email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din comision declaratia 100 si 205

Codul fiscalDeclaratia 100OPANAF 1709/2010Declaratia 205OMEF 2371/2007

 

de Dani Cucu, valabil la 05-Mai-2010

Intrebare: Va retin atentia cu o problema care mi-a fost semnalata de curand si anume:

Societatea noastra are incheiat un contract de comision cu un PFA. Societatea noastra retine cei 10% si ii vireaza la stat. La inceputul anului urmator societatea depune declaratia 205 pentru retinerile anului trecut.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Problema mea este urmatoarea:

Avand in vedere ca PFA-ul are cod fiscal atribuit de finante, virarea lunara a retinerii de 10% trebuie facuta pe codul fiscal al fiecarui PFA cu care avem incheiat contract de comision? (Noi pana acum viram suma retinuta pe o luna in mod global pe toate retinerile efectuate din contractul de mandat si anul urmator intocmeam declaratia 205 pe fiecare persoana fizica in parte cu suma virata, nominal cu CNP-ul aferent).
Problema este de nuanta: daca s-a incheiat contract de comision cu persoana fizica autorizata (are cod fiscal) viramentul cu cei 10% trebuie sa se faca pentru fiecare PFA in parte? (in acest caz nu mai trebuie intocmita declaratia 205?) sau se declara global retinerile iar la sfarsit se face declaratia 205 cu persoanele fizice identificate prin CNP de data aceasta?



Raspuns: Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision reprezinta, daca sunt privite in mod distinct, venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comert de catre persoane fizice, din prestari de servicii, altele decat cele realizate din profesii libere, precum si cele obtinute din practicarea unei meserii.

Platitorii de venituri au urmatoarele obligatii :

-    sa calculeze, sa retina si sa vireze un impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut platit de acesta, in temeiul art. 52 alin. (2) din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile din comision care trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul;
-    sa completeze formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" la randul 11. „Impozit pe veniturile obtinute din vanzarea bunurilor in regim de consignatie si din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial”. Aceasta declaratie se completeaza in conformitate cu OPANAF 1709/2010, pentru suma totala datorata de societate in contul impozitului pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor de comision aferente lunii in care a fost platit venitul;
-    sa completeze si sa depuna pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat formular 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” potrivit art. 93 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. Declaratia 205 se completeaza, in conformitate cu OMEF 2371/2007, depunandu-se pentru fiecare categorie de venit (in speta prezentata pentru veniturile din comision) cate o declaratie, dar cuprinzand toti beneficiarii veniturilor din acea categorie care au facut obiectul retinerii la sursa a impozitului in cursul anului fiscal pentru care se depune declaratia.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Prin urmare, pentru venituri obtinute in baza unui contract de comision se va completa o singura declaratie 205 care va regrupa toti beneficiarii. Se va completa cate un rand pentru fiecare beneficiar de venit in parte carora li s-au efectuat plati in cursul anului fiscal, inscriind codul numeric personal din actul de identitate al fiecarui contribuabil sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalDeclaratia 100OPANAF 1709/2010Declaratia 205OMEF 2371/2007


Data aparitiei: 05 Mai 2010

Votati articolul "Venituri din comision declaratia 100 si 205":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X