email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si venituri salariale. Obligativitatea platii CASS

PFALegea 95/2006OG 617/2007impozit pe profit

 

de Gabriela Dita, valabil la 14-Apr-2010

Intrebare: O persoana fizica autorizata, care este si salariata cu norma intreaga la o alta societate comerciala, datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate pt venitul realizat ca si persoana fizica?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: PFA (pf) are obligatia platii contributiei banesti lunare pentru asigurarile de sanatate chiar daca are si calitatea de salariat.

Potrivit art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si venituri din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);


d) indemnizatii de somaj;
e) venituri din pensii care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) venituri care sunt neimpozabile;
g) venituri din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit;
Astfel, contributia de asigurari de sanatate nu se datoreaza asupra veniturilor din dividende incasate de o persoana care realizeaza in acelasi timp si venituri din salarii.
in cazul persoanelor fizice autorizate, obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate rezulta din dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.

Conform art. 257 alin. (3) din aceeasi lege, in cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit precum si venituri impozabile din activitati independente contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

In concluzie, chiar daca se retine si se vireaza de catre societatea angajatoare contributia aferenta venitului realizat in calitate de salariat, PFA datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate si pentru veniturile impozabile realizate ca persoana ce desfasoara activitati independente.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate de OG 617/2007, contributia la asigurarile sociale de sanatate datorata de persoanele care desfasoara activitati independente se plateste trimestrial.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFALegea 95/2006OG 617/2007impozit pe profit


Data aparitiei: 15 Aprilie 2010

Votati articolul "PFA si venituri salariale. Obligativitatea platii CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X