email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documente livrari produse accizabile

Legea 571/2003codul fiscalproduse accizabilenorme metodologice

 

de Irina Dumitrescu, valabil la 08-Feb-2010


Intrebare: La un SRL antrepozit fiscal produse accizabile (combustibili) face livrari si in tara si intracomunitar. As dori sa stiu ce documente imi trebuiesc la livrarile interne si ce documente la livrarile intracomunitare (contract, factura, DAI, etc.)?

Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 195 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, toate transporturile de produse accizabile sunt insotite de un document, astfel:

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI


   a) miscarea produselor accizabile in regim suspensiv este insotita de documentul administrativ de insotire;
   b) miscarea produselor accizabile eliberate pentru consum este insotita de factura ce va reflecta cuantumul accizei;


   c) transportul de produse accizabile, cand acciza a fost platita, este insotit de factura sau aviz de insotire, precum si de documentul de insotire simplificat, dupa caz.

In acest sens, punctul 19 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, stabileste ca, orice platitor de acciza, care livreaza produse accizabile catre o alta persoana, are obligatia de a emite catre aceasta persoana o factura. Aceasta factura trebuie sa contina toate elementele prevazute la art. 155 din din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru livrarile de produse accizabile efectuate din antrepozitele fiscale, cu exceptia livrarilor in regim suspensiv, factura trebuie sa cuprinda distinct valoarea accizei pentru fiecare produs sau, daca nu se datoreaza accize in urma unei scutiri, mentiunea "scutit de accize".
Persoana care emite factura in care se inscrie acciza are obligatia de a pastra un exemplar din fiecare factura si de a prezenta acest exemplar la cererea autoritatilor fiscale.

Miscarea produselor accizabile in regim suspensiv este insotita intotdeauna de documentul administrativ de insotire.

Potrivit art. 187 din legea mentionata, in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, acest document se intocmeste in 5 exemplare, utilizate dupa cum urmeaza:
   a) primul exemplar ramane la antrepozitul fiscal expeditor;
   b) exemplarele 2, 3 si 4 ale documentului insotesc produsele accizabile pe parcursul miscarii pana la antrepozitul fiscal primitor, operatorul inregistrat sau operatorul neinregistrat. La sosirea produselor la locul de destinatie, acestea trebuie sa fie completate de catre primitor si sa fie certificate de catre autoritatea fiscala competenta in raza careia isi desfasoara activitatea primitorul, cu exceptiile prevazute in norme. Dupa certificare, exemplarul 2 al documentului administrativ de insotire se pastreaza de catre acesta, exemplarul 3 se transmite expeditorului, iar exemplarul 4 se transmite si ramane la autoritatea fiscala competenta a primitorului;
   c) exemplarul 5 se transmite de catre expeditor, la momentul expedierii produselor, autoritatii fiscale competente in raza careia acesta isi desfasoara activitatea.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Antrepozitul fiscal primitor, operatorul inregistrat sau operatorul neinregistrat are obligatia de a transmite antrepozitului fiscal expeditor exemplarul 3 al documentului administrativ de insotire, in conformitate cu legislatia statului membru al expeditorului.
Potrivit art. 163 lit. f), regimul suspensiv este regimul fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor.

In conformitate cu prevederile art. 1926 in cazul produselor supuse accizelor care au fost eliberate deja in consum in Romania si care circula intre Romania  si un alt stat membru pentru a fi utilizate in scop comercial, se utilizeaza documentul de insotire simplificat.

Documentul de insotire simplificat este reglementat de art. 1925  din legea mentionata. Potrivit acestuia, acest document se intocmeste de catre expeditor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:
   a) primul exemplar ramane la expeditor;
   b) exemplarele 2 si 3 ale documentului de insotire simplificat insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;
   c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;
   d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit expeditorului cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al marfurilor in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in cadrul unei cereri de restituire de accize.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 571/2003codul fiscalproduse accizabilenorme metodologice


Data aparitiei: 09 Februarie 2010

Votati articolul "Documente livrari produse accizabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X