email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitate facturare spatii facturare catre persoana juridica si persoana fizica

TVAcodul fiscal

 

de Mihaela Benta, valabil la 30-Mar-2010

Intrebare: Sunt o societate platitoare de TVA din Romania, am achizitionat o cladire avand mai multe spatii comerciale prin executare silita
(executor emitent Administratia Financiara) fara TVA. Cum emit factura de vanzare a unui spatiu catre o societate comerciala platitoare de TVA tot din Romania si cum emit factura de vanzare cumparare catre o persoana fizica tot din Romania? Tinand cont ca am emis facturi de avans catre ambii clienti (societate comerciala si persoana fizica) cu TVA 19%.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Vanzarea imobilului respectiv este suspus TVA sau scutit la plata acestei taxe, datorita calitatii tehnico constructive a imobilului si nu datorita calitatii beneficiarului.


Astfel incidente acestor tranzactii sunt prevederile de la art. 141 alin. (2) lit. f) – sunt scutite de TVA fara drept de deducere.  "livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:

1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii"

Astfel daca imobilul vandut este considerat nou in descrierea de mai sus, dvs aveti obligatia colectarii TVA in procent de 19% , fapt pentru care se emite factura la pretul de tranzactionare la care se adauga TVA. In ce priveste calitatea si destinatia imobilului pentru persoana fizica facem precizarea ca in cazurile reglementate de art. 140 alin. (2) indice 1, din codul fiscal, pentru  livrarea de locuinte sociale, procentul de TVA este 5%

In cazul in care imobilul este vechi, in conditiile descrise de art. 141 alin. (2) lit. f) din codul fiscal, livrarea este scutita de TVA prin efectul legii. Daca in cazul persoanei juridice achizitoare cumpararea cu TVA afecteaza mai putin, incidenta asupra bugetului de incasari si plati, TVA de la achiziitii fiind ca regula generala deductibil, pentru platitorii de TVA, ce efectueaza operatii taxabile, in cazul persoanei fizice aceasta taxa va marii platile facute, fapt ce nu serveste interesului comercial.

In plus ai intervin la vanzator doua situatii:

In cazul in care au fost efecutate modernizari asupra imobilului, legislatia prevede ajustarea TVA catre bugetul de stat, in sensul platii, pentru TVA dedus la modernizarii.

Ca identificare pro-temporis, pentru modernizarile efectuate dupa aderarea Romaniei, la comunitatea europeana sunt incidente prevederile art. 149 din codul fiscal "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" Din descrierea intrebarii nu sunt comunicate mai multe amanunte, articolul din codul fiscal prezinta  diverse situatii posibile, cu reglementari diferite, fapt ce conduce la situatia ca adresantul intrebarii sa stabileasca incidenta acestui articol in functie de cazul sau concret.

Daca modernizarea a inceput anterior aderarii, sunt incidente prevederile de la art. 161 cod fiscal, ce au acelasi concept de ajustare a TVA in favoarea bugetului de stat pentru TVA dedus la modernizari/transformari, insa pentru alte perioade de ajustare. Se mentine observatia ca aplicarea efectiva a acestor prevederi se poate detalia doar pe situatia concreta.

Se retine aspectul ca legea va da dreptul sa optati pentru aplicarea TVA la livrarile de imobile vechi, conform prvederilor art. 141 alin. (3) din codul fiscal, depunand o notificare la autoritatea fiscala conform modelului din normele metodologice de aplicare a acestui articol. In aceasta situatie veti factura cu TVA, si incidenta ajustarii TVA descrise anterior nu mai are efect, acesta fiind incidente numai la livrarile scutite.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

In ce priveste stornarea facturii de avans emise cu TVA de 19% va reamintim ca nu procentul este definitoriu ci calitatea tranzactiei de la exigibilitatea TVA. In cazul de fata, pentru imobilele vechi, daca se opteaza pentru plata TVA. Suma de TVA aferent avansului urmeaza regimul normal de taxare, in cazul in care nu se opteaza pentru plata TVA la livrarea imobilului vechi, dvs trebuie sa stornati integral facturile de avans, si procentul de TVA incasat in contul avansului va fi considerat ca plata partiala a pretului de vanzare a imobilului.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcodul fiscal


Data aparitiei: 30 Martie 2010

Votati articolul "Modalitate facturare spatii facturare catre persoana juridica si persoana fizica":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X