email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Determinarea pierderilor din depreciere pentru imobilizarile corporale si necorporale

pierderidepreciereimobilizari corporalenecorporale

 

Determinarea pierderilor din depreciere

pentru imobilizarile corporale si necorporale

- Metode bazate pe fluxuri de numerar-

drd. Monica Julean

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, evaluarea imobilizarilor corporale si necorporale, cu ocazia inventarierii, se face la valoarea de inventar, stabilita in functie de utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei.

Aducerea imobilizarilor necorporale si corporale la nivelul valorii de inventar se efectueaza, in functie de tipul de depreciere existenta, fie prin inregistrarea unei amortizari suplimentare, in cazul in care se constata o depreciere ireversibila, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustarilor pentru depreciere, in cazul in care se constata o depreciere reversibila a acestora.

In cazul imobilizarilor corporale si necorporale, la determinarea pierderilor din depreciere pot fi avute in vedere, de catre evaluatori independenti sau personalul entitatii, diferite metode de evaluare, bazate pe pretul de piata dar si metode bazate pe fluxuri de numerar.

Etapele determinarii pierderii din depreciere a imobilizarilor:

-  Stabilirea existentei unei deprecieri a imobilizarilor

In afara constatarii faptice cu ocazia inventarierii, pot fi luate in considerare surse externe si interne de informatii care pun in evidenta faptul ca activul respectiv este depreciat la data bilantului.

In cadrul surselor externe se cuprind:

· scaderea semnificativa a valorii de piata a activului pe parcursul perioadei, mai mult decat ar fi fost de asteptat ca rezultat al trecerii timpului sau utilizarii;

· modificari semnificative, cu efect negativ asupra entitatii, sau astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat asupra mediului tehnologic, comercial, economic sau juridic in care entitatea isi desfasoara activitatea sau pe piata careia ii este dedicat activul.

Sursele interne de informatii cuprind:

· indici de uzura fizica sau morala a imobilizarii;

· modificari semnificative pe parcursul perioadei, cu efect negativ asupra entitatii, sau semnale ca astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat, in ceea ce priveste gradul sau modul in care imobilizarea este utilizata sau se asteapta sa fie utilizata.

Astfel de modificari includ:

- situatiile in care imobilizarea devine neproductiva,

- planurile de restructurare sau de intrerupere a activitatii careia ii este dedicata imobilizarea,

- planificarea cedarii imobilizarii inainte de data estimata anterior.

· raportarile interne pun la dispozitie indicii cu privire la faptul ca rezultatele economice ale unei imobilizari sunt sau vor fi mai slabe decat cele scontate.

Indiciile de depreciere a imobilizarilor, puse la dispozitie de raportarile interne, includ:

· fluxul de numerar necesar pentru achizitionarea unei imobilizari similare, pentru exploatarea sau intretinerea imobilizarii este semnificativ mai mare decat cel prevazut initial in buget;

· rezultatul din exploatare generat de imobilizare este vizibil inferior celui prevazut in buget;

· scadere semnificativa a profitului din exploatare prevazut in buget, respectiv o crestere semnificativa a pierderilor prevazute in buget, generate de imobilizare.

ATENTIE!

O depreciere aferenta unei imobilizari este reluata pe venituri atunci cand pierderea din depreciere constatata initial s-a diminuat sau nu mai exista.

Deciziile privind reluarea unor deprecieri inregistrate in conturile de ajustari au la baza constatarile comisiei de inventariere. La aceasta evaluare se tine cont de asemenea de surse externe precum si de surse interne de informatii.

Ca surse externe de informatii se pot enumera:

· valoarea de piata a imobilizarii a crescut semnificativ in cursul perioadei;

· in cursul perioadei au avut loc modificari semnificative cu efect favorabil asupra entitatii sau se estimeaza ca astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat, in mediul tehnologic, comercial, economic sau juridic in care entitatea isi desfasoara activitatea sau pe piata careia ii este dedicat activul.

In categoria surselor interne de informatii se exemplifica urmatoarele:

· modificari semnificative pe parcursul perioadei, cu efect favorabil asupra entitatii, sau astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat in ceea ce priveste gradul sau modul in care imobilizarea este utilizata sau se asteapta sa fie utilizata. Aceste modificari includ costurile efectuate in timpul perioadei pentru a imbunatati si a creste performanta imobilizarii sau pentru a restructura activitatea careia ii apartine imobilizarea;

· raportarile interne dovedesc faptul ca performanta economica a unei imobilizari este sau va fi mai buna decat s-a prevazut initial.

Atunci cand se determina existenta la data bilantului a unei deprecieri a imobilizarilor corporale sau necorporale se porneste chiar de la definitia activelor imobilizate. Astfel, conform definitiei furnizata la pct. 64 din reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a, parte componenta a reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009: Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an.”

Beneficiile economice, asa cum sunt definite de reglementarile mentionate anterior, reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau echivalente de numerar catre entitate. Aceasta contributie poate fi privita atat ca o contributie la cresterea intrarilor de numerar dar si ca o contributie la reducerea iesirilor de numerar, prin reducerea costurilor.

Capacitatea de a contribui la cresterea beneficiilor economice poate fi productiva atunci cand activul este utilizat separat sau impreuna cu alte active pentru prestarea de servicii sau producerea de bunuri destinate vanzarii de catre entitate.

ATENTIE!

Atunci cand este analizata existenta indicilor pentru depreciere trebuie avut in vedere modul de utilizare a activului imobilizat, respectiv daca acesta este utilizat individual si poate genera individual beneficii economice sau daca este utilizat impreuna cu alte active iar potentialul sau individual de a contribui la cresterea beneficiilor economice nu poate fi separat de cel al grupului de active, impreuna cu care este utilizat.

Un astfel de exemplu il constituie un parc de autobuze care este utilizat pe o anumita ruta. Reducerea numarului de calatori si implicit a incasarilor nu poate fi atribuita unui anumit autobuz in parte ci constituie un semnal ca grupul format din autobuzele care circula pe ruta respectiva este depreciat.

-  Evaluarea pierderii din depreciere (daca se constata ca activul este depreciat)

Pierderea din depreciere a unui activ imobilizat este reprezentata de diferenta dintre valoarea contabila neta (mai mare) si valoarea de inventar determinata de catre evaluatori independenti sau de personalul entitatii (mai mica).

La determinarea valorii de inventar se pot utiliza atat metode bazate pe valoarea de piata a activului cat si metode bazate pe fluxuri de numerar.

-  Alegerea metodei adecvate de determinare a valorii de inventar

Aceasta etapa depinde de scopul pentru care este detinut activul, respectiv daca acesta contribuie la cresterea beneficiilor economice in mod direct generand prin utilizarea sa intrari de numerar, cum este cazul parcului de autobuze sau contributia sa este indirecta si mai greu de cuantificat in intrari de numerar, cum este cazul de exemplu al tehnicii de calcul (calculatoare, imprimante).

Evaluarea parcului auto aferent unei rute poate fi realizata mai corect utilizand metoda actualizarii fluxurilor nete de numerar generate de utilizarea autobuzelor respective, in timp ce evaluarea calculatoarelor, imprimantelor, a unui copiator de uz intern (nu utilizat pentru a vinde copii facute cu acesta) se poate face mai degraba prin metoda compararii cu valoarea de piata a unor echipamente similare.

Elementul de noutate adus prin Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 il constituie posibilitatea utilizarii ca....CONTINUA AICI

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pierderidepreciereimobilizari corporalenecorporale


Data aparitiei: 26 Martie 2010

Votati articolul "Determinarea pierderilor din depreciere pentru imobilizarile corporale si necorporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X