rata in lei si la cea in valuta, iar cea la valuta binenteles ca este mai mica", a explicat Ghetea. Companiile au inteles deja ca un credit in lei elimina variatia cursului de schimb, mai putin populatia, care inca nu si-a schimbat preferinta pentru imprumuturile in valuta.
Sursa: Gandul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
credit


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2009

Votati articolul "Credit in lei sau credit in euro?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X