email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere TVA spatiu comercial. Pro-rata

contabilitateTVAOMEF 1746/2008pro-rataCodul fiscalcheltuielie deductibile

 

Georgeta Serban Matei, valabil la 28-Ian-2010

Intrebare: Firma a achizitionat un spatiu comercial in 15 iunie 2004. Valoarea spatiului a fost de 40.000 lei + 7.600 lei TVA.
In anul 2007, firma a reevaluat spatiul comercial, rezultand o valoare actualizata de 140.000 lei.
Incepand cu luna februarie 2009, firma a inchiriat 20% din spatiu unei alte firme X care a amplasat in spatiul respectiv cateva aparate cu jocuri.
Firma nu participa cu personal sau materiale la activitatea firmei X (cea care a inchiriat 20% din spatiu). La sfarsitul lunii, firma factureaza catre firma X chirie in regim "scutit fara drept de deducere".
1. Are firma obligatia de a ajusta TVA, avand in vedere ca veniturile din chirii (incepand cu luna februarie 2009) sunt venituri din operatiuni care nu dau drept de deducere? Daca da, rog oferiti cateva detalii.
2. Are firma obligatia de a calcula pro-rata la sfarsitul anului 2009, avand in vedere ca veniturile (scutite fara drept de deducere) din chirii totalizeaza 30.000 lei/an, iar veniturile din vanzare marfa 110.000 lei/an ?

Raspuns: Faptul ca bunul imobil a fost reevaluat nu are nicio relevanta asupra ajustarii sumei TVA deductibile deoarece evaluarea nu a avut in vedere exercitarea unui drept de deducere a TVA, ci exercitarea unui drept de deducere a unei rate lunare de amortizare mai mare decat rata initiala calculata la data receptiei bunului imobil.

In situatia in care de la data achizitiei si pana la momentul inchirierii firma dvs. nu a mai efectuat lucrari de modernizare si transformare a acelui bun imobil, inchirierea in regim de scutire a cladirii nu va obliga sa ajustati dreptul de deducere a TVA exercitat in anul 2004 pentru suma de 7.600 lei. Pentru bunul respectiv, perioada de ajustare de 5 ani s-a prescris la data de 31.12.2008 calculata de la data de 1 ianuarie 2004, an in care a fost achizitionata cladirea respectiva.

In situatia in care imobilul a fost transformat sau modernizat, trebuie efectuata ajustarea sumei TVA in conditiile in care situatia dvs. se incadreaza in prevederile articolului 161 din Codul fiscal. De retinut este faptul ca in categoria modernizarilor nu se includ lucrarile de reparatii si intretinere ale cladirii. Daca s-au efectuat lucrari de modernizare si transformare pentru care firma dvs. a exercitat dreptul de deducere a TVA, ajustarea acestui drept de deducere se face conform prevederilor de la punctul 83 din normele metodologice de aplicare a Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004.

In contabilitate, ajustarea se inregistreaza prin formula:


                635                             =            4426
“Cheltuieli cu alte impozite,           “TVA deductibila”
taxe si varsaminte asimilate

D.p.d.v. fiscal, ajustarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se preia in mod corespunzator in decontul de TVA, la randul 26 din formularul cod 300, reglementat prin OMEF 1746/2008.
Pentru ajustarea TVA la bunurile imobile va recomand sa consultati si circulara M.F.P. nr. 52657/13.09. 2007.

Deoarece firma dvs. realizeaza si operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, este obligata sa nu exercite dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si prestari de servicii aferente acestor operatiuni. Pentru aducerea la indeplinire a acestei obligatii se tine evidenta separata a achizitiilor pentru aceasta activitate sau se exercita dreptul de deducere a TVA prin pro-rata in situatia in care nu se pot organiza jurnale pentru cumparari separate.

Deci pro-rata nu este obligatorie in situatia in care se pot identifica achizitiile respective astfel incat sa fie alocate doar activitatii scutite. Pentru aceste achizitii nu se exercita dreptul de deducere a TVA.

Pro-rata reprezinta o modalitate de deducere pentru achizitiile curente aferente activitatii de baza iar ajustarea este o modalitate de corectare a unei deduceri deja efectuate la achizitiile pentru care, ulterior deducerii integrale, s-a schimbat destinatia initiala de la operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere la operatiuni scutite fara drept de deducere.

Totusi, avand in vedere ca inchirierea bunului imobil se efectueaza partial (20%), recomandabila este utilizarea pro-rata.
Pro-rata este reglementata prin Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 57    1/2003 la articolul 147 denumit “Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila” si punctul 47 din normele de aplicare ale Codului fiscal.
Pro-rata definitiva se determina anual, procentual, prin rotunjirea la unitati, fara zecimale.

D.p.d.v. fiscal, taxa nedeductibila din contul 635 este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil calculat cumulat, in trimestrul IV al anului fiscal in care deducerea s-a efectuat pe baza de pro-rata. Cheltuielile respective sunt deductibile deoarece sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si sunt reglementate in mod expres prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 23, lit. b ,, cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;,,

Pro-rata aplicabila provizoriu pentru anul 2010 este pro-rata definitiva a anului 2009 sau pro-rata estimata pe baza operatiunilor planificate a se realiza in anul 2010.

Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro , locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.


NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateTVAOMEF 1746/2008pro-rataCodul fiscalcheltuielie deductibile


Data aparitiei: 29 Ianuarie 2010

Votati articolul "Deducere TVA spatiu comercial. Pro-rata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X