email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati fiscale in cazul somajului tehnic

somaj tehnicfacilitati fiscale

 

Noutate

Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Pe perioada suspendarii, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platita din fondul de salarii. Statul ne ofera o serie de facilitati fiscale in cazul suspendarii raporturilor demunca cu aceste persoane.

Care sunt aceste facilitati? In ce conditii se acorda? Care este perioada de acordare a facilitatilor? Cum se calculeaza stagiul de cotizare pe perioada in care beneficiem de aceste facilitati?

Noutate

1. Facilitati acordate
Atat salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cat si angajatorii acestora, pentru respectivii salariati, sunt scutiti de urmatoarele plati:

* contributia de asigurari sociale;
* contributia de asigurari pentru somaj;


* contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale;
* contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
* contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
* contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
* impozitul pe venit.

2. Conditii de acordare a facilitatilor
Scutirea de la plata contributiilor se aplica in cazul in care contractul individual de munca se suspenda in situatiile de intrerupere temporara, totala sau partiala, inclusiv de reducere temporara, a activitatii angajatorului, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

3. Perioada de acordare a facilitatilor
Perioada pentru care se acorda scutirea de la plata contributiilor si a impozitului este de cel mult 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie decembrie 2010, inclusiv.

4. Stagiu de cotizare pe perioada de acordare a facilitatii
Perioada pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

* In sistemul asigurarilor sociale de stat
Pentru stabilirea si calculul drepturilor privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada februarie decembrie 2010.

* In sistemul asigurarilor de somaj
Pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada februarie decembrie 2010. In situatia in care stagiul de cotizare realizat este corespunza tor unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.

Perioada pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate, in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei, se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

* In sistemul asigurarilor sociale de sanatate
Pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada februarie decembrie 2010. In situatia in care stagiul de cotizare este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna.

5. Obligatiile angajatorilor pentru obtinerea facilitatilor
Angajatorii au obligatia sa depuna, la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective.

Concluzie

Acordarea scutirii, atat pentru angajatori cat si pentru salariati, de la plata contributiilor si a impozitelor aferente salariilor pentru persoanele ale caror contracte de munca au fost suspendate din cauza intreruperii temporare a activitatii angajatorilor, a fost in vigoare si in anul 2009, aceasta masura fiind reluata pentru perioada februarie 2010 decembrie 2010.

Este o masura binevenita, avand in vedere ca salariatii respectivi, prin scutirea de la plata contributiilor si a impozitelor aferente indemnizatiei primite de minimum 75% din salariul de baza, pot incasa, in unele situatii, mai multi bani decat intr-o luna normala.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicfacilitati fiscale


Data aparitiei: 23 Aprilie 2010

Votati articolul "Facilitati fiscale in cazul somajului tehnic":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X