email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.1. Cadrul juridic

Cuvinte cheie:

  • cadru juridic
  • reglementare
  • accesul la profesia de expert contabil
  • acces la profesia de contabil autorizat
  • persoane juridice autorizate
  • alternativa pentru firmele mici

Ordonanta Guvernului nr. 89/1998 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor auto-reglementare rizati, aprobata si modificata prin Legea nr. 186/1999, stabileste:

„Art. 3. – (1) Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, la care sa se obtina cel putin media 7 si minimum nota 6 la fiecare disciplina, efectuarea unui stagiu de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.“

„Art. 4. – (1) Se poate prezenta la examenul de admitere prevazut la art. 3 pentru profesia de expert contabil persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are capacitate de exercitiu deplina;

b) are studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma

recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale si practica in specialitate de cel putin 3 ani, sau studii economice superioare si practica in specialitate de cel putin 5 ani; c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale. (2) La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii si conferentiarii universitari, doctorii in economie si doctorii docenti, cu specialitatea finante sau contabilitate, au acces la profesia de expert contabil pe baza titlului de doctor, cu indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si c) si sustinerea unui interviu privind normele de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati.

Art. 5. – Se poate prezenta la examenul prevazut la art. 3 pentru profesia de contabil autorizat persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are capacitate de exercitiu deplina;

b) are studii economice superioare, studii economice medii, studii medii, altele decat economice, cu diploma sau licenta, dupa caz, recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale, si cu o vechime in specialitate de 2 ani, cea cu studii superioare, de 3 ani, cea cu studii economice medii, si de 5 ani, cea cu studii medii in alt domeniu decat cel economic;

c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale.“

Asadar expertii contabili (persoane fizice) obtin aceasta calitate in baza legii, a unei experiente profesionale minime stabilite de lege si in urma unor examene profesionale organizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), organizatie profesionala specializata Persoanele respective pot proba calitatea de expert contabil prin legitimatia emisa de CECCAR, care este vizata anual.

IMPORTANT:

Nu ezitati sa verificati legitimatia persoanelor cu care intentionati sa colaborati. Fiti atent la viza anuala, care trebuie sa fie pentru anul in curs.

Atentie! Calitatea de expert contabil este incompatibila cu statutul de persoana angajata cu contract de munca. Cand un expert contabil se angajeaza cu contract de munca i se suspenda calitatea de profesionist contabil independent si deci nu mai poate efectua lucrari pe baza de contract. Viza CECCAR nu i se mai acorda pentru anul respectiv.

Toate cele de mai sus sunt valabile si pentru contabilii autorizati, cu diferenta ca pot fi contabili autorizati si persoane cu studii medii, iar calificarea de contabil autorizat este mai restransa decat cea de expert contabil.

Persoanele juridice autorizate sunt acele persoane juridice care au indeplinit conditiile pentru a fi admise ca membri ai CECCAR si deci au aceleasi drepturi privitoare la practicarea profesiei ca si persoanele fizice. Actionarii unor astfel de persoane juridice sunt in mod obligatoriu minimum 50% experti contabili si contabili autorizati.

In cazul in care intreprinderea nu opteaza pentru organizarea unui compartiment distinct si nici nu incheie contract pentru conducerea contabilitatii proprii cu o persoana fizica sau juridica autorizata, are posibilitatea de a-si conduce contabilitatea prin alte mijloace (alte persoane).

In acest caz insa, contabilitatea ramane integral in raspunderea administratorului societatii sau a asociatilor daca acestia nu au numit un administrator.

Pentru aceste intreprinderi, Ministerul Finantelor Publice stabileste plafoane valorice ale cifrei de afaceri de la care intreprinderile respective sunt obligate sa incheie contracte cu persoane autorizate pentru intocmirea situatiilor financiare anuale.

Din punctul de vedere al costurilor, poate fi chiar avantajos pentru patronul unei afaceri de mica anvergura sa nu plateasca tarifele mai ridicate solicitate de o persoana autorizata care sa-i tina contabilitatea, ci sa foloseasca o alta persoana, urmand sa plateasca un profesionist numai de doua ori pe an – pentru intocmirea situatiilor financiare semestriale si anuale.

Aceasta practica lipseste insa intreprinderea respectiva de asistenta contabila de calitate, care in conditiile fluctuatiei legislative actuale poate fi esentiala (din necunoastere, intreprinderea se poate situa in afara legii, cu toate riscurile asociate).

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 06 Aprilie 2006

Votati articolul "2.1. Cadrul juridic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X