email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea bazei de impozitare. Deducere TVA

Legea 571/2003Codul fiscalLegea 85/2006OMFP 3512/2008deducere TVAfactura

 

Irina Dumitrescu, valabil la 01-Feb-2010

Intrebare: Pentru facturi emise de societatea noastra in noiembrie 2009, dar care nu au ajuns la clienti, se pot storna si reface in luna ianuarie 2010?
Mentionez ca acest fapt s-a aflat cu ocazia confirmarii extraselor la data de 31.12.2009. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA?
Pentru ce declaratii trebuie depusa declaratie rectificativa? Va rog mentionati legislatie.


Raspuns: Potrivit art. 138 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
   a) daca a fost emisa o factura si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;
   b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;
   c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
   d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
   e) in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

Intrucat situatia pe care ati descris-o nu se incadreaza in niciunul dintre aceste cazuri, consideram ca nu este justificata stornarea facturilor emise in luna noiembrie 2009 si refacturarea acestora in luna ianuarie 2010.
 
In situatia pierderii exemplarelor originale ale facturilor, reconstituirea acestora se face in conditiile prevazute de Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar contabile cuprinsa in Anexa 1 a OMFP 3512/2008, art. 44-46.

Dupa cum prevad dispozitiile pct. 47 din aceasta norma, in cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, emitentul trebuie sa emita un duplicat al facturii pierdute, sustrase sau distruse.

Duplicatul poate fi:
 - factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala; sau
 - fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila societatii si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.

In ceea ce priveste exercitarea dreptului de deducere TVA de catre clientii care nu au primit facturile emise de catre societatea dvs., acestia isi pot exercita acest drept in conformitate cu prevederile art. 1471 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit acestuia, in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro , locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 571/2003Codul fiscalLegea 85/2006OMFP 3512/2008deducere TVAfactura


Data aparitiei: 01 Februarie 2010

Votati articolul "Reducerea bazei de impozitare. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X