email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea- februarie 2005

amortizarea

AMORTIZAREA

Sumar

A 20 Reglementari

A 21 Capitalul imobilizat

A 22 Calculul amortizarii

A 23 Regimuri de amortizare

A 24 Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe, casarea acestora

si recuperarea valorii neamortizate

A 25 Contabilitatea mijloacelor fixe si a amortizarii acestora

A 2 Lista de control

Reglementari

Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003.

Hotararea Guvernului nr. 44 din 22 ianuarie pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004.

Legea nr. 15 din 24 martie 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 31 mai 1999.

Hotararea Guvernului nr. 909 din 29 decembrie 1997 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 54/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 8 ianuarie 1998.

Hotararea Guvernului nr. 568 din 3 iulie 2000 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 909/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 18 iulie 2000.

Hotararea Guvernului nr. 964/1998 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 30 decembrie 1998.

Hotararea Guvernului nr. 1.553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 21 din 12 ianuarie 2004.

Norme ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 11 din 11 octombrie 2000 privind reevaluarea de catre banci a imobilizarilor corporale, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 542 din 1 noiembrie 2000.

Ordonanta Guvernului nr. 112 din 31 august 2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din functiune, casare si valorificare a activelor corporale care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 425 din 1 septembrie 2000.

Legea nr. 246 din 16 mai 2001 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 112 din 31 august 2000, pentru reglementarea procesului de scoatere din functiune, casare si valorificare a activelor corporale care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, publicata in Moni- torul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 425 din 1 septembrie 2000.

Ordin al ministrului de stat, ministrul finantelor nr. 2.388 din 15 decembrie 1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea inventarierii patrimoniului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995.

ACTIVE CORPORALE SI NECORPORALE

Amortizarea reprezinta operatiunea prin care se asigura recuperarea uzurii fizice sau morale a capitalului imobilizat, care se depreciaza ca urmare a utilizarii sau ca urmare a trecerii timpului.

Capitalul imobilizat supus amortizarii cuprinde doua grupe:

● active corporale;

● active necorporale.

Activele corporale aferente capitalului imobilizat sunt:

● mijloacele fixe;

● terenurile, inclusiv investitiile pentru amenajarea acestora.

Activele necorporale, aferente capitalului imobilizat, reprezinta acele active care nu se regasesc sub o forma materiala.

Aceste active reprezinta cheltuieli care se recupereaza pe mai multe exercitii financiare.

Prin amortizare se asigura refacerea capitalului imobilizat, supus deprecierii pe o perioada de timp stabilita prin Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, publicata in Monito- rul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46 din 13 ianuarie 2005.

IMOBILIZARILE CORPORALE MIJLOACELE FIXE

Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte care se utilizeaza ca atare si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

❏ sunt detinute de o persoana juridica, fizica sau asociatie fara personalitate juridica care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri, pentru a fi utilizate in productia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

❏ are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului. Aceasta valoare poate fi actualizata periodic, in functie de indicele de inflatie;

❏ are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Valoarea de intrare a mijloacelor fixe a fost stabilita, incepand cu data de 1 ianuarie 2004 la suma de 1.500 lei (RON), prin Hotararea Guvernului nr. 1.553/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 21 din 12 ianuarie 2004.

Pentru mijloacele fixe care au valoare mai mica decat 1.500 lei (RON), se putea opta pentru recuperarea valorii ramase prin includerea acesteia in cheltuieli de exploatare in luna ianuarie 2004 sau se utea continua regimul de amortizare stabilit la punerea in functiune.

Pentru imobilizarile corporale care se folosesc in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii acestora se va avea in vedere intregul corp, lot sau set.

Pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, recuperarea amortizarii se va face pentru fiecare componenta in parte.

Aceasta exceptie se aplica pentru componentele care se regasesc ca pozitii distincte in Catalogul

privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004.

Exemplu:

Centrala termica care asigura incalzirea unei constructii; Liftul care deserveste o constructie.

