email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismul

deductibilitatecheltuieliPFA

 

Intrebare:  In cazul unui PFA, ca urmare a incheierii unui contract  de comodat privind utilizarea unui autoturism in interesul firmei, cheltuiala cu asigurarea obligatorie si cea facultativa sunt cheltuieli deductibile PFA din punct de vedere fiscal. Daca da, care este temeiul legal?

Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, cheltuieli deductibile PFA, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

In venitul brut veti include toate veniturile in bani si in natura, din acesta admitandu-se la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.

Cheltuieli deductibile PFA - Conditii

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectute in scopul realizarii veniturilor pentrua a putea fi deduse sunt:



a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

O conditie suplimentara pentru deductibilitatea cheltuielilor se refera la cheltuielile cu primele de asigurare aferente activelor. Acestea pentru a putea fi deduse trebuie sa fie efectuate pentru active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau pentru active ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul.

Daca in ceea ce priveste cheltuielile cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, acestea sunt cheltuieli deductibile PFA pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii, in baza pct 38 din Normele metodologige pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal, in ceea ce priveste primele de asigurare, art. 48 alin. (7) lit. d) din Codul fiscal precizeaza in mod expres ca sumele reprezentand cheltuieli cu primele de asigurare altele decat cele care privesc activele corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau activele care servesc drept garantie bancara pentru creduitele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul sunt considerate pentru persoana fizica autorizata drept cheltuieli nedeductibile.

Asadar, primele de asigurare privind asigurarea autovehiculului care face obiectul contractului de comodat nu reprezinta cheltuieli deductibile PFA la calculul impozitului pe venit.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deductibilitatecheltuieliPFA


Data aparitiei: 08 Martie 2010

Votati articolul "PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X