email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lista amenzilor pentru care poti fi executat silit

amenziexecutare silita

 

La nivel national, valoarea amenzilor acordate anul trecut care înca nu au fost încasate este de circa 100 de milioane de euro. La aceasta suma se adauga însa toate taxele si impozitele locale restante din ultimii ani.

Ramasi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din România si-au adus aminte ca au la îndemâna o metoda de a creste veniturile pe care pâna acum au neglijat-o: încasarea restantele acumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinta. La acestea se adauga si toate amenzile care sunt încasate la nivel local, de la cele de circulatie sau din mijloacele de transport în comun pâna la cele pentru prostitutie.

Dintre acestea, cele mai numeroase dar si banoase, sunt amenzile de circulatie neplatite de ani buni, pe care mizeaza de altfel majoritatea primariilor. Daca cel somat sa plateasca nu respecta termenul limita, în cel mai scurt timp se va trezi ca nu îsi mai poate ridica leafa de la locul de munca, sau, mai rau, ca i se pune sechestru pe masina sau pe casa. Sursa de venit este considerabila tinând cont ca anul trecut s-au acordat la nivel national 4,7 milioane de amenzi de circulatie, în valoare de peste 200 de milioane de euro, dintre care s-au platit mai putin de jumatate.

Desi, pâna la executarea silita, primariile au obligatia sa trimita mai întâi o somatie, în multe cazuri bucurestenii s-au trezit direct executati, pentru ca nu au gasit la casuta postala somatia de plata. “Nu am primit nimic. Mi s-a spus la serviciu ca am contul blocat pentru ca n-am platit amenzi restante. Când i-am întrebat pe cei de la Directia de Taxe si Impozite Locale de ce nu m-au anuntat ca îmi blocheaza salariul, mi s-a spus ca am fost anuntat, ca mi s-a trimis somatia prin posta si ca daca nu am primit-o, asta este, ca e problema mea si ca ei si-au facut treaba”, povesteste R.M., care locuieste în sectorul 4 din Bucuresti.

Primul pas spre executarea silita

Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale poate începe oricând dupa neplata a mai mult de un an a taxelor si impozitelor si dupa 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal de contraventiei.

“La începutul fiecarui an trimitem înstiintari în care sunt trecute sumele datorate pentru anul fiscal în curs, eventualele amenzi, restante si penalitati. Dupa înstiintare, oricând se poate trimite somatia de plata. În termen de 15 zile de la primirea ei, ori se achita debitul, ori se face dovada ca este o greseala. Daca nici nu s-a achitat nici nu s-a facut dovada atunci se trece la executarea silita. În functie de informatiile pe care le avem se pune poprire pe venituri sau sechestru asigurator pe casa sau masina. Dupa sechestrul asigurator se scot la licitatie bunurile imobile sau mobile. Daca avem de ales între o masina care nu a mai fost miscata de ani buni sau casa, alegem casa ca sa ne putem acoperi creanta” a declarat pentru Gândul directorul Directiei Impozite si Taxe sector 2, Cristian Duta.

Potrivit acestuia, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30 la suta din veniturile înregistrate iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii debitorului. Codul de Procedura Fiscala prevede ca executarea silita a bunurilor proprietate a debitorului, se efectueaza, de regula, în limita a 150 la suta din valoarea creantelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

Sursa: Gandul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenziexecutare silita


Data aparitiei: 29 Martie 2010

Votati articolul "Lista amenzilor pentru care poti fi executat silit":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X