email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tendinte: Cand se va termina criza, companiile romanesti vor angaja "cu ora"

recesiune

O data cu iesirea Romaniei din recesiune, angajatorii se vor teme sa aduca in cadrul companiei angajati permanenti si se vor indrepta tot mai mult catre angajatii pe o perioada determinata (angajatii non-permanenti, cum ar fi angajatii temporari, angajatii externalizati, contractorii si consultantii), potrivit unui studiu realizat de Manpower Romania.

“In vreme ce Romania va iesi din recesiune, instinctul natural al angajatorilor va fi sa manifeste prudenta cu privire la aducerea de noi angajati permanenti, apeland mai intai la angajati temporari – ceea ce de altfel si trebuie sa si faca”, a declarat Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania. Aceasta a subliniat ca acele firme care vor apela la angajatii „cu ora” vor fi castigatoare in piata muncii, angajatii pe perioada determinata fiind acceleratori ai fortei de munca. “Numai companiile vizionare vor vedea in asta o oportunitate de a castiga experienta in administrarea mai eficienta a unei forte de munca mixte alcatuita din personal angajat atat pe perioada determinata cat si nedeterminata. Acest lucru duce catre o solutie optima pe termen lung  privind strategia cu forta de munca”, mai spun oficialii Manpower.

Cu toate acestea, doar 35% dintre angajatorii romani vad angajatii pe perioada determinata ca fiind un element cheie in strategia cu forta de munca.  63% dintre angajatorii romani au raspuns ca acest segment al fortei de munca nu reprezinta o piesa importanta privind strategia lor la nivel global. In acelasi timp, 1,3% au fost nesiguri.

Angajatii pe perioada determinata au valoare strategica

Asa cum pietele fortei de munca nationale variaza in utilizarea fortei de munca temporare, asa si categoriile de forta de munca  tind sa varieze si ele la nivelul gradului de implicare. In Romania  84,2% dintre companiile care utilizeaza angajati pe perioada determinata, ca parte a strategiei lor in ceea ce priveste forta de munca, declara  faptul ca acesti angajati sunt expusi la aceleasi procese de instruire si integrare ca si angajatii lor permanenti.

Manpower previzioneaza ca pentru a profita la maximum de oportunitatile din economia aflata in reconstructie, angajatorii vor trebui sa nu mai priveasca angajatii pe perioada determinata doar ca pe niste solutii menite sa acopere concediile de maternitate, sa acopere perioadele sezoniere sau pentru a mentine platile permanente in linie, si mai degraba sa-i priveasca ca pe o valoare strategica.

Angajatii temporari, alesi doar pentru perioadele de varf
Conform cu cercetarilor realizate de catre Manpower, motivul cel mai des intalnit la nivel global pentru angajarea pe perioada determinata este pentru acoperirea activitatii sezoniere in perioadele de varf – si aproape unul din cinci angajatori apeleaza la aceasta solutie. Doar 14% dintre angajatorii din lume se indreapta acum catre forta temporara de munca pentru dobandirea unei valori strategice superioare.

Manpower a intervievat peste 41.000 de angajatori din 35 de tari si teritorii pentru a afla mai multe despre rolul angajatilor pe perioada determinata privind strategiile de resurse umane din cadrul companiilor. In Romania au fost intervievati 758 angajatori.

UPDATE: Angajatii temporari, buni doar pentru entry-level

Cu toate ca studiul Manpower arata ca majoritatea companiilor din Romania se vor indrepta spre angajatii temporari o data cu iesirea din recesiune, Madalina Balan, Managing Partner al companiei de consultanta in resurse umane Hart Human Resource Consulting este de parere ca aceasta nu este cea mai buna solutie.

"Cred ca angajarile temporare sunt binevenite cand este vorba de pozitii de entry-level. Insa, atunci cand se recruteaza pentru pozitii de management, este riscant sa schimbi angajat dupa angajat", a declarat pentru capital.ro Madalina Balan.

De asemenea, aceasta a subliniat ca angajarile temporare sunt esentiale pentru unele domenii care au o anumita sezonalitate.

"Nu cred ca angajarile cu ora sunt o metoda buna de precautie pentru companii. Angajatorii trebuie sa ia alte masuri cum ar fi atentia la recrutare si investitii mai mari in acest proces pentru a se stii mai bine cine vine in companie si ce abilitati are", a mai spus Madalina Balan.
Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recesiune


Data aparitiei: 03 Noiembrie 2009

Votati articolul "Tendinte: Cand se va termina criza, companiile romanesti vor angaja "cu ora"":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X