Atentie, Contabili!
Cititi si descoperiti toate noutatile fiscale care va afecteaza activitatea!
Descarcati gratuit Raportul Special -
"Impozitul pe profit, venit si salarii"

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu informatii si oferte contabile

Stiri si analize economice
Arhiva
Aplicarea Ordonantei 30 din 2011 pentru impozite si taxe localedetalii aici

Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici
Firme de contabilitate
The Practice Group - TPG
Bucuresti
Firma de contabilitate The Practice Group – ...
DMP CONTAB SRL
Bacau
Societate membra CECCAR, avand o echipa de profesi...
Vezi firme de contabilitate Firme audit
Munteanu Ionela - Birou Expert Contabil
Constanta
Expertiza contabila, consultanta fiscala, intocmir...
2 SFERO SRL
Cluj Napoca
SFERO SRL este o societate de contabilitate,audit ...
Vezi firme de audit Contabili particulari
Popescu Daniela-Elisabeta Intreprindere Individuala
Timisoara
Sunt o contabila cu experienta de 5 ani.Ofer servi...
IONELA MESESAN PFA
Timisoara
Sunt expert contabil, cu o experienta de peste 20 ...
Vezi contabili particulari

Contabilul.ro 2arrow Contabilitate 1 Declaratia 392B. Instructiuni de completare


Declaratia 392B. Instructiuni de completare

Cuvinte cheie: Declaratia 392B, Legea 571/2003, Codul fiscal, OANAF 1/2008, codul fiscal

 

de de Irina Dumitrescu, valabil la 09-Mar-2010

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti referitor la Declaratia 392B, ce se intelege prin livrari catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA?
Se includ si vanzarile catre populatie pe baza numai de bon fiscal?
La achizitii se includ cumpararile pe baza de borderou de achizitii de la persoane fizice neautorizate (agricultura)?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 1563 alin. (5) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152, dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, realizata la finele unui an calendaristic, este intre 10.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului, si 35.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale competente pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:
   a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153;
   b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153;
   c) suma totala si taxa aferenta achizitiilor de la persoane inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153;
   d) suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153.

Aceste informatii se transmit prin completarea Formularului 392 B "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ......."

Potrivit instructiunilor pentru completarea acestui formular, aprobate prin OANAF 1/2008, Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:" se va completa astfel:
Randul 1 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Sectiunea "Achizitii de la:" se va completa astfel:
Randul 1 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.


Proceduri contabile pentru societati comerciale
Proceduri contabile pentru societati comerciale

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detaliiRandul 1 - Coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.

Randul 2 - Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Punctul 79 alin. (2) din Norma metodologica de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente:
   „a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
   1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
   2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
   3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
   4. prestarile de servicii efectuate conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite prestari de servicii intracomunitare, pentru care locul este in afara Romaniei.
   b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
   1. achizitii intracomunitare de bunuri;
   2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (3)-(6) din Codul fiscal;
   3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;
   4. achizitii de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de catre persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite achizitii intracomunitare de servicii.
   c) taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;
   d) taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;
   e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, al taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata, evidentiind distinct:
   1. taxa dedusa conform art. 147 alin. (3) din Codul fiscal;
   2. taxa nededusa conform art. 147 alin. (4) din Codul fiscal;
   3. taxa dedusa pe baza de pro rata conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.”

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Asa cum este prevazut la punctul  62 alin. (1) al acestor norme, persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
Intrucat Formularul 392 B "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ......." se completeaza pe baza jurnalelor de vanzari si de cumparari, se poate trage concluzia ca se includ si livrarile de bunuri pe baza de bon fiscal  si achizitiile pe baza de borderou de achizitii.

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 09 Martie 2010

Votati articolul "Declaratia 392B. Instructiuni de completare":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Ce documente justificative pot folosi in contabilitatea - partida simpla ?

Intrebare: Buna seara! Sunt asistent in brokeraj asigurari PFA , mi se retin impozitul 10% si sanatatea 5,5% la sursa , cum si cu ce documente justificative pot opera in registrul de incasari si plati venitul meu ? Daca operez cu factura ce sume scriu - venitul brut din care scad impozitul si sanatatea ?(Din ceea ce am citit serviciile prestate de mine fiind in asigurari nu sunt obligata sa emit facturi) Sanatatea cu ce document dovedesc ca a fost platita (ca cheltuiala) de catre platitorul de venit ? Societatea de brokeraj cu care am contract de mandat (prin natura sa activitatea pe care o prestez nu poate fi facuta in mod independent ) imi trimite lunar un decont detaliat al comisionului meu pe care sunt trecute si retinerile (impozitul si sanatatea). Are acest decont valoare de document justificativ in contabilitate ? Multumesc !

Raspuns: Sunteti persoana autorizata pentru asistenta in asigurari brokeraj. Faptul ca lucrati ca mandatat al... citeste tot raspunsul aici


Alte articole referitoare la Declaratia 392B


» Documente de intocmit pentru AF, PF si II. Care vor fi declaratiile si termenele aferente?

» De retinut: cum folosim D392A si D392B pentru inchiderea exercitiului financiar

» Instructiuni completare si depunere Declaratia 392A si Declaratia 392B


Contabilitate 45000 de contabili citesc zilnic stirile si modificarile legislative din domeniul CONTABILITATII. Aboneaza-te GRATUIT si vei primi CADOU raportul special "Impozitul pe profit, venit si salarii" .
Eroare extragere nr_comentarii:

Noi apreciem opinia ta. Adauga comentariul tau acum
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareAdauga acest articol in site-ul tau

Alte articole referitoare la Legea 571/2003, Codul fiscal, OANAF 1/2008, codul fiscal ,


» Declaratii fiscale cu termen limita de depunere 22 decembrie 2014

» Regimul fiscal aplicabil la scoaterea din evidenta a clientilor incerti

» Reducerea TVA-ului la carne e ceruta in Parlament

Vezi toate articolele referitoare la Legea 571/2003 (298)

» Concesiune teren din fata societatii. Ce documente si inregistrari facem?

» Studiu de caz: Analiza cota redusa de TVA in cazul unui schimb de bunuri

» Nou termen pentru unele declaratii fiscale, amanate pana la 29 decembrie

Vezi toate articolele referitoare la Codul fiscal (3923)

» Declaratia 392B. Instructiuni de completare

Vezi toate articolele referitoare la OANAF 1/2008 (1)

» Concesiune teren din fata societatii. Ce documente si inregistrari facem?

» Studiu de caz: Analiza cota redusa de TVA in cazul unui schimb de bunuri

» Nou termen pentru unele declaratii fiscale, amanate pana la 29 decembrie

Vezi toate articolele referitoare la codul fiscal (3923)

Alte articole publicate in data de 09 Martie 2010


Top cautariAUTENTIFICARE UTILIZATORI

Utilizator:
Parola:

Nu am cont si doresc sa ma inscriu!
MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial© 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Harta site  |   Contact  |   Termeni si conditii  |   Privacy policy RO  |   Privacy policy EN  |   RSS  SATI


X