email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect Codul Fiscal: impozit pe terenul de la casa, tichetele de masa si cele cadou

codul fiscalproiectimpozitterencasaimpozit bonuri de masa

 

In scurt timp, romanii ar putea fi obligati sa plateasca impozit si pe casa, si pe terenul pe care sta casa, conform proiectului noului Cod Fiscal, obtinut de Gandul. In termeni tehnici, Guvernul a abrogat litera "a" de la articolul 257, care prevedea ca terenul pe care este amplasata o cladire nu este impozabil. In bani, expertii fiscali spun ca cei care locuiesc la bloc, de exemplu, nu vor resimti faptul ca platesc impozit si pe apartament, si pe cota-parte din terenul pe care e construit blocul. Pana acum, suprafata impozitata era cea totala din care se scadea "amprenta la sol", respectiv aria pe care o are cladirea la nivelul solului.

"Se poate spune ca amprenta la sol este impozitata de doua ori, insa nu cred ca putem vorbi despre un abuz al statului. Eliminarea de la impozitare a terenului de sub casa a fost pana acum un fel de ajutor, o facilitate la care statul a decis acum, in conditiile bugetare actuale, sa renunte. In cazul blocurilor de locuinte, impozitul va creste foarte putin, cota-indiviza este de cativa metri patrati pe proprietar, in functie de cate etaje sunt", a explicat pentru Gandul Luminita Ristea, consultant fiscal in cadrul Nexia International.

Tot la capitolul modificari ale taxelor pe cladiri si terenuri se numara si propunerea ca cladirile cu statut de monument istoric sa fie scutite de la plata impozitului local numai daca in ultimii trei ani s-au efectuat asupra lor lucrari de reparare, consolidare, renovare sau conservare, lucrari care sa fi costat mai mult decat valoarea impozitului datorat.

Tichetele de masa si cele cadou vor fi impozitate

O alta modificare importanta in proiectul noului Cod Fiscal, care sta acum pe masa Guvernului pentru aprobare, este impozitarea tichetelor de masa, cadou sau pentru carburanti, pentru care, pana acum, beneficiarii nu plateau nimic la stat.

Introducerea lor in categoria veniturilor impozabile, in cazul in care va fi aplicata cota unica, de 16%, ar putea aduce statului cel putin 3-400 de milioane de euro la buget, in conditiile in care numai piata tichetelor de masa este estimata la circa 1,5 miliarde de euro. In timp ce unii sindicalisti protesteaza fata de aceasta posibila masura, altii sustin ca, desi nu le place, incadrarea tichetelor valorice in categoria veniturilor impozabile face parte din strategia fiscala a UE, ceea ce inseamna ca si Romania trebuie sa se conformeze.

"Noul Cod arata ca Guvernul nu are nicio strategie fiscala"

Dincolo de modificarile aduse, de noutatile din proiectul de Cod Fiscal, expertii fiscali sustin ca noul Cod nu aduce nimic nou cand vine vorba despre strategia fiscala a Guvernului pe termen mediu si lung. "Proiectul de Cod Fiscal, in aceasta forma, ne arata clar ca nu exista o strategie fiscala. Este dezamagitor. Inca nu se adreseaza marilor probleme fiscale pe care le are Romania in acest moment", a declarat pentru Gandul Gabriel Biris, partener in cadrul firmei de avocatura Biris-Goran.

Printre exemplele date de Biris se numara atat politica de impozitare a cladirilor, introducerea contributiilor sociale in Cod, dar si o lege a holdingurilor, care sa ingreuneze iesirea de capital din Romania. "Problema in Romania nu este impozitarea terenurilor, ci a cladirilor. Nu este normal ca pentru un turn de birouri, evaluat la 2.000 de euro pe metrul patrat, un proprietar persoana juridica sa plateasca 30 de euro pe mp, iar unul care e persoana fizica doar 50 de centi. Sunt sute de astfel de cladiri, de birouri, de hoteluri, care sunt trecute pe persoana fizica", explica Biris.


In ceea ce priveste contributiile sociale, el sustine ca acestea ar trebui plafonate in Codul Fiscal, pentru ca in acest moment "nimeni nu mai plateste nimic". "Avem 500.000 de persoane fizice autorizate, 70.000 de liber profesionisti si inca 50.000 care lucreaza pe drepturi de autor. Vorbim despre persoane care contribuie cu foarte putin, daca o fac, la fondul de pensii", explica Biris.

VEZI AICI PROIECTUL NOULUI COD FISCAL

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalproiectimpozitterencasaimpozit bonuri de masa


Data aparitiei: 26 Martie 2010

Votati articolul "Proiect Codul Fiscal: impozit pe terenul de la casa, tichetele de masa si cele cadou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X