Sunt asimilate mijloacelor fixe si se supun amortizarii urmatoarele categorii:

● investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unui contract de inchiriere, concesiune sau locatie de gestiune;

mijloace fixe asimilate

● mijloacele fixe puse in functiune partial, pentru care nu s-au intocmit formele de inregistrare ca active corporale.

Acestea se cuprind in grupele in care urmeaza a se inregistra, la valoarea rezultata prin insumarea cheltuielilor efective ocazionate de realizarea lor;

● investitiile efectuate pentru descoperta, in vederea valorificarii de substante minerale utile, cu carbuni si zacaminte ce se exploateaza la suprafata, precum si pentru realizarea lucrarilor miniere subterane de deschidere a zacamintelor;

● investitiile efectuate la activele corporale existente sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii activului corporal;

● investitiile efectuate din surse proprii, concretizate in bunuri noi de natura celor apartinand domeniului public, precum si in dezvoltari si modernizari ale bunurilor aflate in proprietatea publica;

● amenajarile de terenuri.

Investitiile efectuate la mijloacele fixe aflate in proprietatea publica a statului sau a administratiei publice locale din surse proprii sunt asimilate mijloacelor fixe si sunt supuse amortizarii.

Nu se supun amortizarii:

● terenurile, inclusiv cele impadurite;

● tablourile si operele de arta;

● fondul comercial;

● lacurile, baltile, iazurile, care nu sunt rezultatul unei investitii;

● bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare;

● orice mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp datorita uzurii fizice sau morale;

● casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croaziera, altele decat cele utilizate in scopul realizarii de venituri.

O categorie aparte a capitalului imobilizat o reprezinta terenurile, tablourile si operele de arta, care nu fac obiectul amor- tizarii, deoarece acestea pot fi utilizate nelimitat si nu se depreciaza in timp. Valoarea acestora in timp creste.

Cheltuielile cu reparatiile, care se fac la mijloacele fixe se recupereaza prin includerea in cheltuielile de exploatare.

IMOB ILIZARILE NECORPORALE

Imobilizarile necorporale reprezinta activele imobilizate care nu pot fi identificate sub o forma materiala, acestea prezentandu-se sub forma valorica.

Sunt considerate active necorporale si se supun amortizarii:

✔ cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii de brevete;

✔ licentele;

✔ drepturile de autor;

✔ marcile de comert si de fabrica si alte valori asimilate;

✔ programele informatice create de unitate sau achizitionate de la terti.

Recuperarea contravalorii activelor necorporale pe calea amortizarii se va face astfel:

● amortizarea brevetelor de inventii, a drepturilor de autor, a licentelor, a marcilor de comert si de fabrica, precum si a altor valori asimilate se va face pe durata contractului sau pe perioada de utilizare, dupa caz, folosind regimul de amortizare liniara;

● amortizarea aferenta programelor informatice se va face pe o perioada de trei ani, utilizand regimul de amortizare liniara.

Exemplu:

S.C. Baneasa S.A. achizitioneaza o linie de fabricat paine, paste fainoase si produse de patiserie. Investitia a fost inceputa in luna ianuarie 2005 si are termen final de receptie luna iunie 2006.

|n prima faza s-au efectuat lucrari de investitii in valoare de 5.700.000 lei, reprezentand :

➢ 2.700.000 lei instalatia de fabricat paine;

➢ 1.500.000 lei lucrari aferente instalatiei de fabricat paste fainoase;

➢ 1.500.000 lei lucrari de amenajare a spatiului pentru viitoarea instalatie.

|n luna mai 2005 se constata ca instalatia poate fi pusa in functiune partial, astfel ca are loc o receptie partiala a acesteia, reprezentand instalatia de fabricat paine. Ca urmare, in luna iunie se calculeaza amortizarea aferenta receptiei partiale, avand in vedere urmatoarele elemente:

codul de calsificare conform catalog 2.1.14.4

durata normala de functionare 8/12 ani; se opteaza pentru 12 ani.

cota de amortizare Ca = 100/12 = 8,33% Amortizarea lunara se va determina astfel: Aa = 2.700.000 x 8,33% = 224.910 lei

Al = 224.910 = 18.743 lei

Aceasta amortizare se va inregistra pe cheltuieli in lunile iunie-noiembrie 2005, totalizand o valoare de 12 luni x 18.743 lei = 224.916 lei.

|n luna iunie 2006 are loc receptia finala a investitiei, conform devizului de lucrari, la valoarea de

9.250.000 lei.

