email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din comision

Contractul de comisionCodul ComercialCodul fiscalDeclaratia 200

 

de Irina Coma, valabil la 15-Apr-2010

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul unui contract de comision cu retinerea impozitului la sursa? In ce baza se retine acest impozit? Comisionarul va trebui sa emita factura pentru veniturile obtinute din comision? Pentru veniturile din comision se va emite factura de catre comisionar? Cum se calculeaza impozitul pe venit cu retinere la sursa in cazul in care in contractul de comision este stipulat un comision de 10% din valoarea vanzarilor? Care este baza de calcul a comisionului? Ce conditii trebuie sa indeplineasca contractul de comision? Trebuie acesta inregistrat undeva? Daca da de catre cine?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita  comision. Reglementarea contractului de comision este cuprinsa in art. 405 si urmatoarele din Codul Comercial.
Contractul de comision, ca orice contract, se incheie prin acordul de vointa al partilor. El are ca obiect „tratarea de afaceri comerciale” (art.405 din Codul comercial). Deci actele juridice pe care comerciantul le incheie cu tertii trebuie sa fie fapte de comert. Actele juridice pe care comisionarul le incheie cu tertii, in baza contractului de comision, privesc vanzarea-cumpararea unor bunuri, activitatea de transport etc.

Astfel, un comerciant care produce o anumita marfa si vrea sa o vanda si pe o alta piata poate sa imputerniceasca o persoana (comisionar) sa caute clienti si sa vanda marfa pe seama comerciantului.
Pentru indeplinirea obligatiei privind incheierea actelor juridice care au facut obiectul insarcinarii primite, comisionarul este indreptatit sa primeasca o remuneratie.
Cuantumul remuneratiei este stabilit prin contractul dintre parti sub forma unei sume fixe sau a unui procent calculat la valoarea afacerilor realizate de comisionar.

In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza contractelor de comision sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente. Platitorii acestor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut. In acest caz, comisionarul va trebui sa isi plateasca diferenta de impozit de 6% pana la cota unica de 16 % . Comisionarul va trebui sa intocmeasca si sa depuna Declaratia 200 privind venitul realizat pana la data de 25 mai a anului urmator.

Totoada, platitorul, in cazul in care s-a stipulat in contract, conform art. 78 lit. e din Cod fiscal va putea retine impozitul final de 16%, in acest caz comisionarul nemaiavand obligatii de regularizare, dar ramanandu-I obligatia de depunere a Declaratiei 200 – realizand venituri din activitati independente.

In cazul dvs. venitul brut este dat de contravaloarea a 10% din valoarea vanzarilor. Astfel daca comisonarul realizeaza vanzari de 10.000 lei , 10 % x 10.000 = 1.000 lei reprezinta venit brut. Impozitul care se retine este de 10 sau 16% cum s-a convenit in contract, rezultand astfel:
-    daca impozitul stabilit este de 10% - impozit = 100 lei, venit net = 900 lei
-    daca impozitul stabilit este de 16% - impozit = 160 lei, venit net = 840 lei

Comisionarul nu va emite factura, veti face dvs. un stat de plata pentru astfel de venituri, veti plati impozitul pe venit de 10, 16 % il veti declara in Declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii, dar si in Declaratia 205 pana la data de 28 februarie – daca retinerea a fost de 10% sau 30 iunie – daca retinerea a fost de 16%.

Contractul nu se inregistreaza  la vreo autoritate.
Contractul de comision nu poate fi folosit pentru a masca  raporturi de munca.
Prestarea muncii poate fi efectuata numai prin incheierea contractelor individuale de munca.
Prin exceptie, mai pot fi incheiate conventii civile de prestari servicii numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta), si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia.

Veniturile obtinute in baza contractului de comision vor fi considerate venituri de natura salariala daca sunt indeplinite criteriile prevazute la  art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si cele ale pct. 67 din Norma metodologica de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv:

- partile care intra in relatia de munca, denumite in continuare angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
- partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta, conform legii.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contractul de comisionCodul ComercialCodul fiscalDeclaratia 200


Data aparitiei: 15 Aprilie 2010

Votati articolul "Venituri din comision":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X