email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatie contabila, modificari majore: Ordinul 3.055 si 1.752

contabilitateOrdinul 1752Ordinul 3055

Modificari peste modificari! Exista acest mit: ca legislatia contabila nu se va modifica. S-a dus! Stim deja, va fi abrogat celebrul sau, mai degraba, mult prea banalul Ordin 1.752 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010! Prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005 au fost aprobate Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile operatorilor economici.

Suntem primii alaturi de dumneavoastra, punctand „ce a fost” si „ce va fi” din punct de vedere contabil, cu incepere de la 1 ianuarie 2010. Va sunt prezentate astfel comentarii privind:

  • cele mai importante articole conform O.M.F.P. nr. 1.752/2005 aplicabila de la 01.01.2006 (versiu ne consolidata in 14.01.2008)

versus

  • articole conform proiectului – 2009 aprobat prin Ordinul nr. 3.055 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 766, din 10 noiembrie 2009 la 01.01.2010


Materialul prezentat dumneavoastra pe suportul CD-ului Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 este structurat astfel:

  1. Creante, datorii si provizioane
  2. Disponibilitati
  3. Stocuri
  4. Venituri si cheltuieli
  5. Imobilizari

 



In ultimele doua luni au disparut sute de companii puternice si peste 20.000 de IMM-uri. Codul fiscal 2009 sucomba. Iar salvarea este asteptata ca intotdeauna tot dinspre departamentul financiar-contabilitate. Vorbim de cateva saptamani deja despre noul Cod fiscal 2010. Sunt mai multe modificari decat putem duce. Dar pe contabilul roman nu il intreaba nimeni cat poate duce... Doar i se arunca pe umeri.

De aceea va asezam sub ochi comentariile specialistilor Rentrop&Straton privind aceste importante schimbari aduse de Ordinul nr. 3.055. CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 vine sa descalceasca si sa va arate cum se va produce schimbarea.

Aplicarea acestui Ordin nr. 3.055 va implica direct. Sunteti din nou raspunzatori pentru interpretarea fiecarui articol modificat. Comentariile din CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 va scot din haos si va ajuta sa distingeti calea corecta legislativa pe care trebuie sa o urmati si mai departe. 


De la inceputul viitorului an, legislatia contabila din Romania sufera modificari si completari! Astfel ia nastere Ordinul nr. 3.055/2009. De ce era nevoie sa se modifice si Reglementarile contabile? Nu era suficient ca s-a modificat Codul fiscal? Iarasi sunt sute de pagini de citit, de identificat modificarile comparativ cu versiunea veche a reglementarilor contabile! Iarasi – un inceput de an in ritm de Formula 1!

Abrogarea Ordinului nr. 1.752/2005 este necesara in primul rand pentru a respecta Directivele Europene. Ordinul nr. 3.055/2009 introduce atat schimbari de esenta, cat si clarificari ale unor aspecte practice netratate sau insuficient reglementate de Ordinul nr. 1.752/2005.

Este important (Doamne-ajuta!) de subliniat faptul ca nu sunt aduse modificari formatului situatiilor financiare anuale. Ordinul nr. 3.055/2009 modifica si completeaza planul de conturi aprobat de Ordinul nr. 1.752/2005. Societatile comerciale vor fi nevoite sa isi adapteze programele informatice utilizate. 

Nimic nu va mai fi la fel in contabilitate!

Iata, doar cateva din noutatile pregatite de Ordinul nr. 3.055/2009 care va intra in vigoare incepand cu 01.01.2010 si pe care noi vi le prezentam in CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005.

  1. Clarificarea notiunii de „doua exercitii financiare consecutive” pentru contribuabilii care ar trebui sa intocmeasca situatiile financiare anuale cu cinci componente
  2. Costul salarial aferent perioadei de somaj tehnic este sau nu inclus in costul productiei?
  3. Definirea capacitatii de productie si a costului subactivitatii
  4. Acordul de concesiune a serviciilor de tip public - privat
  5. Distinctia intre o imobilizare necorporala mentinuta pe un suport fizic si o imobilizare corporala care opereaza in baza unui soft care reprezinta parte componenta
  6. Grupe noi de conturi:
    - grupa 22 „Imobilizari corporale in curs de aprovizionare” unde vor fi reflectate „acele imobilizari corporale cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare”
    - grupa 32 „Stocuri in curs de aprovizionare” unde sunt reflectate „acele stocuri cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare”
  7. Cum sunt reflectate costurile cu demolarea: in costul perioadei sau in costul noii constructii?
  8. Investitia neta intr-o entitate straina
  9. Recunoasterea ansamblurilor de locuinte sau a terenurilor in cadrul stocurilor
  10. Evaluarea lunara a creantelor si datoriilor in valuta
  11. Reflectarea in contabilitate a participarii salariatilor la profit
  12. Reflectarea in contabilitate a beneficiilor catre angajati sub forma de actiuni proprii sau alte instrumente de capitaluri proprii
  13. Reflectarea in contabilitate a reducerilor comerciale primite respectiv acordate ulterior facturarii - s-au introdus noi conturi contabile: „Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709 „Reduceri comerciale acordate”).”



Ne dorim ca toate aceste modificari sa nu va „inunde” la inceput de an. De aceea am pregatit CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 – un raport comparativ intre versiunea legislativa aplicabila de la 01.01.2010, conform Ordinului nr. 3.055 /2009 si batranul Ordin nr. 1.752/2005.

Pentru a facilita identificarea schimbarilor, in functie de zona de interes pentru dvs., CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 a urmarit structurarea prevederilor legislative in functie de structura bilantului: active imobilizate, creante, datorii si provizioane, disponibilitati, stocuri, venituri si cheltuieli.

Nu pot incheia invitatia de a intra in posesia acestui material pregatit cu grija pentru dumneavoastra, fara a va pune aceasta intrebare:

Considerati ca este necesara o cheltuiala de 6 ori mai mare, pentru participarea la un seminar avand aceasta tema, pentru a afla aceleasi informatii? In fata calculatorului va puteti lua oricand pauza de cafea, punandu-va la punct in acelasi timp cu cele mai importante modificari aduse de Ordinul nr. 3.055/2009. Doar sa comandati CD-ul Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania prin abrogarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005!

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateOrdinul 1752Ordinul 3055


Data aparitiei: 10 Decembrie 2009

Votati articolul "Legislatie contabila, modificari majore: Ordinul 3.055 si 1.752":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X