Ca urmare, se recalculeaza amortizarea pentru investitia realizata, avand in vedere urmatoarele date:

● Valoarea ramasa de recuperat

Vr = 9.250.000 lei - 224.916 lei = 9.025.084 lei

● Ca = 100

= 9,09%

● Aa = 9.025.084 x 9,09% = 820.380 lei

● Al = 820.380 = 68.365 lei

Amortizarea in cazul receptiei partiale se calculeaza avand in vedere pozitia din catalog (codul de calsificare) la care va fi incadrat mijlocul fix respectiv la receptia finala.

AMORTIZAREA MIJLOACELOR FIXE

La calculul amortizarii mijloacelor fixe se iau in calcul doua elemente:

■ valoarea de intrare a mijloacelor fixe;

■ durata normala de functionare.

Valoarea de intrare reprezinta valoarea la care mijloacele fixe sunt inscrise in contabilitate, la intrarea acestora in patrimoniu, si este determinata de totalitatea cheltuielilor aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii sau imbunatatirii acestora.

Mijloacele fixe pot intra in patrimoniu prin urmatoarele cai:

■ prin achizitionare, cu titlu oneros de la terti;

■ din productie proprie;

■ prin aport la capitalul social;

■ cu titlu gratuit, prin transfer sau prin donatie.

|n functie de modul de intrare a mijloacelor fixe in patrimoniu, prin valoare de intrare se intelege:

✔ cheltuielile de achizitie pentru mijloacele fixe achizitionate cu titlu oneros;

✔ costul de productie pentru mijloacele fixe rezultate din productia proprie;

✔ valoarea de piata pentru mijloacele fixe dobandite cu titlu gratuit, stabilita pe baza raportului intocmit de experti;

✔ valoarea de aport acceptata de parti pentru mijloacele fixe constituite ca aport la capitalul social.

Durata normala de utilizare reprezinta durata mijlocului fix in care exploatarea acestuia creeaza profit. |n cadrul acestei durate se asigura recuperarea valorii de intrare, pe calea amortizarii.

Duratele normale de utilizare a mijloacelor fixe sunt stabilite prin Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004.

Refacerea capitalului imobilizat supus deprecierii are loc prin includerea amortizarii in cheltuielile de exploatare.

Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare, care corespunde cu duratele de amortizare, in ani, aferente regimului de amortizare liniar.

Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. Astfel, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.

Exemple:

Mijloacele fixe sunt clasificate in grupe, subgrupe, clase, subclase si pentru unele si in familii. Mijloacele fixe amortizabile au fost clasificate in trei grupe principale, astfel:

✔ Grupa 1 Constructii;

✔ Grupa 2 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, care cuprinde urmatoarele subgrupe:

➢ Echipamente tehnologice ( masini, utilaje, instalatii de lucru);

➢ Aparate si instalatii de masura, control si reglare;

➢ Mijloace de transport;

➢ Animale si plantatii;

✔ Grupa 3 Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

Catalogul se aplica in mod unitar de catre agentii economici, persoanele juridice fara scop patrimonial, cat si de catre institutiile publice, asigurand determinarea in mod unitar a amortizarii capitalului imobilizat in active corporale.

Catalogul prevede pentru fiecare mijloc fix utilizarea unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea de a se opta pentru o durata normala de functionare cuprinsa intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea inte- grala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

MODUL DE UTILIZARE A CATALOGULUI

❏ Catalogul cuprinde o serie de informatii necesare identificarii mijlocului fix si stabilirii duratei normale de functionare, astfel:

a) codul de clasificare;

b) denumirea grupei, a subgrupei, clasei, subclasei si a familiei, dupa caz, a mijloacelor fixe amortizabile;

c) limita minima si limita maxima a duratei normale de functionare, in ani.

