email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Politia" concediilor medicale ar putea intra in functiune in mai

concedii medicaleMinisterul Sanatatii

Noile reglementari privind concediile medicale ar putea intra in vigoare in luna mai, potrivit termenului prevazut in Ordonanta de Urgenta, chiar daca la dezbaterea de miercuri reprezentantul pacientilor a avut mai multe obiectii.

Ministerul Sanatatii a organizat, miercuri, o dezbatere publica privind normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.

La dezbaterea publica au fost prezenti reprezentantii Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, presedintele Asociatiei pentru protectia Pacientilor, Gheorghe Barbu, majoritatea persoanelor interesate de acest act normativ fiind insa jurnalistii.

Gheorghe Barbu a subliniat faptul ca aceasta Ordonanta de Urgenta incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

"In toate paginile acestei ordonante apare frecvent cuvantul politie. Va atentionez ca odata ce veti ajunge la domiciliul bolnavului insotit de politie vom ataca constitutional incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Este un act nechibzuit si care va genera abuzuri din punctul de vedere al angajatorului", a mai spus presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

El a reclamat, totodata, faptul ca pentru dezbaterea publica a fost acordat un termen foarte scurt, ceea ce nu a permis tuturor celor interesati, respectiv medici de familie, specialisti, Colegiul Medicilor, pacienti sa participe la aceasta dezbatere publica.
Totodata, Barbu a atras atentia ca in contextul in care sistemul sanitar se confrunta cu foarte multe probleme, cum ar fi lipsa medicamentelor, plata de catre bolnavi a investigatiilor medicale si a altor tratamente, introducerea "politiei pentru verificarea concediilior medicale nu va face altceva decat sa intareasca frauda".



"Prin acest ordin nu vom rezolva problema fraudarii. Abuzurile sunt in relatia medic-pacient", a spus Barbu.

Autoritatile au infirmat acuzatiile aduse de Barbu, incercand sa exemplifice motivele pentru care a fost nevoie de un astfel de act normativ.

Consilierul superior la Casa de Asigurari de Sanatate (CNAS), Georgeta Ghintuiala, a spus ca, in 2009, in sistemul de asigurari de sanatate au fost inregistrate aproximativ 3.250.000 de certificate medicale, din care 1.825.000 prescrise de catre medicul de familie, 532.000 de catre doctorii din ambulatoriu si 884.000 de catre spitale.

Consilierul a spus ca exista un caz recent in care un bolnav a avut un concediu initial intre 11-20 noiembrie pentru bronsita, apoi 23-30 noiembrie pentru hipertensiune, din 3 decembrie pana in 15 decembrie tot pentru hipertensiune, apoi din 16 decembrie pana in 31 ianuarie pentru intindere de ligamente apoi 1-2 februarie 2010 tulburare afectiva, iar din 3 februarie pana in 28 februarie pentru un episod depresiv, certificatele fiind eliberate de diversi specialisti, a aratat Ghintuiala.

Potrivit acesteia, vizita la domiciliu a bolnavului va fi facuta numai la sesizarea scrisa a angajatorului.

"Numai la solicitarea scrisa a angajatorului va merge la domiciliul bolnavului pentru a verifica daca acesta este acasa o echipa din care sa faca parte un reprezentant al CNAS si al politiei, dar inainte de aceasta angajatorul poate trimite el insusi oameni sa verifice daca salariatul lui este acasa sau si-a luat concediu medical ca sa se plimbe", a explicat consilierul CNAS.

Potrivit acesteia, noile reglementari privind concendiile medicale ar putea scadea cu 20 la suta cheltuielile pentru concedii medicale.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat la inceputul lunii aprilie ca Guvernul a aprobat propunerea MS de modificare a sistemului de acordare a certificatelor medicale. Potrivit acestuia, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau dupa caz Casa de Asigurari de Sanatate, pot sa verifice daca pacientul tratat in ambulatoriu se afla bolnav la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu este intr-o unitate sanitara pentru tratament.

Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei, dupa caz.

Prezent la dezbaterea publica de la MS, comisarul sef Marin Caministeanu a tinut sa precizeze ca "prezenta politiei nu este absolut necesara". Mai mult decat atat, el a subliniat faptul ca nimeni nu va putea intra in locuinta bolnavului decat cu acordul acestuia.

Noul sistem de acordare a concediilor medicale stabileste totodata cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.

Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate ale acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.000-5.000 de lei, dublul fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Totodata, actul normativ prevede ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult zece zile calendaristice fata de 14 cat este in prezent.

Durata cumulata a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an fata de 45 pana acum. Dupa a 61 zi de concediu se va putea prelungi de care specialistr pana la 183 de zile cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Sunt exceptate de la aceste prevederi afectiuni precum tubercoloza, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copiilor bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si pentru risc maternal, acestea nediminuand numarul zilelor de concediu.

MS estimeaza ca, prin aplicarea noilor prevederi, se va reduce cu 20 la suta cheltuielile prin diminuarea numarului de certificate medicale si la economii de aproximativ 142.304,6 mii lei in 2010 si peste 189.739,5 mii lei anual in urmatorii patru ani la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

Sursa: MEDIAFAX.RO

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii medicaleMinisterul Sanatatii


Data aparitiei: 22 Aprilie 2010

Votati articolul ""Politia" concediilor medicale ar putea intra in functiune in mai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X