email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF anunta cine are dreptul la ajustarea TVA

anafajustare tva

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala anunta ca, urmare modificarii Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, prin Hotararea Guvernului nr.1620/2009, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, persoanele impozabile care nu au solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termenul prevazut de lege, au dreptul sa ajusteze TVA in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale.

Astfel, este posibila ajustarea:

1. taxei deductibile aferente bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
2. taxei deductibile aferente activelor corporale fixe, inclusiv a celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea sa la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;
3. taxei deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata.

Totodata, modificarile aduse au avut in vedere faptul ca persoanele fizice care nu au solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termenul prevazut de lege, nu au inscris in facturile pentru achizitiile de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA mentiunea referitoare la codul lor de TVA, prin urmare s-a luat masura introducerii la pct. 61 alin. (8) din Norme a unor prevederi conform carora, prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura nu trebuie sa contina aceasta mentiune.

In ceea ce priveste procedura aplicabila de organele de inspectie fiscala in situatia in care acestea constata nerespectarea de catre persoana impozabila a prevederilor legale referitoare la inregistrare, este important de retinut faptul ca prevederile aplicabile sunt cele in vigoare la data inspectiei fiscale, respectiv pct. 62 alin. (2) din Normele in vigoare incepand cu 01.01.2010.


Aceste prevederi se aplica deopotriva in cazul inspectiilor fiscale a caror data de incepere este dupa 1 ianuarie 2010, dar si celor aflate in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1620/2009. In scopul ajustarii deducerii, persoanele impozabile vor avea de asemenea in vedere prevederile pct. 62 din Norme astfel cum acestea au fost modificate incepand cu data de 1 ianuarie 2010.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafajustare tva


Data aparitiei: 12 Martie 2010

Votati articolul "ANAF anunta cine are dreptul la ajustarea TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X