❏ Pentru stabilirea duratei normale de functionare a unui mijloc fix se cauta succesiv in clasificare: grupa, subgrupa, clasa, subclasa si familia, dupa caz.

a) Pentru a stabili durata normala de functionare a mijlocului fix gara se va cauta in clasificare:

grupa 1. Constructii;

subgrupa 1.3 Constructii pentru transporturi, posta si telecomunicatii;

clasa 1.3.1 Cladiri pentru transporturi: autogari, gari, ...

Astfel, la codul 1.3.1 se gaseste o durata normala de functionare cuprinsa intre 32 si 48 ani. La punerea in functiune a acestui mijloc fix, se va stabili durata normala de functionare in limitele intervalului de la 32 ani la 48 ani.

|n acest caz, mijlocul fix gara este definit drept cladire.

Pentru evitarea confuziilor, se precizeaza ca o cladire reprezinta o constructie sub forma de incinta inchisa, in care se desfasoara o activitate umana de locuire, de productie, de invatamant, de sanatate, de cultura, de agrement, de servicii, de administratie, de cult, de transport (gara), de posta si telecomunicatii.

b) Pentru a stabili durata normala de functionare a infrastructurii unui drum cu imbracaminte de beton asfaltic se va cauta in clasificare
 
Calculul amortizarii
grupa 1. Constructii;
subgrupa 1.3 Constructii pentru transporturi, posta si telecomunicatii;
clasa 1.3.7 Infrastructura drumuri (publice, industriale, ...);
subclasa 1.3.7.2 Cu imbracaminte din beton asfaltic .....
Astfel, la codul 1.3.7.2 se citeste o durata normala de functionare cuprinsa intre 20 si 30 ani, limite intre care se poate stabili, numai la punerea in functiune, durata normala de functionare a mijlocului fix.
c) Pentru o moara din industria cimentului, durata normala de functionare se gaseste astfel:
grupa 2. Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;
subgrupa 2.1 Echipamente tehnologice (masini, utilaje ....);
clasa 2.1.17 Masini, utilaje si instalatii comune care functioneaza....;
subclasa 2.1.17.2 Masini... pentru prelucrarea mecanica a ..., mori;
familia 2.1.17.2.1 morile din industria cimentului.
Pentru codul 2.1.17.2.1 se citeste din catalog o durata normala de functionare cuprinsa intre 12 si 18 ani, limite intre care se poate stabili, la punerea in functiune, durata normala de functionare a mijlocului fix.
Pentru trecerea de la vechiul catalog privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 964/1998, la noul catalog privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004, se vor avea in vedere urmatoarele:
● Grupa 1 Constructii corespunde cu vechea grupa 1 Constructii;
● Grupa 2 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii include vechile grupe: grupa 2 Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru); grupa 3 Aparate si instalatii de masurare, control si reglare; grupa 4
Mijloace de transport; grupa 5 Animale si plantatii;
● Grupa 3 Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor
umane si materiale si alte active corporale corespunde cu vechea grupa 6
Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

❏ In anexa la catalog se prezinta Dictionarul de corespondenta intre codurile de clasificare si duratele normale de functionare prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 964/1998 si cele aprobate prin H.G. nr. 2.139/2004, pentru a asigura o incadrare corecta a mijloacelor fixe aflate in patrimoniu.
❏ Pentru mijloacele fixe aflate in patrimoniu, a caror valoare de intrare nu a fost
recuperata integral pe calea amortizarii pana la data de 31 decembrie 2004, duratele normale de functionare ramase pot fi recalculate cu ajutorul relatiei:
( )

DR = 1 DC x DN DV

in care:
DR durata normala de functionare ramasa, in ani;
DC durata normala de functionare consumata pana la 31 decembrie 2004, in ani;
DV durata normala de functionare dupa vechiul catalog aprobat prin H.G. nr. 964/1998, in ani;
DN durata normala de functionare stabilita intre limitele minime si maxime, aprobate prin H.G. nr. 2.139/2004, in ani.
utilizarea
catalogului

