email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonuri fiscale - deducere TVA

Bon fiscaldeducereTVA

 

de Expert Georgeta Serban Matei, valabil la 25-Nov-2009

Intrebare: Bonurile emise de catre casele de marcat, care nu sunt insotite de factura, la ce pozitie din jurnalul de cumparari se trec si la ce pozitie din decontul de TVA?

Raspuns: Bonurile fiscale sunt utilizate doar ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa, fara a reprezenta documente valabile pentru exercitare a dreptului de deducere a TVA. Exceptia de la aceste reguli o reprezinta bonurile emise de casele de marcat eliberate pentru alimentarea cu combustibil auto daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului..

Doar bonul fiscal emis la vanzarea carburantilor auto a fost si este in continuare document justificativ de exercitare a dreptului de deducere a TVA numai in situatia in care combustibilul respectiv este utilizat pentru desfasurarea activitatii economice autorizate, in conditiile reglementate prin articolul 145 si 146 din Codul fiscal.

Suma TVA deductibila din bonul fiscal pentru combustibil se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari in coloanele 5,6 si 7 si se preia la randul 18 din decontul de TVA cod 300. Daca este cazul, limitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile din bonul fiscal de combustibil se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta care trebuie inserata deoarece nu a fost creata prin modelul orientativ prezentat in OMEF 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA. Cu suma TVA limitata la deducere, prin randul 23, se diminueaza suma TVA deductibila raportata la randul 18.

Bonurile fiscale, altele decat cele pentru combustibil care nu sunt insotite de facturi nu reprezinta documente justificative nici din punct de vedere al impozitului pe profit, dar nici din punct de vedere al TVA. Acesta este un motiv pentru care nu va recomandam evidentierea lor in jurnalul pentru cumparari si raportarea acestora prin decont TVA cod 300. Totusi, daca doriti sa le preluati in evidenta fiscala, acestea se incadreaza la categoria „achizitii neimpozabile in Romania” si se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari in coloana 10 din modelul orientativ. Sumele astfel inscrise in jurnal, se pot raporta prin decontul de TVA la randul 21 denumit „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.

Asa cum se precizeaza si prin OMEF 1746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila nu este obligatorie. Inca un motiv in plus pentru a nu mai inscrie aceste documente in evidenta fiscala.

Conditiile privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon sunt prezentate in ghidul practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice publicat pe site-ul ANAF in data de 25.06.2009.

Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro, locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Bon fiscaldeducereTVA


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2010

Votati articolul "Bonuri fiscale - deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X