email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum scapi de obligatia de a plati un consultant fiscal

consultant fiscal

 

Internetul a ajuns o piedica in monopolul consultantilor fiscali, carora statul le-a dat pe mana, prin lege, afaceri de zeci de milioane de euro.

Din 2010, toate declaratiile privind impozitul pe profit depuse de firme trebuie sa fie certificate de un consultant fiscal, potrivit modificarilor aduse in 2007 la codul de procedura fiscala. La 660.000 de firme platitoare de impozit, cei 2.000 de consultanti fiscali ar putea avea venituri de 31 de milioane de euro pe an, in conditiile unui tarif de 200 de lei pentru avizarea unei declaratii.

Insa, cand a introdus obligatia certificarii de catre consultantii fiscali, legiuitorii de la ANAF au pierdut din vedere un lucru: declaratiile se pot depune si online.
Depunerea online- portita pentru ocolirea legii

Daca hartia suporta orice - in speta orice numar de semnaturi si stampile inventate de birocrati-, documentele electronice nu suporta decat o singura semnatura electronica. Prin urmare, este aproape imposibil din punct de vedere tehnic ca declaratiile online depuse la Fisc sa fie avizate de consultanti. Pentru depunerea online, se completeaza un formular PDF-editabil si se adauga o semnatura electronica - a celui mandatat de contribuabil sa depuna declaratiile fiscale.

Prin urmare, Fiscul are de ales in 2010 intre a permite depunerea electronica a declaratiilor, caz in care s-ar incalca obligatiile privind obtinerea unui aviz de la consultantii fiscali si anularea sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale. Astfel, ar arunca Romania cu trei ani in urma - din punct de vedere al procedurilor administrative si ar incalca un alt act normativ, privind implementarea sistemului electronic national (HG 862/2009).

Reprezentantii ANAF nu au putut, nici dupa trei zile, sa formuleze un punct de vedere oficial la o solicitare capital.ro privind depunerea electronica si avizul consultantilor.

Angajatii de la call-centerul pentru asistenta contribuabilului din cadrul ANAF sustin insa ca: intr-adevar, declaratiile trebuie sa aiba avizul consultantului fiscal, ceea ce nu se intampla in varianta online, dar, pe de alta parte, sistemul functioneaza in continuare. Acestia ne-au sugerat sa urmarim legislatia in domeniu, deoarece ar trebui sa apara modificari care sa reglementeze incompatibilitatea dintre depunerea electronica a declaratiilor si obligativitatea unui aviz de la consultanti. Dar pana acum nu s-a auzit nimic, a mai spus o angajata de la Asistenta Contribuabililor.

Scapari legislative- amenzi doar pentru autoritati

Daca vor opta pentru depunerea online a declaratiilor, firmele ar putea sa economiseasca intre 200 si 500 de lei, cat sunt onorariile consultantilor fiscali pentru avizarea declaratiilor. In cazul contribuabililor care nu au certificarea de consultantii fiscali, nu sunt prevazute sanctiuni. Singura posibilitate coercitiva este ca angajatii de la administratia financiara sa nu primeasca documentele, caz in care s-ar aplica amenzile pentru nedepunerea declaratiilor).

In varianta in care s-ar inchide sistemul de depunere electronica a declaratiilor s-ar incalca prevederile unei hotarari de guvern privind informatizarea administratiei.

Institutiile si autoritatile administratiei publice prevazute in anexa nr. 2 au obligatia de a accepta declaratiile depuse de catre orice contribuabil prin Sistemul Electronic National, ca singura modalitate legala de transmitere in format electronic a acestora, se arata in HG 862/2009. In anexa 2, apare si Ministerul Finatelor, cu declaratia privind impozitul pe profit.  Actul normativ citat prevede si sanctiuni pentru institutiile publice care nu se conformeaza: amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.

Reamintim ca, din 2010, toate firmele (cu exceptia micro-intreprinderilor) sunt obligate sa obtina avizul unui consultant fiscal pe declaratia 101 privind impozitul pe profit, afererenta rezultatelor financiare din 2009. Termenul de depunere a declaratiei este 15 aprilie pentru majoritatea firmelor. Exista si exceptii: termen limita pe 15 februarie in cazul ONG-urilor si al firmelor care au finalizat inchiderea exercitiului.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consultant fiscal


Data aparitiei: 21 Decembrie 2009

Votati articolul "Cum scapi de obligatia de a plati un consultant fiscal":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X