Exemplu:
Calculul amortizarii
O rampa de incarcare-descarcare, cod dupa vechiul catalog 1.1.10, despre care se cunosc urmatoarele date:
Durata normala de functionare dupa vechiul catalog, DV = 40 ani;
Durata de functionare consumata, DC = 24 ani;
Durata normala de functionare dupa noul catalog, cod 1.1.10 DN = 30 ani. Durata normala de functionare ramasa se determina astfel:
( )

DR = 1 24 x 30 = 12 ani
40
In acest caz, valoarea ramasa neamortizata pentru acest mijloc fix va fi recuperata in urmatorii 12 ani.
Exemplu:
Pentru mijloacele fixe ale caror durate normale de functionare ramase au fost recalculate conform H.G. nr 964/1998, la stabilirea duratei normale de functionare consumate (DC), conform H.G. nr. 2.139/2004, se va avea in vedere durata normala de functionare consumata, rezultata dupa aplicarea prevederilor H.G. nr. 964/1998 la data
de 31.12.1998, astfel :
● durata normala de functionare consumata la data de 31.12.1998 se va determina scazand din durata normala de functionare, stabilita conform H.G. nr. 964/1998, durata normala de functionare ramasa, calculata la aceeasi data;
● durata normala de functionare consumata la data de 31.12.2004 se va determina prin insumarea duratei normale de functionare, consumata la data de 31.12.1998, determinata conform celor de mai sus, si a perioadei consumate intre 31.12.1998 si
31.12.2004, respectiv 6 ani.
Cazul unei constructii care a fost pusa in functiune la 1.01.1948. La reclasificarea acesteia conform H.G.
nr. 964/1998, se cunosc urmatoarele date: DV = 60 de ani
DC = 40 de ani
DN = 50 de ani
Durata ramasa (DR) a fost stabilita aplicandu-se urmatoarea formula de calcul:
( )

DR1998 = 1 40 x 50 = 16 ani
60
La reclasificarea acestei constructii conform H.G. nr. 2.139/2004, se vor avea in vedere urmatoarele date: DV = 60 de ani
DN = 30 de ani
DC = 40 ani (DC 1998) + 6 ani (1998 2004) = 46 ani
( )

DR2005 = 1 46 x 30 = 7 ani
60
❏ Pentru trecerea de la vechiul Catalog privind clasificarea si duratele de functionare
a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 964/1998, la noul Catalog privind clasificarea si duratele de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004,
se pot constitui comisii tehnice pentru stabilirea duratei normale de functionare in cadrul plajei indicate in catalog, cu posibilitatea reclasificarii unor mijloace fixe care nu s-au regasit in vechiul catalog si pot fi asimilate altor grupe in noul catalog.
❏ Pentru mijloacele fixe noi achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2005 se vor utiliza duratele normale de functionare conform prevederilor din H.G. nr. 2.139/2004, alegandu-se din plaja stabilita durata normala de functionare.
❏ In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare necon- sumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de functionare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau
pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
❏ Mentinerea in functiune a mijloacelor fixe care pot afecta protectia vietii, a sanatatii si a mediului (mijloace de transport rutier, feroviar, aerian si naval, masini de constructii si de gospodarie comunala, masini de ridicat etc.) dupa expirarea duratei normale de functionare, se va putea face numai pe baza unui raport tehnic intocmit de organisme de certificare sau organisme de inspectie tehnica abilitate in domeniul de activitate al mijlocului fix.
❏ Fondurile bibliotecilor, muzeelor si arhivelor care au statut de bunuri culturale nu mai sunt considerate mijloace fixe.
Bunurile prevazute mai sus vor fi considerate din punct de vedere fiscal materiale de natura obiectelor de inventar, pentru bunurile comune sau imobilizari financiare alte titluri imobilizate, pentru bunurile de patrimoniu.
Amortizarea anuala se determina prin aplicarea cotei de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe, astfel:
CA(%) = 100 DNU
Aa = CA x Vi
l

