email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capital imprumutat. Dobanda este cheltuiala deductibila?

OMFP 3055/2009Codul fiscalHG 44/2004norme metodologice

 

de Elena Ionescu, valabil la 23-Apr-2010

Intrebare: Un agent economic prezinta in anul 2009, conform datelor din bilant, urmatoarea situatie:
- capitaluri proprii la inceputul anului 20000 lei;
- capitaluri proprii la sfarsitul trimestrului I 21000 lei;
- capital imprumutat cu scadenta mai mare de 1 an la inceputul anului 50000 lei;
- capital imprumutat cu scadenta mai mare de 1 an la sfarsitul primului trimestru 100000 lei.

Pe 1 februarie a contractat un imprumut de la o banca in valoare de 20000 lei pe 2 ani, cu o rata anuala a dobanzii de 25% (dobanda fiind platibila lunar, iar imprumutul rambursabil la scadenta). Tot pe 1 februarie a contractat un imprumut de la un actionar in suma de 30000 lei, pe 3 ani, rata anuala a dobanzii fiind de 20% (imprumutul se restituie integral la scadenta, iar dobanda se plateste lunar). Rata de referinta a BNR pentru luna martie este de 10%. Sa se analizeze deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.


Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Imprumuturile reprezinta o componenta importanta a surselor financiare permanente atrase de o societate in vederea desfasurarii normale a activitatii acesteia. Conform reglementarilor contabile, aprobate prin OMFP 3055/2009, prezentarea datoriilor de aceasta natura in situatiile financiare se face distinct, in functie de termenul de plata al acestora.

Creditele bancare primite de o societate pe o perioada mai mare de un an se evidentiaza distinct in contabilitate cu ajutorul contului 162 "Credite bancare pe termen lung" si cu ajutorul sinteticelor de gradul II.

Dobanzile aferente creditelor bancare pe termen lung se inregistreaza la scadenta prevazuta in contract, in contul 1682 "Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung".

Cheltuielile cu dobanzile se inregistreaza in contul 666 "Cheltuieli cu dobanzile".

Cheltuielile cu diferentele de curs valutar, aferente creditului extern se inregistreaza in contul 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar".

In cazul in care cursul de schimb al monedelor in valuta in care se face imprumutul, scade, se inregistreaza venituri din diferente de curs valutar.

Veniturile din diferente de curs valutar se inregistreaza in ct. 765 ”Venituri din diferente de curs valutar”.

Din punct de vedere fiscal, potrivit dispozitiilor art. 23 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, indiferent de data la care acestea au fost contractate.

In capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.

Prin capital propriu se intelege capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului, alte elemente de capital propriu constituie potrivit reglementarilor contabile in vigoare.

Rezultatul exercitiului care se ia in calcul pentru determinarea capitalului propriu pentru sfarsitul perioadei este cel inregistrat in contabilitate inainte de calculul impozitului pe profit.

In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor supuse limitarii, depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta este tratata tot ca o cheltuiala cu dobanda, deductibilitatea acestei diferente fiind si ea supusa limitarilor.

Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza sunt numai cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.

Aceasta prevedere se regaseste la art. 23 din Codul fiscal, alin.(3), paragraful 2 „cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului”.

Nu sunt limitate cheltuielile cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar pentru  imprumuturile obtinute direct sau indirect de la:                                                              

- banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, si cele care sunt garantate de stat,

- societati comerciale bancare romane sau straine,

- sucursalele bancilor straine, care isi desfasoara activitatea in Romania,

- cooperativele de credit,

- societatile de leasing pentru operatiuni de leasing,

- societatile de credit ipotecar si de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii.

In cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor enumerate mai sus, dobanzile deductibile sunt limitate la:

a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si

b) nivelul ratei dobanzii anuale de 8% pentru anul 2009.

Limita de deductibilitate se aplica separat pentru fiecare imprumut, inainte de aplicarea prevederilor referitoare la limitare.

 
Din cele prezentate rezulta urmatoarele:

-         cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor bancare obtinute de la societati comerciale romanesti si/sau straine, pentru perioade mai mari de un an, nu sunt supuse limitarilor (art. 23 alin. 4 si pct. 65 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare),

-         cheltuielile cu dobanzile aferente unor contracte de leasing nu sunt limitate (art. 23 alin. 4 din Codul fiscal si pct. 65 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare),

-         cheltuielile reprezentand pierderea neta din diferente de curs valutar, asociate contractelor de leasing extern si imprumuturilor externe, pentru perioade mai mari de un an, nu sunt limitate (art. 23 alin. 4),

-         cheltuielile reprezentand pierderea neta din diferente de curs valutar, asociate contractelor de imprumut extern, sunt limitate numai in cazul in care ele provin din imprumuturi, altele decat cele pentru care nu se calculeaza grad de indatorare.                      

Este foarte important sa aveti in vedere si prevederile pct. 65 din HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la pasii care trebuie urmati pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile.

In ceea ce priveste calculul gradului de indatorare in cazul prezentat de d-voastra mentionam:

- pentru imprumutul de la banca nu calculati grad de indatorare , iar cheltuiala cu dobanda este integral deductibila,

- pentru imprumutul de la asociat, diferenta dintre 20% si 10,14% (dobanda de referinta pentru luna martie 2009) este cheltuiala nedeductibila.

Gradul de indatorare este, din primele cifre date de d-voastra de 3,67 (150.000:41.000).

Ma incurca datele privind imprumutul din februarie, dcaa este inclus sau nu in datoria de la finele trimestrului. poate reveniti.

Ceea ce ati considerat cheltuiala nedeductibila in primul trimestru, din cauza gradului care depaseste 3, o reportati in trimestrele urmatoare, cand pe masura ce se plateste creditul asociat scade gradul de indatorare.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009Codul fiscalHG 44/2004norme metodologice


Data aparitiei: 27 Aprilie 2010

Votati articolul "Capital imprumutat. Dobanda este cheltuiala deductibila?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X