email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de calcul TVA la PFA

PFATVALegea 188/2000codul fiscal

 

de Dani Cucu, valabil la 07-Apr-2010

Intrebare: Se poate factura in cazul unui birou executor judecatoresc cu factura fiscala pentru avansul incasat de la creditor si factura proforma pentru restul onorariului, urmand ca la incasarea debitului sa se emita si factura fiscala pentru diferenta?(sau storno factura de avans si emisa factura pe toata suma)
Din punct de vedere al impozitului pe venit platit de o PFA stim ca se plateste impozit la sumele incasate, dar fiind si platitor de TVA?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Incepand cu veniturile realizate in anul 2010, impozitul pe venitul net anual se va determina de catre persoana fizica, in temeiul art. 84 alin. (1) din Codul fiscal, prin aplicarea cotei de 16%, asupra venitului net anual impozabil. Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. in baza regulilor privind contabilitatea in partida simpla, venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel:

-    din totalul sumelor incasate, evidentiate in coloana de incasari, din Registrul-jurnal de incasari si plati,


-    se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si
-    se scad totalul sumelor platite, evidentiate in coloana plati, din Registrul-jurnal de incasari si plati, si
-    se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile, si
-    se aduna totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

In cursul anului, persoana fizica este obligata la plata celor 4 plasi trimestriale anticipate stabilite de administratia fiscala pe baza venitului anual estimat sau venitului net realizat in anul anterior.

Executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii este realizata de catre executorii judecatoresti.

Desi in conditiile art. 37 alin. (3) din Legea 188/2000, cu modificarile ulterioare, executorii judecatoresti nu pot conditiona punerea in executare a hotararilor judecatoresti de plata anticipata a onorariului aceasta situatie de a incasa o parte din onorariu in avans este posibila. Din punct de vedere fiscal art. 134 indice 2 lit. b) din Codul fiscal defineste avansurile sunt definita ca plati partiale sau integrale a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuate inainte de data livrarii sau prestarii acestora.

Potrivit aceluiasi temei legal in cazul avansurilor exigibilitatea taxei intervine la data la care se incaseaza avansul. Conform art. 134 alin. (3) exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la buget. Din punct de vedere al obligatiei de emitere a facturii pentru avans sunt aplicabile prevederile art. 155 alin. (1) teza a II-a in temeiul carora persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Totodata si efectuarea regularizarilor este riguros reglementata prin Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, pct. 69 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 155 din Codul fiscal prevede ca regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri, sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii, se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI


Asadar la momentul incheierii contractului si incasarea avansului se emite factura, urmand ca dupa prestarea serviciului, respespectiv recuperarea sumelor, ori celorlalte conditii negociate in contract sa se faca plata diferentei convenite cu regularizarea facurilor in conditiile mentionate mai sus.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFATVALegea 188/2000codul fiscal


Data aparitiei: 07 Aprilie 2010

Votati articolul "Baza de calcul TVA la PFA":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X