A = A a
12 luni
in care:
CA = cota anuala de amortizare;
DNU = durata normala de utilizare stabilita prin Catalog (ani);
Aa = amortizarea anuala;
Vi = valoarea de intrare a mijlocului fix;
Al = amortizarea lunara.
De la regula de baza exista doua exceptii, astfel:
durata de functionare neconsumata
fonduri biblioteci, muzee, arhive
1 In situatia modificarii valorii de intrare, ca urmare a reevaluarii mijloacelor fixe,
sau ca urmare a cheltuielilor ulterioare efectuate asupra mijloacelor fixe, amortizarea anuala se va determina astfel:

CA1(%) = 100 DNUF
DNUF = DNF DC
Aa = CA1 x Vra
Vra = Via A
l

A = A a
12 luni
in care:
CA1 = noua cota anuala de amortizare;
DNFR = durata normala de functionare ramasa;
DNF = durata normala de functionare stabilita prin Catalog (ani);
DC = durata normala de functionare consumata pana la data modificarii valorii de intrare;
Vra = valoarea ramasa actualizata; Aa = amortizarea anuala;
A = amortizarea inregistrata pana la data modificarii valorii de intrare; Via = valoarea de intrare actualizata a mijlocului fix;
Al = amortizarea lunara.
2 In situatia modificarii duratei normale de functionare, amortizarea anuala se va determina astfel:
CA2(%) = 100 DNUR
( )

DNFR = 1 DC x DN DNU

Aa = CA2 x Vr
Vr = Vi A
l

A = A a
12 luni
in care:
CA2 = noua cota anuala de amortizare;
DNFR = noua durata normala de functionare ramasa;
DNF = durata normala de functionare stabilita prin Catalog (ani);
DC = durata normala de functionare consumata pana la data modificarii duratei normale de utilizare;
DN = durata normala de functionare modificata; Vr = valoarea ramasa;
A = amortizarea inregistrata pana la data modificarii duratei normale de utilizare
Aa = amortizarea anuala;
Vi = valoarea de intrare a mijlocului fix;
Al = amortizarea lunara.
Pentru exemplificarea calculului amortizarii, prezentam urmatoarele situatii:
Exemplul 1:
Se achizitioneaza o cabina telefonica a carei valoare de intrare este de 12.500 lei.
Durata normala de functionare, conform Catalog, pozitia 1.3.24. 8/12 si se opteaza pentru 10 ani. Amortizarea anuala se va determina astfel:
A

C (%) = 100 = 10%
10
Aa = 10% x 12.500 = 1.250 lei
l

A = 1.250 = 1.042 lei
12
Exemplul 2:
S.C. ELCO S.A. Bucuresti are in patrimoniu o cladire pentru care se cunosc urmatoarele date:
● valoarea de intrare 88.000 lei (RON)
● durata normala de functionare, conform Catalog, pozitia 1.1.1. 40/60 ani. Se opteaza pentru 55 ani.
● durata consumata pana la 31.12.2004 30 de ani
● amortizarea inregistrata pana la 31.12.2004 26.800 lei
Se reevalueaza cladirea, stabilindu-se o valoare de intrare actualizata de 150.000 lei. Amortizarea anuala, incepand cu 1.01.2005, se va determina astfel:
CA1(%) = 100 = 4%
25
Vra = 150.000 26.800 = 123.200 lei
Aa = 123.200 x 4% = 4.928 lei
l

A = 4.928 = 411 lei
12
Exemplul 3:
S.C. ATOMIC S.A. Bucuresti are in patrimoniu o centrala termica pentru care se cunosc urmatoarele date:
● valoarea de intrare 175.000 lei
● durata normala de functionare, conform Catalog, pozitia 1.6.5. 24/36 de ani. Se opteaza pentru 36 ani.
● durata consumata pana la 31.12.2004 10 ani
● amortizarea inregistrata pana la 31.12.2004 70.000 lei
● valoarea ramasa la 31.12.2004 175.000 70.000 = 105.000 lei
Ca urmare a lucrarilor de modernizare efectuate, consiliul de administratie a aprobat prelungirea duratei normale de functionare cu 10%, incepand cu luna martie 2005.
Amortizarea anuala in aceasta situatie se va determina astfel: DN = 3

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizarea


Data aparitiei: 28 Ianuarie 2006
Autor: razvan

Votati articolul "Amortizarea- februarie 2005":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X